BBC na srpskom - B92

Pingvin veličine čoveka živeo na Novom Zelandu

Životinja nazvana "pingvin čudovište" bio je visok oko 1.6 metara.

Izvor: BBC
Podeli
Rekonstrukcija ogromnog pingvina u Muzeju Kanteberi/Canterbury Museum
Rekonstrukcija ogromnog pingvina u Muzeju Kanteberi/Canterbury Museum

Na Novom Zelandu otkriveni su ostaci džinovskog pingvina veličine čoveka.

Pronađeni su fosilni ostaci životinje za koju se smatra da je bila visoka oko 1,6 metara i teška do 80 kg.

Životinja, koju je muzej Kanterburi nazvao "pingvin čudovište", dodata je na spisak izumrlih novozelandskih životinjskih vrsta. Na njemu su papagaji, orlovi, slepi miševi i moa, ptica visoka 3,6 metara.

Zašto je pingvin ogroman?

Pronađen je mali, ali značajn deo kosti/Canterbury museum
Pronađen je mali, ali značajn deo kosti/Canterbury museum

"Ovo je jedna od najvećih vrsta pingvina koja je ikada pronađena," izjavio je za BBC Pol Skofild, kustos muzeja. Ona je bila karakteristična za vode na južnoj polulopti, dodao je.

Smatra se da su pingvini toliko porasli jer su veliki morski gmizavci nestali iz okeana, otprilike u isto vreme kada su nestali i dinosaurusi.

"Tada je došlo doba džinovskih pingvina", rekao je Skofild.

Trenutno najveća vrsta pingvina poraste do 1,2 metra visine.

"Mi mislimo da su se životinje u to vreme veoma brzo razvijale", objasnio je Skofild. "Temperature vode oko Novog Zelanda bile su tada idealne, oko 25 stepeni celzijusa u poređenju sa 8 stepena koliko je sada."

U vreme džinovskog pingvina, Novi Zeland je još uvek bio deo Australije, za koju se smatra da je bila povezana sa Antarktikom.

Nova vrsta, krosvalia vaiparensis, podseća na još jednog praistorijskog džinovskog pingvina, krosvaliju unienviliju, koji je pronađen na Antarktiku.

Prema istraživačima, stopala pingvina krosvalia verovatno su igrala veću ulogu u plivanju u odnosu na one koju imaju kod savremenih pingvina.

On je verovatno delio vode oko Novog Zelanda sa "džinovskim kornjačama, koralima i morskim psima čudnog izgleda", kaže Skofild.

Zašto ga više nema?

Nije sasvim jasno zašto su džinovski pingvini nestali iz voda južne hemisfere.

Teorija koja to objašnjava da se to događa zbog sve većeg broja morskih sisara.

"U vreme kada su se razvijali džinovski pingvini, veliki morski gmizavci su upravo izumrli", rekao je za BBC Gerald Meir, još jedan od autora nove studije.

"Na Antarktiku i Novom Zelandu nije bilo velikih konkurenata u moru sve do dolaska nazubljenih kitova i foka koji su se pojavili mnogo kasnije."

Izgleda da je izumiranje džinovskih pingvina povezano sa rastom ovih vrsta, ali se o tačnim razlozima nestajanja džinovskih pingvina još raspravlja, upozorava Meir.

Gde je pronađen?

Nožne kosti nove vrste otkrivene su prošle godine na lokaciji u Severnom Katenberiju i od tada ih je analizirao međunarodni tim.

"Ova lokacija je prilično jedinstvena", rekao je Skofild. "To je korito reke urezano u liticu."

Na tom mestu se pronalaze fosili još od 1980-ih, a za mnoga otkrića - poput ovog poslednjeg - zaslužni su amaterski paleontolozi.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 143 idi na stranu