Havaji: Ronioci plivali sa jednom od najvećih belih ajkula

Ajkula je teška je 2,5 tone i dugačka skoro šest metara.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 18.01.2019.

11:13

Havaji: Ronioci plivali sa jednom od najvećih belih ajkula
Tik uz veliku belu ajkulu/Reuters

Tim ronilaca imao je bliski susret sa jednom od najvećih belih ajkula na svetu - i preživeli su da ispričaju ovu priču.

Neki od ronilaca došli su tako blizu ženki ajkule u vodama na Havajima da su mogli da je dodirnu.

Ajkulu, dugačku oko šest metara i tešku oko 2,5 tone, istraživači prate 20 godina, a zovu je Veliko Plavetnilo (Deep Blue).

U oblast na južnoj obali Olahua privukao ju je miris mrtvog kita.

Jedna od ronilaca, Oušen Ramzi, rekla je za Honolulu Star Advertiser da su snimali tigraste ajkule koje su se hranile mrtvim kitom, kada je stigla - najveća među svojom vrstom.
Neki su mogli i da je dodirnu/Reuters
"Videli smo nekoliko tigrastih ajkula, a onda je ona došla i sve ostale su se razišle. Počela je da se češe o naš čamac", rekla je.

"Ona je samo jedan veliki prelepi div i želela je da iskoristi naš brod da se počeše. Primetili smo je nakon izlaska sunca, a ostala je sa nama tokom celog dana."
Selfi sa velikim belim divom?/Reuters
Ramzi je rekla da je ajkula "šokantno široka" i da postoji mogućnost da je trudna. Veruje se da ima oko 50 godina, a već ima i svoj Tviter nalog.

Velike bele ajkule se retko viđaju na Havajima jer više vole hladnija mora.

Ramzi kaže da starije, trudne velike bele ajkule nisu opasne, ali je ipak upozorila privače da ne plivaju u vodama u kojima se ajkule hrane.

Ajkule bi napale ljude samo ako bi bile znatiželjne ili ako bi ljude zamenile za uobičajeni plen, rekla je Ramzi za Honolulu Star Advertiser.

Sve fotografije su zaštićene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: