Kina i SAD: Da li će Tramp rešiti problem Huaveja

Američki predsednik koji je stavio Huavej na "crnu listu" kaže da bi ova kompanija ipak mogla da nastavi saradnju sa američkim firmama.

BBC

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

09:16

Kina i SAD: Da li će Tramp rešiti problem Huaveja
Donald Tramp - razgovori o Kini/Getty Images

Huavej bi mogao da bude deo trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Američko-kineski trgovinski rat je poslednjih nedelja eskalirao sa povećanjem tarifa, a Vašington je Huavej stavio na listu kompanija sa kojima američke firme mogu sarađivati samo uz dozvole države.

Iz SAD-a tvrde da Huavej predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost, dok Peking optužuje SAD za "maltretiranje".

"Huavej je vrlo opasan", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

"Pogledate šta su uradili sa bezbednosnog stanovišta, zauzeli su militarni pristup. To je veoma opasno."

Prošle nedelje, Trampova administracija dodala je Huavej, kompaniju koja je drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, na listu kompanija kojima SAD brane da kupuju tehnologiju američkih firmi bez vladinog odobrenja.

Međutim, Tramp je rekao da je "moguće" da kompanija postane deo trgovinskog sporazuma s Pekingom.

"Ako bismo se dogovorili, mogao bih da zamislim da je Huavej bude uključen", rekao je on.

Šta nas sve brine oko Huaveja?

Zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, zabrinute su zbog potencijalnih rizika mreža nove generacije 5G.

Nekoliko zemalja je zabrinuto što Kina koristi opremu kompanije Huavej za nadzor, dok je firma ove tvrdnje žestoko negirala.

Iz Huaveja su rekli da ne predstavljaju nikakvu pretnju i da su nezavisni od kineske vlade.

Američka zabrana već je uticala na ovu industriju, jer je nekoliko kompanije prestalo da sarađuje sa kineskom kompanijom.

"Najbolji odgovor na američko maltretiranje jeste da kineske firme nastave da jačaju", rekli su iz Ministarstva trgovine Kine u četvrtak u Pekingu.

Šta je sa trgovinskim tarifama?

Getty Images
Poslednji Trampovi komentari o Huaveju dolaze nakon najave programa pomoći od 12,6 milijardi dolara američkim farmerima koji su pogođeni trgovinskim sukobom s Kinom.

Ranije ovog meseca SAD su povećale carine na kineski uvoz, vredan 200 milijardi dolara, sa 10 odsto na 25 odsto nakon što Kina i SAD nisu uspele da postignu sporazum o trgovini.

Kina je uzvratila planovima za podizanje poreza na uvoz američke robe, vredan 60 milijardi dolara, od 1. juna.

Trampova administracija zapretila je da će nametnuti carine i na druge kineske proizvode. Ekonomisti su upozorili da bi to moglo katastrofalno na utiče na potrošače.

Čini se da obe zemlje ne preduzimaju mnogo da reše međusobne razmirice. Nikakve formalne rasprave nisu zakazane od kada su poslednji razgovori okončani bez sporazuma 10. maja.

Iz kineskog Ministarstva trgovine su u četvrtak poručili da ako SAD želi da nastavi trgovinske razgovore "treba da pokaže iskrenost, ali i da ispravi pogrešne odluke".

Spor između dve najveće svetske ekonomije traje još od kada je Tramp postao predsednik SAD.

Ne samo da je SAD optužio Kinu da krade intelektualnu svojinu, već želi da Peking promeni ekonomsku politiku kojom pomaže domaćim kompanijama kroz subvencije.

Tramp je tražio i da se smanji trgovinski deficit Amerike sa Kinom, jer misli da nanosi štetu američkoj proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: