Navratilova o transrodnim osobama na terenu: To nije fer

Višestruko nagrađivana teniserka izjavila da ne bi igrala meč protiv transrodne žene.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 20.02.2019.

11:25

Navratilova o transrodnim osobama na terenu: To nije fer
Martina Navratilova se oduvek zalagala za prava gej zajednice/Getty Images

LGBT organizacija koja se bavi pravima sportista prekinula je odnose sa Martinom Navratilovom zbog izjava teniske legenda o transrodnim sportistima.

Bivša najbolja teniserka sveta izjavila je da bi bila prevara dozvoliti transrodnim ženama da se takmiče u ženskom sportu, jer su fizički jače.

Predstavnici neprofitne organizacije Atlit Ali, čiji je i Navratilova član, kažu da su njene izjave transfobne.

U saopštenju ove organizacije piše da je Navratilova ovom izjavom smanjila svoj uticaj u savetodavnom odboru.

"Muškarac može da odluči da postane žena, da uzima hormone, pobedi na svim mogućim turnirima, zaradi pravo bogatstvo i onda odluči da ipak ponovo bude muškarac, ukoliko tako želi.

"To je prevara. Podržaću transrodnu ženu u svemu, ali se ne bih takmičila protiv nje. Ne bi bilo fer".

Rejčel Mekinon, koja je prošle godine postala prva transrodna sportistkinja koja je pobedila na Svetskom prvenstvu u biciklizmu, kaže da su komentari Navratilove "transfobični i uznemiravajući".

S njenom izjavom saglasni su i predstavnici organizacije Atlit Ali.

"Njen stav je zasnovan na lošoj informisanosti i diskriminiše transrodne osobe", navode oni, ističući da se Navratilova još uvek nije oglasila ovim povodom..
Martina Navratilova je osvojila 18 Grem slemova/BBC
"Ovo nije prvi put da smo razgovarali s Martinom na ovu temu. Ona je krajem decembra na društvenim mrežama govorila o sposobnostima trans sportista. Tada smo je direktno kontaktirali nudeći joj dodatne informacije i podatke, ali nam se nikad nije javila".

Oni kažu da je Navratilova postala ambasador organizacije pre tri godine, kada je dobila i nagradu Action Award.

Tada se uključila u kampanju, poslavši pismo Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji (FIBA), u kome je govorila o zabrani nošenja hidžaba i protiv anti-trans zakona u Teksasu 2017. godine.

Navratilova se zalaže za prava gej zajednice od 1980. godine, kada je objavila da je gej i nakon što je zbog toga napadnuta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) od 2016. godine dozvoljava da i muškarci i žene koji su u procesu promene pola učestvuju na takmičenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: