U fotografijama: Pit Šeli, Bazkoks

Detalji iz muzičkog života britanske pank legende Pita Šelija, preminulog u 63. godini.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 07.12.2018.

20:08

U fotografijama: Pit Šeli, Bazkoks
Šeli snimljen oko 1978. godine/Getty Images

Pit Šeli, pevač i jedan od osnivača uticajnog pank benda Bazkoks, preminuo je u 63. godini od srčanog udara. Legendarni bend, koji je karijeru započeo 1970-tih, stekao je svetsku slavu i danas velikim hitom Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've).

Piter Kembel Mekneš je rođen u Viganu. Zajedno sa Haurdom Divotom, osniva bend Bazkoks (Buzzcocks) tokom studija u Boltonu. Oduševljeni energičnim nastupom Seks Pistolsa, dovode bend u Mančester.
Bazkoks na jednom od prvih koncerata 1977./Getty Images
Koncerti u Mančesteru inspirisali su čitavu generaciju bendova iz ovog grada, a Bazkoks su krenuli na turneju kao predgrupa Pistolsa na turneji Anarhija 1976. godine. Debitantski EP benda, Spiral Scratch, za čije snimanje su jedva prikupili novac, smatra se prvom nezavisno-finansiranom pank pločom.
Getty Images
Ploča je postigla izuzetan uspeh i donela bendu neočekivanu popularnost, bez obzira na odlazak Hauarda Divota. Šeli je postao jedini pevač benda i ubrzo Bazkoks potpisuju ugovor sa kućom Junajted Artist rekords, za koju objavljuju debi album Another Music in a Different Kitchen 1977. godine. Godinu dana kasnije, prvi put nastupaju u čuvenoj muzičkoj emisiji Top of the Pops.
BBC
Bazkoks redovno nastupaju i snimaju, tako da već 1979. godine imaju dovoljno singlova za objavljivanje albuma u Americi. Bend je krenuo na turneju po Americi i Kanadi, ali pored podrške kritike, ploče Bazkoksa se nisu baš sjajno prodavale. U svađi sa kućom EMI, koja je otkupila Junajted Artist ,Šeli odlučuje da raspusti bend.
Getty Images
Šeli je nastavio solo karijeru, unoseći sve više eksperimentalne elektornske muzike u repertoar, i ubrzo napravio veliki klupski hit sa Homosapien. Ali već krajem 1980-tih, Bazkoks se ponovo okupljaju. Osvojili su novu generaciju fanova kada su se pridružili Nirvani na poslednjoj turneji 1994. godine.
Getty Images
Bend je poslednji album, The Way, objavio 2014. godine. I pored čestih promena u bendu, Šeli je uvek bio tu, kao na snimku sa festivala u Mančesteru u julu ove godine.
Getty Images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: