BBC na srpskom - B92

Svrgnuti predsednik Egipta Muhamed Mursi preminuo tokom suđenja

Muhamed Mursi, koji je sa vlasti svrgnut 2013. godine, umro je tokom suđenja, potvrdila je egipatska državna televizija.

Izvor: BBC
Podeli
Mursija je vojska svrgnula s vlasti 2013. godine/Getty Images
Mursija je vojska svrgnula s vlasti 2013. godine/Getty Images

Bivši predsednik Egipta Muhamed Mursi, koga je vojska svrgnula s vlasti 2013. godine, preminuo je nakon što mu je pozlilo u sudnici, prenosi egipatska državna televizija.

Kao ključni čovek sada zabranjenog islamističkog pokreta Muslimanska braća, Mursi je bio na sudu zbog optužbi za špijunažu. Imao je 67 godina.

Mursi je svrgnut tokom masovnih protesta, samo godinu dana otkako je došao na vlast kao prvi demokratski izabrani predsednik ove države.

Od tada je bio u pritvoru.

Nakon skidanja Mursija s vlasti, egipatske snage su započele borbu s njegovim pristalicama i pokretom Muslimanska braća.

Kako prenosi egipatska državna televizija, Mursi je prisustvovao saslušanju u Kairu, zbog optužbi za špijunažu i kontakte sa palestinskim islamističkim pokretom Hamas.

Ko je bio Mursi?

Mursi je rođen 1951. godine u selu El-Adva u provinciji Šarkija u delti reke Nil. Studirao je inženjerstvo na Univerzitetu u Kairu, pre nego što se 1970. godine preselio u Ameriku na doktorske studije.

Izabran je za predsedničkog kandidata islamističkog pokreta Muslimanska braća za izbore 2012. godine, nakon što je prvi kandidat bio primoran da se povuče. Posle pobede na izborima, Mursi je obećao da će predvoditi vladu za "sve Egipćane".

Ali kritičari tvrde da nije ispunio očekivanja tokom njegove turbulentne godine na vlasti. Optužuju ga da je dozvolio islamistima da preuzmu političku scenu i da je loše upravljao privredom.

Nezadovoljstvo njegovom vladavinom je raslo i milioni demonstranata su 30. juna 2013. izašli na ulice širom Egipta kako bi obeležili godišnjicu njegove vladavine,

U noći 3. jula, vojska je suspendovala ustav i najavila formiranje tehnokratske prelazne vlade uoči novih predsedničkih izbora. Mursija, koji je to okarakterisao kao državni udar, privela je vojska.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 140 idi na stranu