"Jedan od pet miliona“ šesti put - Protest održan i u Gornjem Milanovcu

Šesti po redu protest "Jedan od pet miliona“ održan je u Beogradu, ali ove subote prvi put na ulicama i građani Gornjeg Milanovca.

BBC

Izvor: B92

Subota, 12.01.2019.

22:12

Jedan od pet miliona po šesti put/BBC

Dok je petoro aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva prolazilo kroz Gornji Milanovac na svom "maršu" ka Beogradu, gde planiraju da u sredu 16. januara učestvuju na skupu povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, organizatori šestog po redu protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu ponovili su zahtev kojim traže pronalaženje njegovih ubica.

Aktiviste iz Kraljeva je u Milanovcu dočekalo oko 100 građana na, kako prenosi Beta, mirnom protestu u znak podrške skupu u Beogradu.

"Danas je petoro hrabrih ljudi krenulo pešaka iz Kraljeva za Beograd, kako bi u sredu, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića bili ovde sa nama.

Hvala im što su se usudili da 200 kilometara hodaju po ovakvom vremenu. Postali su simbol otpora koji se bori za dostojanstvenu zemlju, u kojoj se neće događati politička ubistva", kazao je okupljenima Branislav Trifunović i zamolio okupljene da dođu u sredu kako bi odali počast "čoveku koji je 20 dana pred ubistvo izjavio Ima nas više".

"Dužni smo da odamo poštu čoveku koji je mislio drugačije, koji je bio jedan od nas. Pištaljke ostavite kod kuće, ponesite sveće", rekao je Trifunović i dodao da će organizatori nastaviti da ponavljaju jedan od zahteva protesta - da se otkriju ubice Olivera Ivanovića.

Okupljenima u Beogradu obratila se i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Kako je rekla, za Srbiju neće biti boljitka dok je na vlasti Aleksandar Vučić.

"Mi sa Kosova ne tražimo mnogo, mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba, a od kako je Vučić na vlasti mi se plašimo Srba", rekla je Trajković.

Ona je kazala da je Vučić priznao pravni sistem Kosova kao legalan i legitiman i da zbog toga treba da isporuči Prištini Milana Radojičića koji je osumnjičen da je umešan u ubistvo Ivanovića.

"Ovde su oni koji vole i Rusiju i Ameriku i EU"

"Ima nas", rekao je Trifunoviæ/BBC
Trajković je navela da se Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubistva i iseljavanja, protiv čega se Ivanović borio.

"Ovde su oni koji vole Ruse, ali su nesrećni što Putin donosi orden Aleksandru Vučiću", rekla je Trajković.

Šetaju, prema njenim rečima i oni koji poštuju Ameriku, ali su nesrećni što je Tramp poslao pismo Vučiću.

"Među nama su i oni koji vole Evropsku uniju, ali ni oni ne prihvataju da Vučića i dalje vrednuju, jer je jedno obećavao Merkelovoj, a drugo radio iza leđa", rekla je Trajković.

Na dan kada je održan šesti protest, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pismo koje su mu uputili organizatori protesta, u kome mu traže da iznese građanima plan za Kosovo i Metohiji - "glupo".

Organizatori protesta dan ranije su predsedniku uputili pismo sa tim zahtevom, navodeći da su oni adresa kojoj treba da se obrati, a ne "Brisel, Vašington, Moskva ili Priština".

"Toliko je glupo da nemam reči", rekao je Vučić, navodeći da ne može da gubi vreme i odgovara opozicionim liderima Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću, prenela je Beta.

On je kazao da mu predavanje o Kosovu drže oni koji su ga predali, uspostavili prelaz između Srba na Jarinju i Brnjaku, doneli presudu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srba, a u korist Albanije i doveli do nezavisnosti.

"Ne umem da odgovorim, samo sam pogledao i rekao - idi radi svoj posao i spremaj ove važne mere protiv kriminala, ne mogu da gubim vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake", rekao je Vučić.

Hladno vreme nije sprečilo nekoliko hiljada Beograđana da od platoa ispred Filozofskog fakulteta, prošetaju Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom, Nemanjinom ulicom i da se preko Terazija vrati do Studentskog trga, gde je protest završen.

I ove subote okupljeni su nosili transparente "Jedan od pet miliona", "Stop krvavim košuljama", "Počelo je". Slušali su se Rundek, EKV, ali i špica dnevnika Radio televizije Srbije.

Ispred zgrade te televizije zapaljene su baklje.

Julijana Jovanić je na protest došla zbog osmeha i nade među okupljenima.

"Nadam se da kulturna masa može da uradi nešto, pogotovo mladi. Možda će nam se deca vratiti. Zato sam ovde - da pokažem otpor", rekla je Jovanović primećujući da među okupljenima nema mnogo mladih.

Osamnaestogodišnji Filip Ljubić kaže da mladi nisu tu "jer ih mrzi da izađu". On dolazi svake subote i tako iskazuje nezadovoljstvo prema aktuelnom režimu.

"Svaki put zovem dosta drugara da dođu. Nekoliko dana pred protest javi se njih tridesetak da sigurno dolazi, a na karaju spadne na nas desetak", kaže Ljubić za BBC na srpskom.

Hladnoća nije sprečila ni Kragujevčane da večeras izađu na ulice, dok su Nišlije prošetale dan ranije.

Hladnoća i sneg nisu sprečili ni Dragicu Urošević da izađe na ulice Beograda.

"Je protestujem od 1991. Ne može nas hladnoća sprečiti. Tri meseca leda je bilo 1996, a mi smo svake večeri bili na ulicama", kazala je Urošević za BBC na srpskom.

Šesti po redu protest održan je tačno 50 dana od napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, što je bio i razlog za održavanje prvog protesta "Stop krvavim košuljama" 8. decembra prošle godine.

Osim otkrivanja nalogodavaca ovog napada, organizatori su u međuvremenu proširili zahteve. Traže i pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, kao i smene generalnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa te televizije Nenada Lj. Stefanovića. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: