Pravilo o nivou testosterona kod atletičarki naučno neutemeljeno

Ne postoji dovoljno dokaza da atletičarke sa povišenim nivoom testosterona treba da budu isključene iz takmičenja, piše medicinski magazin BMJ.

BBC

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

17:48

Pravilo o nivou testosterona kod atletičarki naučno neutemeljeno
Južnoafrièka atletièarka Kaster Semenja nije mogla da se takmièi godinu dana/AFP/Getty Images

Novo pravilo u atletici koje kaže da atletičarke sa povišenim nivoom testosterona moraju da ga smanje lekovima kako bi se takmičile, nije naučno utemeljeno.

Stručnjaci britanskog medicinskog magazina BMJ smatraju da za ovu tvrdnju nema dovoljno dokaza i odluka o eventualnom ukidanju biće doneta krajem meseca.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odložila je uvođenje novog propisa, nakon što ga je osporila južnoafrička atletičarka Kaster Semenja.

Njoj je zabranjeno da učestvuje na međunarodnim takmičenjima skoro godinu dana zbog povišenog testosterona.

Čelnici IAAF su ranije izjavili da su uveli ovo pravilo kako bi zaštitili druge takmičarke i dozvolili fer takmičenje.

Presedan

U tekstu u magazinu BMJ doktorka Šeri Beker sa univerziteta Bat i profesorka Kara Tanenbaum sa univerziteta u Montrealu kažu da je pravilo IAAF "presedan".

"Medicinska profesija ne može da definiše fizičku spremnost na osnovu nivoa testosterona", piše u tekstu.

One kažu da bi ovo pravilo moglo da ima dalekosežne posledice po društvo.

Beker i Tanenbaum tvrde da se nivoi testosterona prirodno razlikuju kod muškaraca i žena, a da je taj nivo kod profesionalnih sportistkinja i sportista povišen.

Takođe, postoji velika razlika u klasifikaciji između nivoa testosterona kod oba pola, za muškarce je 16 posto nizak procenat, a za žene 14 posto visok.

One kažu da je ovaj hormon samo jedan od pokazatelja koliko će neko biti uspešan u sportu i da ima mnogo drugih faktora koji su važniji.

"Ako je potrebno još naučnih potvrda, onda treba kontaktirati i Svetsku zdravstvenu organizaciju. Istorija nas tera da ovakve odluke budu ustanovljene na osnovu objektivnih podataka".

Osvrnule su se i na analizu koju je sprovela IAAF, rekavši da se ona ne može raditi tako selektivno.

Kako to utiče na sportiste i sportistkinje?

Piter Sonksen, profesor endokrinologije u bolnici Sveti Tomas na Kraljevskom koledžu, slaže se da IAAF nije predložila pravilo koje će poslužiti svrsi.

"To se ne slaže sa naučnim dokazima i precenjuje se uticaj testoterona na fizičku spremnost kod sportista. Takođe, nepravedno utiče na vrhunske sportiste i sportistkinje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: