Čuveni meksički spasilački pas odlazi u penziju

Frida je tokom devetogodišnje karijere spasila 12 ljudi i radila na četiri kontinenta.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

13:17

Čuveni meksički spasilački pas odlazi u penziju
Frida je spasila 12 osoba/AFP

Spasilački pas koji je stekao svetsku slavu zbog herojskih spašavanja nakon zemljotresa u Meksiku 2017. godine, odlazi u penziju nakon devet godina službe.

Meksička ratna mornarica je u ponedeljak održala ceremoniju u čast zlatne labradorke Fride.

Frida je učestvovala u 53 spasilačke misije širom Meksika, Haitija, Gvatemale i Ekvadora.

Tokom devetogodišnje karijere, labradorka je spasila 12 života i pronašla više od 40 tela.

"Njen lavež je uvek ulivao nadu i u trenucima patnje i neizvesnosti, donosila bi olakšanje", izjavio je zamenik ministra pomorstva Eduardo Redondo.

Fotografije Fride kako sa zaštitnom maskom za oči pretražuje ruševine škole u Meksiko Sitiju privukle su svetsku pažnju i postale simbol nade za Meksiko, nakon zemljotresa u kom je poginulo više od 300 ljudi.

Frida sada ima deset godina, čuvenu masku i čizme je okačila o klin, a dobila je i igračku za žvakanje - kao poklon za novo životno poglavlje.
Murali sa likom Fride se mogu videti u Meksiku/Getty Images
Još uvek nije poznato kako će Frida provoditi penzionerske dane, ali veruje se da će se ovaj pas preseliti na selo i pomagati u obučavanju budućih generacija spasilačkih pasa.

"Frida, misija obavljena, časno", izjavio je Redondo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: