Borba protiv zabrana: Burkini protest muslimanki na bazenu u Grenoblu

Aktivistkinje u Francuskoj kažu da ih je inspirasala borbe Roze Parks za ukidanje rasnog razdvajanja u Americi.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 24.06.2019.

18:08

Borba protiv zabrana: Burkini protest muslimanki na bazenu u Grenoblu
Bazen Žan Bron u Grenoblu jedan je od mnogih u Francuskoj na kojem je zabranjeno nositi burkinije/Citizen Alliance of Grenoble

Muslimanke u francuskom gradu Grenoblu oglušile su se o pravila oblačenja na lokalnom bazenu i pojavile se noseći burkini.

Kažu da ih je inspirisala američka borkinja za ljudska prava Roza Parks.

Devojke su se okupale, a skoro cela tela su im bila pokrivena - sve osim lica, šaka i stopala.

Bazen Žan Bron u Grenoblu jedan je od mnogih u Francuskoj na kojem je zabranjeno nositi burkinije.

Mnogi građani Francuske takve kostime za plivanje smatraju političkim simbolom islama, što je u potpunoj suprotnosti sa sekularnom državom.

Prošlog meseca nevladina organizacija Građanska alijansa za Grenobl pokrenula je "Operaciju burkini". Cilj je, tvrde, odbrana prava muslimanki.

Šta se desilo na bazenu?

Pošto su obukle burkini, spasioci na bazenu upozorili su devojke da su takvi kostimi zabranjeni za nošenje.

Uprkos tome, one su ušle u bazen i kupale se skoro sat vremena sa ostalim posetiocima. Mnogi su im čak i aplaudirali.

https://twitter.com/alliancecitoyen/status/1142848660461559809 Policija je kasnije ispitala ovu grupu devojaka i kaznila ih sa po 35 evra zbog kršenja zabrane, navodi lokalni sajt France Bleu.

https://www.facebook.com/AllianceCitoyenne38/photos/a.616766638467700/1672306772913676/?type=3&theater Hasiba i Latifa, koje su učestvovale u protestu, u razgovoru za BBC kažu da bi trebalo da imaju ista prava kao i ostali građani.

"Imamo san - da se zabavljamo na bazenima kao i ostali građani, da pratimo našu decu kad god žele da plivaju tokom vrelih letnjih dana u Grenoblu.

"Moramo da se borimo protiv diskriminacije i predrasuda u Francuskoj. Suštinski, nama se uskraćuju ljudska prava i pristup javnim ustanovama"

Građanska alijansa za Grenobl na Fejsbuku je saopštila da je ovaj potez deo kampanje koja je počela u maju 2018. godine.

Tada je peticiju potpisalo više od 600 muslimanki iz Grenobla, a tražile su od gradonačelnika Erika Pioa da ukine zabranu nošenja burkinija na bazenu.

"Politički islam napreduje korak po korak, a žene uzmiču pred njim", rekao je Matje Šamisi, član stranke desnog centra Rebuplikanci.

https://twitter.com/m_chamussy/status/1142801212829360128 Burkini predstavlja kombinaciju reči burka i bikini.

Označava kostim za kupanje koji pokriva najveći deo tela.

Nošenje burkinija i dalje je kontroverzna tema u Francuskoj, pošto je u pojedinim gradovima, poput Grenobla, zabranjeno nošenje na javnim bazenima.

Francuska je 2010. postala prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje burki na javnim mestima.

Ko je Roza Parks?

Parks je Afroamerikanka koja je 1955. godine u gradu Montgomeri u američkoj državi Alabami odbila da napusti deo autobusa namenjen samo belcima.

U to vreme Afroamerikanci su morali da plate kartu na ulaznim vratima, izađu, odu do zadnjih vrata i tamo uđu u autobus.

Morali su i da ustupe mesto belcima ako je u autobusu bila gužva.

Potez Roze Parks doveo je do ukidanja rasnog razdvajanja ljudi u autobusima širom Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: