"Kec" u dnevniku - besplatna članarina u biblioteci

Niška biblioteka nudi besplatnu članarinu učenicima koji imaju jedinice iz srpskog jezika.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 13.12.2018.

18:14

Niška Narodna biblioteka daje šansu uèenicima koji na tromeseèju imaju jedinicu iz srpskog jezika./BBC

Niški đaci kojima srpski jezik baš i nije omiljeni školski predmet dobili su posebnu priliku da ga zavole, ili bar olakšaju put do bolje ocene.

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu će svim učenicima osnovnih i srednjih škola, koji na tromesečju imaju jedinicu iz srpskog jezika, pokloniti besplatnu članarinu.

Direktorka niške biblioteke Sonja Šušković kaže za Južne vesti da su ovu odluku doneli iz najbolje namere.

"Ideja je da ih na ovaj način motivišemo i damo im priliku da se više angažuju."

"Ujedno, to je i način da svi imaju jednak pristup knjigama, jer neka deca prosto nemaju novca da plate članarinu", izjavila je Šuković za Južne vesti.

Godišnja članarina za nišku Narodnu biblioteku je 700 dinara, a "slabiji" đaci će za besplatno članstvo moći da se prijave od 14. do 21. decembra.

Šta o ovoj metodi misle profesori?

Jelena Pecarski, profesorka srpskog jezika gimnazije Svetozar Marković u Nišu pozdravlja ovaj potez biblioteke, iako nije sigurna kakav efekat može da postigne.

"To je odlično, ali koliko će biti efikasno i da li će, pre svega, ti đaci hteti čak i besplatno da se učlane, videćemo", kaže Pecarski za BBC na srpskom.

Njena koleginica Tamara Šukleta Milićević, koja u gimnaziji predaje engleski jezik, ovakvu odluku smatra "bezveznom" i dodaje da treba da budu nagrađeni i đaci sa boljim ocenama.

"Ukoliko stimulišemo samo loše učenike, ne znam kakvu poruku šaljemo onima koji imaju dobre ocene? Da se njihov trud ne isplati? Mogu i oni da kažu - pa, što bih učio, ovako mogu da dobijem besplatnu članarinu", kaže Šukleta Milićević.

A šta misle učenici?

Sedamnaestogodišnja Radmila Zeničanin, učenica gimnazije Svetozar Marković, razmišlja da iskoristi besplatno članstvo u biblioteci.

"Možda i iskoristim, jer, realno, fina je ponuda, ali sumnjam da će mi to nešto pomoći da popravim ocenu", kaže Radmila za BBC na srpskom.

Dodaje da joj se ne dešava često da dobije jedinicu iz srpskog, iako je obično dobra iz tog predmeta. Međutim, posledenjeg "keca" je zaradila upravo zbog nepročitane lektire.

"Bombarduju nas svim mogućim predmetima i onda očekuju da sve sve postigne i da rezultati budu vrh." Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: