BBC na srpskom - B92

Tintin: Devedeset godina najpoznatijeg stripovskog novinara

Jedan od najpoznatijih strip novinara-detektiva na svetu, Tintin, slavi 90. rođendan. Kako je taj stip postao jedan od najvećih u istoriji?

Izvor: BBC
Podeli
Tintin je jedan od najpoznatijih stripova u istoriji devete umetnosti/BBC
Tintin je jedan od najpoznatijih stripova u istoriji devete umetnosti/BBC

Plavokosi reporter u bež kišnom mantilu i u pratnji belog terijera upustio se u prvu avanturu uhvativši voz za, tadašnju zemlju Sovjeta, pre tačno devedeset godina.

Da sam malo stariji - nekih šezdeset godina - verovatno bih na sličan način mogao da započnem romansiranu autobiografiju, kako sa protagonistom delim profesiju, boju kose, a neretko i frizuru.

Ovako samo mogu da čestitam devedeseti rođendan Tintinu - jednom od najpoznatijih belgijskih strip junaka.

Tintin je svojim avanturama obeležio jedan period istorije dvadesetog veka, ali stripovi o ovom, pre hrabrom nego spretnom, novinaru i dan danas potpadaju pod nezaobilaznu literaturu ljubitelja devete umetnosti.

Pa šta je to Tintinov otac Žorž Remi, mnogo poznatiji kao Erže, počeo da stvara 1929. godine?

Ko je Tintin?

Strip je prvi put objavljen u časopisu &Dvadeseti vek&, 10. januara 1929. godine./BBC
Strip je prvi put objavljen u časopisu "Dvadeseti vek", 10. januara 1929. godine./BBC

Niko zapravo sa sigurnošću ne zna. Sve što je o Tintinu poznato jeste da je novinar iz Brisela koga u zadacima, koje najčešće sam odabere i neretko nemaju nikakve veze sa njegovim poslom, prati mali pas po imenu Sneško ili Milu, kako se odaziva na francuskom.

Ume da upravlja svakom vrstom vozila, od mopeda do rakete za Mesec, i govori nekoliko stranih jezika, ali njegovo poreklo, godine, pa čak i prezime, prava su nepoznanica.

Ali možda Tintinovo poreklo treba potražiti među ranijim Eržeovim radovima, jer radoznali reporter nije prva kreacija belgijskog autora.

Erže je od 1926. godine radio na Avanturama Totora - stripu o vođi izviđača koji je izlazio u listu Le Boy Scout Belge. Mnogi poznavaoci stripa istakli su brojne sličnosti između Totora i Tintina, od vizuelnih do narativnih, upoređujući čak i humor ova dva stripa.

Erže je čak u jednom trenutku Tintina nazvao "Totorovim mlađim bratom" i to je jedina poveznica o njihovom krvnom srodstvu, pored činjenice da, laički posmatrano, ova dva lika izgledaju identično.

Legendarni Alan Mur odaje počast rodnom gradu

Košmari srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu

Ali fanovi Eržeovog stripa se nisu toliko obazirali na Tintinovu maglovitu prošlost, već su prosto uživali u pričama koje je donosio iz čitavog sveta, zajedno sa likovima poput profesora Kalkulusa, kapetana Hadoka i Tomsona i Tompsona - agentima koji se, vodeći se potpuno pogrešnom dedukcijom, na kraju ipak nađu na pravom mestu i u pravo vreme.

Da, kada već razbijamo mitove o porodičnim vezama i sličnostima, ispostavilo se da maltene preslikani Tomson i Tompson zapravo nisu braća i da ih deli nešto mnogo više od bezvučnog suglasnika - samo dobro zagledajte njihove brkove.

Uostalom, zar je bitno ko je Tintin i odakle dolazi? Možda bi on, kao mnogi čuveni likovi iz stripova, trebalo da ostane blago misteriozan. Neki ljudi prosto ne žele da saznaju tačno Džokerovo poreklo, možda isto treba da važi i za Tintina.

Film &Avanture Tintina& izašao je 2011. godine, a režirao ga je Stiven Spilberg/BBC
Film "Avanture Tintina" izašao je 2011. godine, a režirao ga je Stiven Spilberg/BBC

Gde je sve Tintin bio?

Ono što je Artur Konan Dojl za kriminalistički, a Jan Fleming za špijunski roman, to je otprilike Erže za avanturistički strip.

Tintin je tokom svojih putovanja posetio Sovjetski Savez, Ameriku, Indiju, Tibet, Kongo, Kinu i brojne druge države. Možda ne sve države, ali sve one koje su u trenutku nastanka stripa bile bitne za istorijski kontekst.

Tako se Tintin, hteo ne hteo, našao u fiktivnoj istočnoevropskoj kraljevini Sildaviji, kao i u fašističkoj Borduriji, čiji je lider Mistler predstavljao očigledan kombinovani omaž nacističkom nemačkom vođi Adolfu Hitleru i italijanskom fašisti Benitu Musoliniju.

Tintin je čak završio i na Mesecu - i to petnaest godina pre Nila Armstronga. Crveno-bela raketa u kojoj su kapetan Hadok i on otkrivali svemir i danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih crteža svemirske letelice.

Kroz Tintinova putovanja, Erže nije samo donosio zabavne stripovske avanture, već je i oslikavao, komentarisao i kritikovao tadašnja dešavanja na geopolitičkoj mapi sveta. Doduše, nekada svojevoljno, a nekada po direktivi uredništva, u zavisnosti od političke klime u kojoj se Belgija tada nalazila.

A koliko je zaista daleko otišao?

Više od 200 miliona kopija Tintina je do sada prodato/BBC
Više od 200 miliona kopija Tintina je do sada prodato/BBC

Iako je Erže za života stvorio samo 24 albuma, Avanture Tintina su prevedene na više od 70 jezika, a prodato je više od 230 miliona primeraka.

Figure, posteri i razglednice koje se mogu naći u skoro svakoj prodavnici suvenira u Francuskoj i Belgiji, kao i brojni oslikani murali na zidovima briselskih zgrada potvrđuju da se ne radi samo o brendu i parčetu popkulturne manije koja je zahvatila čitav svet, već o jedinstvenom kulturnom nasleđu frankofonih država.

Čak je i bivši francuski predsednik Šarl de Gol jednom prilikom izjavio da je Tintin njegov "jedini internacionalni rival".

Tintinove avanture su pretočene u brojne crtane filmove, a režiser Piter Džekson - najpoznatiji po radu na trilogijama Gospodar prstenova i Hobit - 2011. godine je zajedno sa Stivenom Spilbergom u bioskopske sale doneo dugometražni animirani film o Tintinu u kome su glasove pozajmljivali Endi Serkis, Danijel Krejg, Džejmi Bel i Sajmon Peg.

Film je akciona avantura, prepuna iznenađenja, prevrata i humora, koja je u modernom ruhu uspela da prenese Eržeov crtački stil, ali i, što je mnogo važnije, njegovu beskrajnu stvaralačku viziju.

Mnogi kritičari Avanture Tintina smatraju Džeksonovim najuzbudljivijim filmom nakon serijala Gospodar prstenova.

Planirana su tri nastavka, scenario za drugi film je već napisao Entoni Horovic, autor novih romana o Šerloku Holmsu i Džejmsu Bondu, samo se čeka da Piter Džekson nađe vremena.

Kritičari o Akvamenu: "Kao filmski gulaš"

Tvorac Spajdermena traži milijardu dolara od izdavača

Politika, propaganda i sporni "Tintinovi stavovi"

Na našim prostorima &Avanture Tintina& su objavljivane u Eks almanahu i Politikinom zabavniku./BBC
Na našim prostorima "Avanture Tintina" su objavljivane u Eks almanahu i Politikinom zabavniku./BBC

Erže je imao ideju da tokom prve avanture Tintin poseti Sjedinjene Države, međutim, njegov tadašnji izdavač Norbert Valez je imao drugačije planove.

Kako je Tintin "izlazio" u konzervativnim katoličkim novinama Dvadeseti vek, Valez mu je naredio da radnju stripa smesti u Sovjetski Savez, kako bi poslužio kao anti-socijalistička propaganda za decu.

Pod Valezovom direktivom, Erže je uradio i drugi album, Tintin u Kongu. Godinama kasnije, Eržea će kritikovati zbog neadekvatnog i rasističkog predstavljanja lokalnog stanovništva.

Tintin će biti optužen i za antisemitizam i preterano okrutan tretman prema životinjama.

Članovi francuskog parlamenta su 1999. godine raspravljali da li je Tintin levo ili desno orijentisan, ali je diskusija završena bez jasne odluke.

Kako su dolazila mirnija vremena, a uredničke stege popuštale, Erže je mogao Tintina da šalje gde je sam hteo.

A šta radi Tintin danas?

Za razliku od njegovih nacrtanih kolega, Spirua, Taličnog Toma, Asteriksa i ostalih bisera francusko-belgijske škole, Tintin nije nastavio avanture nakon Eržeove smrti 1983. godine.

Ali možda je Tintin jedan od retkih primera kada nove avanture nisu nužno neophodne. Uostalom, ko zna kako bi se naivni dobri reporter snašao u današnjem, blago rečeno, prevrtljivom svetu?

Fanovi nemaju ništa protiv iščitavanja starih epizoda, dok bi onim novim, mlađim čitaocima, uz objašnjavanje društveno-istorijskog konteksta i opravdanu kritiku, mogle biti zabavne i inspirišuće. Ako ne da menjaju, onda barem da otkrivaju svet oko sebe.

Sam Erže je jednom prilikom rekao da je "Tintinov svet je optimističan", a to je baš ono što nam je poslednjih godina neophodno.

Srećan devedesti rođendan, kolega. Čekamo stoti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 124 idi na stranu