Izmiranje vrsta kao "tihi ubica": Pet stvari koje bi trebalo da znate

Šefica Ujedinjenih nacija za raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta priča zašto je izumiranje "tihi ubica" i zbog čega zaslužuje više pažnje.

BBC

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

14:29

Izmiranje vrsta kao
Jedan od poslednjih belih nosoroga/Getty Images

Svet je usred krize izumiranja vrsta, a stopa nestanka biljnog i životinjskog sveta nije bila veća još od vremena kada su "nestali" dinosaurusi.

BBC je razgovarao sa Kristijanom Paska Palmer, izvršnom sekretarkom Konvencije o biološkim raznovrsnostima Ujedinjenih nacija, o globalnim naporima da se zaustavi uništavanje prirode i tome šta pojedinci mogu da urade.

Razumeti posledice gubljenja biodiverziteta

Svaki živi organizam je važan/Getty Images
Raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta (biodiverzitet) je kapital koji ne smemo da izgubimo, kaže Paska Palmer. Njihovim gubitkom ometamo mrežu koja nas podržava.

"Gubitak te raznovrsnosti je tihi ubica. Nije vidljiv kao klimatske promene, ali u mnogim pogledima je još opasniji."

Mislite o tome šta jedete

Klimatske promene izazvale su brojne požare ove godine širom sveta/Getty Images
Ono što jedete ima uticaj na zdravlje biljaka.

"Ne kažem da svi treba da postanu vegetarijanci. Međutim, trebalo bi da razumemo da konzumiranje mesa ima uticaj na klimatske promene, što potom doprinosi uticaju na stanište i ekosisteme", kaže Paska Palmer.

Razmislite o tome šta kupujete

Svi smo u stanju da pratimo stvari od njihovog izvora, na primer drvenu građu za nameštaj, i hranu koju kupujemo u prodavnicama.

"Potrošač može da bude informisan", kaže ona. "Na primer, vaš sendvič sa tunjevinom - odakle dolazi ta riba? Da li je iz staništa koje je pogođeno ili ugroženo?"

Vodite računa o malim i velikim biljkama i životinjama

Mnoge vrste na planeti su ugrožene/Getty Images
Paska Palmer kaže da je često pitaju zašto bi trebalo da brinemo o leptirima koji izumiru u Amazoniji ili o nestanku male bube.

"Ako ih izgubimo, izgubićemo njihovu ulogu u širem sistemu", kaže ona. "Videćemo i uticaj na klimatske promene - promenu dobrog funkcionisanja ekosistema."

Paska Palmer ističe da rešavanje ovog problema mora da bude transparentan proces u koji će biti uključeni svi - poslovne zajednice, starosedeoci, mladi i civilno društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: