Čuvena morska krava sa Tajlanda izgubila bitku sa plastikom

Komadići plastike pronađeni u želucu morske krave nađene na obali plaže na Tajlandu.

BBC

Izvor: BBC

Subota, 17.08.2019.

15:32

Čuvena morska krava sa Tajlanda izgubila bitku sa plastikom
Marijam je uginula od infekcije izazvane plastikom u želucu/AFP

Siroče morske krave, ljubimice celog sveta pošto je spašena na obali jedne plaže na Tajlandu, preminulo je od trovanja plastikom.

Marijam, kako su je nazvali aktivisti, uginula je u subotu od posledica infekcije uzrokovane komadićima plastike nađenim u želucu životinje, saopštili su zvaničnici.

Marijam je postala zvezda interneta po objavljivanju snimaka maženja sa spasiocima koji su je u aprilu našli na plaži.

U vodama oko Tajlanda živi još samo nekoliko stotina ovih morskih sisara.

Osmomesečna Marijam je pre nedelju dana počela da pokazuje znake bolesti i odbijala je hranu. Uginula je rano ujutru, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja veterinara da je ožive posle šoka.

Čajapruk Veravong, upravnik pomorskog parka u provinciji Trang, rekao je za AFP da je Marijam uginula zbog infekcije krvi.

Tokom autopsije, pronađeno je nekoliko komada plastike - od kojih je jedan bio dugačak čak 20 centimetara - u stomaku životinje.

"Svi smo ožalošćeni zbog ovog gubitka, ali nam njena smrt samo pokazuje da moramo da očuvamo životnu sredinu da bismo sačuvali ove retke životinje."

Marijam i Džamil, mužjak morske krave spašen samo par nedelja posle nje, često su bili zvezde internet prenosa koje su pratili gledaoci širom sveta.

Na društvenim mrežama mnogi žale za Marijam.

https://twitter.com/SSRU_PSU/status/1162584274907750400?s=20 Prošle godine je na Tajlandu uginuo kit nakon što je pojeo više od 80 plastičnih kesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: