BBC na srpskom - B92

Jesu li 38-godišnje trudnice rizik za putno osiguranje

Gde je starosni limit za rizičnu trudnoću za državu, a gde za osiguravajuće kuće u Srbiji?

Izvor: BBC
Podeli
Ako si trudna i ideš na put - OK. Ali, ako si trudna i hoćeš na isti put, a imaš 38 godina - to već ne može/Mikhail Tereshchenko
Ako si trudna i ideš na put - OK. Ali, ako si trudna i hoćeš na isti put, a imaš 38 godina - to već ne može/Mikhail Tereshchenko

Maša Vučković je imala 38 godina i jedan mesec kada je pokušala da kupi putno osiguranje za trudnice.

Samo taj jedan mesec delio ju je od kupovine - u svim osiguravajućim kućama u Srbiji u kojima je pokušavala da izvadi osiguranje pred put - rekli su joj da postoji granica za trudnice: 38 godina.

Srbija, barem načelno, podržava žene koje pokušavaju da postanu majke do 42 godine, do kada finansira vantelesnu oplodnju.

Ova podrška, po svemu sudeći, ipak nije dovoljno za osiguravajuće kuće. U nekima od njih kažu da polise izdaju, ali bez pokrivanja bilo kakvih troškova koji imaju veze sa trudnoćom.

"Čim čuju koliko imam godina, odmah mi kažu da ne može. Niko me nije ni pitao u kom sam mesecu i da li mi je rizična trudnoća.

"Možda je trebalo da otputujem pre te sudbonosne 38. godine. Izgleda da sam posle tog rođendana - svakako u crvenom, barem po njima", kaže za BBC na srpskom Vučković.

Šta kažu osiguravajuće kuće

Pre nego što krenu na put, trudnice moraju dobro da se informišu - da li im polisa pokriva i rizike u trudnoći?/Mikhail Tereshchenko
Pre nego što krenu na put, trudnice moraju dobro da se informišu - da li im polisa pokriva i rizike u trudnoći?/Mikhail Tereshchenko

BBC na srpskom je kontaktirao pet velikih osiguravajućih kuća u Srbiji.

Trudnica od 38 godina ne može da dobije putno osigranje koje će pokrivati rizike vezane za trudnoću ni u jednoj od ovih kuća.

Ograničenje u godinama imaju tri osiguranja, dok druge dve kuće ne izdaju trudničke polise ni mlađim budućim majkama.

Na pitanja BBC su do zaključenja ovog teksta odgovorile četiri finansijske ustanove (Viner štediša, Unika, Dunav i DDOR Novi Sad).

U prve dve, troškove vezane za trudnoću ne pokrivaju ni mlađim trudnicama, dok u DDOR Novi Sad i Dunav osiguranju imaju ograničenje godina - već poznatih 38.

"Polisu putnog osiguranja izdajemo i trudnicama koje su starije od 38 godina, ali ih upozorimo da su troškovi u vezi sa trudnoćom i porođajem isključeni, izuzev u slučaju ozbiljnih komplikacija koje ugrožavaju život majke, odnosno deteta, pod uslovom da je trudnica mlađa od 38 godina i da nije navršena 30. nedelja trudnoće", kažu iz kompanije DDOR.

Iz Delta đenerali osiguranja nije stigao odgovor do obajvljivanja ovog teksta, ali na internet strani ove kuće su objavljena uputstva i uslovi za ovu vrstu polise. Među njima je ograničenje u godinama.

Među uslovima se izjednačavaju trudnice starije od 38 godina u bilo kojoj nedelji trudnoće sa mlađima od 38 godina koje su u sedmom mesecu.

U čemu je problem

Mikhail Tereshchenko
Mikhail Tereshchenko

"Trudnice iznad 37-38 godina i mlađe trudnice koje su ušle u 28-30 nedelju trudnoće (zavisi od osiguravajuće kuće) ne mogu da ugovore polisu putnog osiguranja. Odnosno - mogu, ali rizici vezani za stanje u kojem se nalaze neće biti pokriveni polisom", objašnjava Dajana Petić Šobot, vlasnica agencije za posredovanje u kupovini osiguranja

To praktično znači da ako 38-godišnja trudnica kupi putno osiguranje u Srbiji, pa u inostranstvu slomi prst - polisa će joj pokriti troškove lečenja. Međutim, ukoliko se suoči sa problemima vezanim za trudnoću, oni neće biti pokriveni polisom.

"Osiguravajuće kuće imaju mogućnost da polisu sami propišu i to i čine", kaže Petić Šobot.

Obrazloženje je da je u pitanju rizična trudnoća zbog godina. Čak i da je žena tek ostala u drugom stanju, pogodba je ista.Petić Šobot dodaje da pojedine osiguravajuće kuće ostavljaju klauzulu da će pokriti rizik eventualnih komplikacija koje mogu dovesti do opasnosti po život majke i bebe.

"Naše iskustvo govori da veliki broj trudnica ipak uzme polisu koja ne pokriva rizike trudnoće. Naravno, sa gorčinom i osećajem da su na neki način dovedene u bezizlaznu situaciju", kaže ona.

NBS kontroliše tržište, ali ne i uslove polise

Narodna banka Srbije ima posebni organ koji kontroliše rad osiguravajućih kuća u zemlji.

Ipak, u NBS za BBC kažu da su uslovi po kojima se polise izdaju stvar "poslovne politike osiguranja".

Dodaju da "Narodna banka Srbije, kao regulator i supervizor osiguranja, ne daje saglasnost na proizvode osiguranja, niti na uslove osiguranja."

Kontrolor dodaje i da nezadovoljni građani mogu da se žale NBS:

"Saglasno propisima, korisnik usluge osiguranja može da podnese prigovor društvu za osiguranje, ukoliko je nezadovoljan pružanjem usluga tog društva, a naročito u vezi sa ugovorom o osiguranju.

,,Prigovori korisnika usluga osiguranja obrađuju se u Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije".

Kalkulacija

Maša Vučković je na put otišla bez osiguranja i sve je, na sreću, prošlo dobro.

"Svaki službenik osiguranja je bio jako fin, ali me je odmah odbio iako sam čak predložila da platim veću premiju. Shvatila da sam ja previsoki rizik, čak i za bankare", kaže ona.

A taj rizik su "odredile moje godine", zaključuje Vučković.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 121 idi na stranu