Šta nakon izbora na severu Kosova: Tri stvari koje treba da znate

Nakon što su građani severa Kosova glasali, sada će glas dati i zvaničnici iz Beograda, a ovo su tri najbitnije stvari koje treba da znate.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2019.

12:06

Šta nakon izbora na severu Kosova: Tri stvari koje treba da znate
Odluka je sada u Beogradu, ne u Mitrovici/Getty Images

Izbori i nakon izbora.

Ovako bi u jednoj rečenici moglo da se objasni šta će se dešavati nakon izbora na severu Kosova.

Iako je Srpska lista ubedljivo pobedila u četiri opštine - Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu - iz ove stranke za BBC na srpskom nezvanično kažu da je za njih glavni izbori biti održani u Beogradu u petak, 24. maja.

"Nakon izbora pravimo novi izbor, a to je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem."

"Ovaj sastanak je unapred planiran i nakon njega ćemo sve znati, da li podnosimo ostavke i šta su nam dalji planovi."

Nakon što su građani severa Kosova glasali, sada će glas dati i Beograd, a ovo su tri najbitnije stvari koje treba da znate.

1. Halo Beograde - ponovni izbori, ali ne građana

Petak je dan za sastanak sa Vuèiæem/Getty Images
Čim su kandidati Srpske liste proglasili pobedu u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, pozvali su Aleksandra Vučića.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je u telefonskom razgovoru sa Vučićem prekao da ne slave pobedu, jer su ovakav rezultat očekivali.

"Slavimo jedinstvo srpskog naroda i našu jaču vezu sa matičnom državom Srbijom", rekao je Rakić, a potom je uključio spikerfon da bi okupljeni čuli Vučića koji je zahvalio svim ljudima koji su, kako kaže, izašli na izbore na severu Kosova - "u našoj zemlji, u našoj Srbiji".

"Nismo time rešili sve probleme, ali smo pokazali da ćemo zajednički, jedinstveno da se borimo za rešavanje tih problema i da se borimo za interese srpskog naroda", rekao je Vučić i istakao da je rezultat izbora najbolja potvrda politike jedinstva, borbe za vitalne nacionalne interese i najvažnije državne interese.

Najavio je sastanak sa predstavnicima Srba u Beogradu pre sednice Skupštine o Kosovu i Metohiji, kako bi razgovarali o tome šta činiti u budućnosti.

2. Dobar dan Evropo - procedure pod znakom pitanja

Podela (ni)je na stolu/VLADIMIR ZIVOJINOVIC
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država nisu bile oduševljene izbornim procesom.

Izbori na severu Kosova protekli su mirno, ali su zabeleženi problemi poput pritisaka na glasače, neažuriranih biračkih spiskova i ograničene političke participacije, koji pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu, saopštile su zemlje Kvinte.

Predstavnici ovih zemalja podsetili su na preporuke posmatračke misije EU iz 2017. i pozvali na hitnu primenu tih preporuka, preneo je Kossev.

Takođe, oni su pozvali izabrane predstavnike da "preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji".

Ukoliko predstavnici Srpske liste ponovo podnesu ostavku i izbori još jednom budu na dnevnom redu - pitanje je da li će vlasti Kosova nešto uraditi da unaprede izborni proces.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je iznenađen saopštenjem Kvinte posle izbora.

On je dodao da "iz tog saopštenja jedino može da se zaključi da su neki nezadovoljni zato što su izbori protekli u miru i redu".

"Želim da im čestitam na njihovoj inventivnosti. Ja ništa gluplje u svom životu nisam pročitao", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja o komentaru Kvinte.

3. "Podsećanja sa Kosova" - mirna kampanja i nemirni Fejsbuk

Predsednik Kosova Hašim Tači zahvalio je političarima i građanima na mirnoj kampanji u četiri severne opštine na Kosovu.

"Kosovo je izgradilo tradiciju uspešnih izbora", napisao je Tači u objavi na Fejsbuku.

Ipak, samo nekoliko sati kasnije, dok su još trajali izbori, Tači je podsetio na srpske zločine od pre 20 godina.

Tači je opisao nasilje srpskih čuvara i policije prema albanskim zatvorenicima u kojima je stradalo 160 ljudi, a povređeno više od 300. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: