Šta smo u 2018. najviše tražili na Guglu

Internet pretraživač objavio liste najtraženijih pojmova za 2018. godinu.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 12.12.2018.

15:30

Šta smo u 2018. najviše tražili na Guglu
Gugl od prošle godine objavljuje i liste za Srbiju/BBC

Kraj svake godine donosi brojne liste - o ličnostima i događajima koje su je obeležile, najpopularnijim filmovima, serijama, muzici, trendovima i mnogim drugim pojmovima.

Jutjub je nedavno objavio listu najplaćenijih kreatora sadržaja na toj mreži za 2018, a sada je i Gugl "izašao" sa podacima o tome šta se širom sveta najviše tražilo na internetu preko tog pretraživača.

Objavljene su globalne liste, ali i liste za pojedinačne države.

Na prvom mestu globalne liste našao najvažniji ovogodišnji sportski događaj - Svetsko prvenstvo u fudbalu, a na listi najtraženijih pojmova u Srbiji - fudbalsko prvenstvo je zauzelo treće mesto.

Najtraženiji je događaj i u Srbiji, ali na listi pojmova pobedu je odnela "Zadruga".

Guglove "Godine u pretrazi", pored najpretraživanijih pojmova, sadrže i odvojene podatke za vesti, ljude, glumace, sportiste, preminule. Tu su i najpopularniji filmovi, serije, muzičari i bendovi.

Gugl ne pravi sve liste za sve zemlje. Za pojedine države nema nikakvih podataka, a za Srbiju su objavljeni pojmovi, događaji i serije.
Šta Srbija gugla?/BBC
Domaća glumačka scena ove godine ostala je bez Nebojše Glogovca.

Dok ga publika pamti kao džudistu Ivana iz Hadersfilda, Kaju iz Nebeske udice, Zlatka iz Porodičnog blaga, Mladena iz Klopke, Hamleta i po brojnim drugim imenima i ulogama, Gugl ga je ove godine zapamptio kao drugi najtraženiji pojam u Srbiji.

Osim Svetskog prvenstva na drugom mestu liste, fudbal zauzima još dve pozicije među najtraženijim pojmovima - Crvena zvezda u Ligi šampiona, tačnije utikmica sa Liverpulom (na četvrtom mestu) i sa Napolijem (na desetom mestu).

https://youtu.be/6aFdEhEZQjE

Dve serije i jedan film privukli su naročitu pažnju u Srbiji, pa su se među najtraženijim pojmovima uvrstile i serije Ubice mog oca i Istine i laži, te film Južni vetar.

I muzika je zavredila pažnju domaće internet scene, pa su se na Guglu dosta pretraživali Bir fest i Evrovizija i ušli na listu prvih deset pojmova.

Serije i događaji

Kada je o Srbiji reč, Gugl je objavljivanje podataka o najpretraživanijim pojmovima počeo prošle godine.

Najtraženiji pojmovi - Svetsko prvenstvo u fudbalu, Zvezda - Liverpul, Bir fest, Evrovizija i Zvezda - Napoli - ponovili su se na listi najpopularnijih događaja, i to na prvih pet mesta. Najguglaniji događaji u Srbiji
  1. Svetsko prvenstvo u fudbalu
  2. Zvezda - Liverpul
  3. Beer fest
  4. Evrovizija
  5. Zvezda - Napoli
  6. Vimbldon
  7. Uskrs
  8. Srbija - Švajcarska
  9. Srbija - Brazil
  10. Australian Open
Među ovogodišnjim najtraženijim serijama, makar na srpskoj verziji Gugla, prva tri mesta zauzela su domaća ostvarenja.

Osim što su među najtraženijim pojmovima generalno, Ubice mog oca i Istine i laži dve su najpretraživije u kategoriji serija.

Sledi televizijsko ostvarenje koje je izazvalo pažnju mlađe publike i čije emitovanje se ovih dana završava - Jutro će promeniti sve. Najtraženije serije na Guglu u Srbiji:
  1. Ubice mog oca
  2. Istine i laži
  3. Jutro će promeniti sve
  4. Ćerke
  5. Pogrešan čovek
  6. Žigosani u reketu
  7. Povratak Lukasa
  8. Za mog sina
  9. Istanbulska nevesta
  10. Nemanjići - rađanje kraljevine
Gugl, koji ove godine slavi 20. rođendan, od 2001. godine objavljuje liste najtraženijih pojmova.

Pravi ih na osnovu terminima koji su imali najveći porast obima saobraćaja u jednoj godini u poređenju sa prethodnom. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: