BBC na srpskom - B92

Ivan Golunov: Stotine uhapšenih na protestu u Moskvi

Okupljeni su zahtevali kazne za one koji su učestvovali u hapšenju novinara Ivana Golunova.

Izvor: BBC
Podeli
Policija kaže da je uhapšeno 200 ljudi, aktivisti tvrde 400/EPA
Policija kaže da je uhapšeno 200 ljudi, aktivisti tvrde 400/EPA

Nekoliko stotina ljudi uhapšeno je u Moskvi tokom protesta na kom su okupljeni zahtevali kazne za policajce koji su učestvovali u hapšenju istraživačkog novinara Ivana Golunova.

Tokom marša podrške Golunovu, policajci su se sukobili sa demonstrantima. Među uhapšenima su novinari, kao i opozicioni lider Aleksej Navalni.

Golunov je uhapšen prošle nedelje zbog navodnog pokušaja trgovine drogom. Oslobođen je u utorak, nakon što su optužbe protiv njega odbačene zbog nedostatka dokaza.

Ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev rekao je da će biti pokrenuta istraga o hapšenju, a da će policajci koji su učestvovali biti suspendovani.

Tri najtiražnija i najuticajnija ruska lista zajedno su javno pružila podršku Golunovu.

Šta se dogodilo na mitingu?

I lider opozicije među uhapšenima/Reuters
I lider opozicije među uhapšenima/Reuters

Ruski zvaničnici su saopštili da je više od 200 demonstranata uhapšeno tokom protesta u Moskvi. Iz nevladine organizacije koja je pratila protest saopšteno je da je uhapšeno više od 400 ljudi.

Demonstranti su mahali zastavama i nosili majice sa sloganom "Ja sam/Mi smo Ivan Golunov". Oni su optužili policiju za "kriminalno" ponašanje tokom hapšenja novinara.

Tokom protesta uhapšeno je više novinara među kojima je i novinar nemačkog lista Špigl.

https://twitter.com/EmilyCSherwin/status/1138746386311241730

Šta se dogodilo Ivanu Golunovu?

Tridesetšestogodišnji Golunov je radio za brojne medije, a između ostalog i za sajt Meduza čije je sedište u Letoniji.

Sajt su osnovali novinari portala Lenta.ru, nakon što je ovaj portal preuzeo novi vlasnik koji podržava vlasti u Kremlju.

Pisao je o zelenašima, zaradama članova porodice zamenika gradonačelnika Moskve, neobično visokoj ceni javnih radova u glavnom gradu Rusije i navodnoj cenzuri medija.

Golunov je krenuo na sastanak sa kolegom kada ga je policija zaustavila i pretresla u Moskvi prošle nedelje.

Policija je saopštila da je otkrila drogu u njegovoj torbi, kao i tokom pretresa njegove kuće. U izveštajima se navodi da su ga tukli tokom hapšenja.

Advokati novinara i aktivisti za slobodu medija kažu da je droga podmetnuta kako bi se ućutkao istraživački novinar. Veći deo ruskih medija kontroliše država, a Rusija je na listi Fridom Hausa na 83. mestu od 100 zemalja kada je o slobodi medija reč.

Podržavaoci novinara su odmah tvrdili da je nevin. Aktivisti tvrde da se optužbe za trgovinu drogom u Rusiji koriste protiv opozicionih ličnosti i aktivista za ljudska prava.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 140 idi na stranu