Pusi Rajot u Beogradu: "Ako podržavate Putina, ne podržavate nacionalne interese"

Posle nastupa Pusi Rajota u Beogradu, razgovarali smo sa jednom od istaknutih članica popularne aktivističke grupe iz Rusije.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 22.04.2019.

11:56

Default images

Aktivistička umetnička grupa Pusi Rajot iz Rusije od 2011. ne prestaje da staje na žulj Kremlju.

"U Rusiji nema demokratije", "Možete završiti u zatvoru ako kritikujete vladajući režim na Fejsbuku ili Tviteru", "Ako podržavate Putina u Srbiji, ne podržavate nacionalne interese" - ovo su samo neke od poruka iz intervjua sa poznatom članicom grupe Pusi Rajot za BBC na srpkom.

U žižu svetske javnosti ovaj kolektiv dospeo je 2012. nakon izvođenja "pank molitve" u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi u znak protesta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Članice Nadežda Tolokonikova i Marija Aljohina osuđene su na dve godine zatvora, a grupa čije akcije mnogi opisuju kao provokativne, nastavila je da se bavi protestima, političkim teatrom i aktivizmom.

Marija Aljohina je sa još nekoliko članova grupe na Međunarodnoj konferenciji civilnog društva, koja je bila zatvorena za širu javnost, izvela performans zasnovan na knjizi "Dani nemira" koju je delimično pisala tokom boravka u zatvoru.

Ona se nada da će knjiga uskoro biti prevedena na srpski i da će se vratiti u Beograd.

Aljohina kaže i da želi da pokaže svetu šta se zaista dešava u njenoj zemlji, kao i da "Rusija nije Putin".

Pripremila: Lazara Marinković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: