Skupština Kosova: Počinje transformacija Bezbednosnih snaga Kosova

Usvajanjem tri zakona, ali bez promene Ustava, stvoreni uslovi da se narednih godina formira Vojska Kosova.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 14.12.2018.

15:30

Skupština Kosova: Počinje transformacija Bezbednosnih snaga Kosova
Zasedanju Skupštine Kosova prisustvovali su i predstavnici Bezbednosnih snaga Kosova - neki nisu odoleli prilici za selfi fotografiju/ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images

Kosovski parlament usvojio je tri zakona kojima se stiču uslovi da se Bezbednosne snage Kosova (BSK) transformišu u oružane snage.

Zakoni su usvojeni glasovima gotovo svih prisutnih poslanika u sali, odnosno predstavnika svih partija i manjinskih zajednica, osim Srpske liste, čiji poslanici nisu bili u sali za zasedanje Skupštine Kosova.

Usvojeni su zakoni o Ministarstvu odbrane Kosova, o Bezbednosnim snagama Kosova, kao i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova, dok za promenu Ustava Kosova, a samim tim i imena oružanih snaga, nije bilo potrebne podrške srpskih poslanika.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je na Fejsbuku da Vojska Kosova predstavlja "čast, bezbednost i blagostanje Kosova".

"U Skupštini Kosova sa apsolutnom većinom, izvan političkih razlika, kao retko kada, izbaranici naroda su usvojili paket zakona o osnivanju Vojske Kosova", napisao je Tači na Fejsbuku.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su formiranjem vojske Kosova na najgrublji način napadnuti mir, bezbednost i sigurnost, i pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije.

Usvojeni zakoni predstavljaju osnovu za proces transformacije BSK u oružane snage, za koji je planirano da će trajati deset godina.

Ovako je izgledao trenutak izglasavanja poslednjeg od tri zakona u Skupštini Kosova:

https://youtu.be/fsph0yuO90c?t=5057

Podeljeni stavovi međunarodne zajednice

Ulice Prištine zakiæene su najpre amerièkim, a potom i zastavama ostalih zapadnih zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova/ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images
Prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, oružane snage na Kosovu su snage KFOR-a koje sarađuju sa Bezbednosnim snagama Kosova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da žali zbog odluke Skupštine Kosova.

"Iako je transformacija Bezbednosnih snaga Kosova pitanje o kome odlučuje Kosovo, jasno smo rekli da je sada pogrešno vreme za ovaj korak.

NATO podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u skladu sa trenutnim mandatom.

Sa promenom mandata, NATO će morati da preispita nivo svoje saradnje sa BSK", saopštio je Stoltenberg.

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1073529583427833856

Stav NATO-a deli i Evropska unija.

Portparolka evropske komesarke za proširenje Maja Kocijančič rekla je da "kao i NATO, EU nastavlja da deli stav da mandat kosovskih bezbednosnih snaga može biti promenjen samo kroz inkluzivni i postepeni proces u skladu sa kosovskim ustavom".

Ipak, vodeća članica NATO-a drugačije reaguje na odluke donete u Prištini.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu potvrdila je podršku postepenoj tranziciji BSK-a u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, jer je to "suvereno pravo Kosova".

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i neprestanog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage interoperabilne sa NATO koja služi svim kosovskim zajednicama u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije Vlade Kosova", navodi se u izjavi.

Kosovska priča o vojsci uznemiruje susede

Kosovo: Opet politika ispred privrede

Virtuelni rat Beograda i Prištine

Beograd traži reakciju UN

Zasedanju Skupštine Kosova prisustvovali su, uz premijera Ramuša Haradinaja, i predsednik Kosova Hašim Taèi i komandant BSK-a Rahman Rama/ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će Beograd zatražiti hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog najgrubljeg kršenja Rezolucije 1244.

"To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je srpski šef diplomatije za državni servis Tanjug.

Iako je prethodnih dana govorila i da je vojni odgovor moguća opcija, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je po donošenju odluke u Prištini da će Srbija nastaviti putem mira i prosperiteta.

"Za mene je ovo težak dan, nije dan koji doprinosi saradnji u regionu", rekla je Brnabić na konferenciji za medije u Beogradu.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, u narednih 72 sata posetiti jedinice srpske vojske u Kopnenoj zoni bezbednosti, pojasu uz administrativnu liniju između Srbije i Kosova.

Preciznijih najava za ovaj medijski događaj još nema, a predsednik Srbije se u vreme zasedanja Skupštine Kosova u Predsedništvu Srbije u Beogradu sastajao sa članicom Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: