BBC na srpskom - B92

Olimpijske igre: Organizatori predložili brejkdens za novi sport

Pored brejkdensa, u olimpijske sportove bi mogli da budu uključeni i surfovanje, sportsko penjanje i vožnja skejtborda.

Izvor: BBC
Podeli
Rus Sergej Černišev osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi za mlade 2018/Getty Images
Rus Sergej Černišev osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi za mlade 2018/Getty Images

Brejkdens bi mogao da postane olimpijski sport, pošto su ga organizatori Olimpijskih igara koje će 2024. godine biti održane u Parizu, uvrstili na spisak kandidata za to takmičenje.

Pored brejkdensa, na spisku koji će biti poslat Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), nalaze se i surfovanje, vožnja skejtborda i sportsko penjanje.

Pomenuta tri sporta "debitovaće" na Olimpijskim igrama sledeće godine u Tokiju.

Brejkdens je bio uvršten u takmičenja na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu prošle godine.

Konačnu odluku o novim sportovima za igre 2024. čelnici MOK-a doneće do početka decembra sledeće godine.

Toni Estanže, predsednik organizacionog komiteta OI u Parizu i trostruki olimpijski šampion u vožnji kanua, rekao je da će uključivanje novih sportova doprineti da Igre budu urbanije i poprime i umetnički karakter.

Zlatnu medalju u brejkdensu na OI mladih prošle godine osvojio je Rus Sergej Černišev koji se takmičio pod imenom Bumbar, dok je u ženskoj konkurenciji trijumfovala Japanka Ramu Kavai.

U prethodnom periodu i skvoš je slovio za potencijalnog kandidata za Igre u Parizu, ali od toga nije bilo ništa, a ostaje i pitanje kako će u tom procesu da prođu bilijar i šah.

Analiza

Nik Houp, sportski novinar BBC-ja

Iako je očekivano da se opet jave "olimpijski puritanci" - jasno je da se Olimpijske igre menjaju.

Priznajem, i ja sam bio sumnjičav u vezi sa nekoliko sportova koji nemaju veliku istoriju, a bili su ubačeni na prošlogodišnje Olimpijske igre mladih.

Ispostavilo se, međutim, da je brejkdens bio jedan od pogodaka i da bi mogao da bude adut MOK-a u privlačenju mlađe publike.

Prošle godine sam proveo nekoliko dana u tom urbanom parku u Buenos Ajresu, a tamo su održana takmičenja i u sportskom penjanju, slobodnoj vožnji BMX i basketu tri na tri. I svaki dan su karte bile rasprodate.

Zbog toga uopšte nemam dilemu da bi brejkdens mogao da bude pun pogodak i u Parizu.

Naravno, poslednje vesti dovode u pitanje i šanse karatea da sledeće godine u Tokiju konačno postane olimpijski sport, uprkos zalaganjima organizatora.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 126 idi na stranu