Crvena zvezda i Budućnost: Neredi ne zaobilaze ni košarkaške terene

Za nerede na početku utakmice Crvene Zvezde i Budućnosti komentatori kažu da su najveći, ali svakako ne i jedini, skandal ABA lige.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 23.04.2019.

17:07

Crvena zvezda i Budućnost: Neredi ne zaobilaze ni košarkaške terene
Utakmica Crvene zvezde i Buduænosti poèela je sat vremena kasnije nego što je planirano/FoNet/Aleksandar Barda

Napadi na igrače, nacionalističko skandiranje, bacanje petardi na teren, gađanje igrača svinjskim bubrezima - svi ovi indicenti obeležili su utakmice košarkaške ABA lige poslednjih sezona.

Ipak, komentatori koji su pratili finalni meč Crvene zvezde i Budućnosti složili su se da je upravo na ovoj utakmici izbio najveći skandal.

Meč u Beogradu trebalo je da počne u 19 sati, ali su igrači Budućnosti otišli sa terena tokom zagrevanja, jer im grupa navijača Zvezde nije dozvolila da priđu obruču, a ni klupi.

"Gotovo da nema bitne utakmice koju igraju Crvena zvezda, Partizan ili Budućnost, a da ne dođe do sukoba", kaže Miloš Šaranović, sportski komentator televizije O2.

Šaranović kaže da je "još veći problem što svaki put kada se neko nasilje dogodi, mi nakon toga ne raspravljamo da mora da prestane".

"Mi se stalno pitamo samo - kako će to sledeći put da izgleda i da li će suparnici odgovoriti istom merom", kaže on.

Šta se dogodilo

BBC
Košarkaši Crvene zvezde osvojili su šampionsku titulu u ABA ligi, ali glavna fotografija sa utakmice iz Pionira za mnoge nije bilo trijumfalno podizanje pehara.

Na društvenim mrežama kružila je fotografija povratka igrača Budućnosti na parket - sat vremena nakon što je utakmica trebalo da počne.

Sve je počelo na zagrevanju kada je igrač Budućnosti Noris Kol ušao u sukob sa jednim od snimatelja. Nije jasno oko čega su se raspravljali, ali se na snimcima vidi kako se gađaju loptom.

Tučnjavu su zaustavili Kolovi saigrači, ali je ubrzo usledila reakcija sa tribina. Navijači Zvezde su počeli da bacaju predmete i petarde na parket, a zatim i ušli na teren.

Igrači Budućnosti morali su da pobegnu sa terena, a utakmica je kasnila.

Šta su rekli iz Budućnosti: "ABA liga od večeras ne postoji"

U saopštenju KK Budućnosti piše da su članovi kluba ogorčeni zbog atmosfere i haosa u Pioniru i da pozivaju na ostavke čelnike ABA lige.

"Igrači i stručni štab Budućnost Volija su večeras doživeli horor - linč i fizičko nasilje", piše u saopštenju.

Dodali su i da su njihovi "igrači gađani upaljačima, drškama, stolicama" i da su se "povukli u svlačionicu, spašavajući se od agresije, potpuno nezaštićeni od policije".

"Povređeni su igrači Noris Kol, Suad Šehović, a Nemanja Gordić je pogođen stolicom", navedeno je u saopštenju i dodaje da je tim Budućnosti tražio da se isprazni sala, jer su igrači "jedva izvukli živu glavu".

U KK Budućnost tvrde i da su se na teren vratili, jer su čelnici ABA lige "insistirali na tome" da igrači u roku od "pet minuta" budu na terenu ili će u suprotnom utakmica biti registrovana "službenim rezultatom od 20:0 u korist Crvene zvezde".

"ABA liga od večeras ne postoji", stoji u saopštenju Budućnosti.

https://twitter.com/KKBuducnostVOLI/status/1120444362779955200

Šta su rekli iz Zvezde: "Reakcija na prljave akcije"

FoNet/Aleksandar Barda
Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je na napade odgovorio kontranapadom.

"Na prljave akcije koje su se događale u Podgorici morala je da usledi reakcija.

"Žao mi je i izvinjavam se javnosti zbog onoga što se dogodilo na početku. Ne bih da analiziram kako se dogodilo i kako je koji igrač izlazio na teren, kao i pojedinci koji su bili zaduženi za obezbeđenje." Svi neredi ABA lige
  • Mart 2015. - Tokom utakmice Budućnosti i Partizana u podgoričkoj hali Morača, na teren je bačeno deset svinjskih bubrega, aludirajući na bolest tadašnjeg trenera Partizana Duška Vujoševića
  • Oktobar 2018. - Košarkaški duel Budućnosti i Crvene zvezde na kratko je prekinut nakon pauze između četvrtina. Nekoliko trenutaka pre nego što je trenalo da počne druga deonica, došlo je do tuče na tribinama, a navijači Budućnosti su sa tribina izbacili nekoliko momaka uz glasno skandiranje
  • Decembar 2018. - Košarkaši Partizana poraženi su pred domaćom publikom od Cedevite sa 76:71 u 12. kolu ABA lige. U završnici utakmice, navijači su predmetom pogodili igrača Andriju Stipanovića u glavu. Sudije su tada odlučile da napuste teren i usledio je prekid od 20 minuta
  • Januar 2019. - ABA liga izrekla je kaznu hrvatskom klubu Zadar posle incidenata tokom duela sa Partizanom. Tada su paljene baklje i bacani tvrdi predmeti na parket
  • April 2019. - Pretposlednja utakmica za trofej igrala je u Podgorici, gde su navijači skandirali pretnje igračima Cvezde. Na poslednjoj utakmici u Beogradu isto je skandirano i igračima Budućnosti

Kako su regovale mreže

Pobeda je ostala iza nasilja. Da li je tako za sve?/FoNet/Aleksandar Barda
"Čim se budala ponosi, pametan se stidi", komentar je jednog od korisnika Tvitera na nasilje na finalnoj utakmici ABA lige.

Gledaoci su mahom osudili nasilje.

https://twitter.com/milosbdp/status/1120433921034981379

https://twitter.com/ZeljkaMC/status/1120376599109689344

https://twitter.com/tajnovidac/status/1120388955843768321

Ipak, mnogi navijači nastavili su na društvenim mrežama prepirku ko je kriv.

https://twitter.com/Dej_Mr/status/1120373590887682052

https://twitter.com/Delikt_lingvist/status/1120378477813948417

"I jedan i drugi tim, ali i ostali na Balkanu, godinama igraju u ovoj atmosferi. To je strašno", napisao je jedan korisnik Tvitera.

"Uvek se čeka revanš"

Fotografija na kojoj košarkaši Crvene zvezde nasmejani podižu pehar pala je u senku najvećeg skandala u istoriji ABA lige, kaže Šaranović.

"Zabrinjava što se govori o revanšu, o tome kako će sutra na sledećem takmičenju ABA lige reagovati navijači. Ako znamo da će sledeći put biti samo gore, onda bi trebalo da očekuje da klubovi izađu iz takmičenja i kažu - mi više ne možemo i nećemo da učestvujemo.

"To se ipak ne dešava", zaključuje Šaranović. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: