Sjedinjene Države "pripremaju optužnicu" protiv Asanža iz Vikiliksa

Vest o optužnici greškom je procurela u javnost, zbog administrativnih propusta u odvojenom sudskom predmetu.

BBC

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

13:30

Sjedinjene Države
Nije jasno s kojim optužbama æe se Asanž suoèiti/AFP

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država priprema optužnicu protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, navodi se u izveštajima u SAD.

Vest je procurela pošto su detalji optužnice protiv Asanža greškom objavljeni u sklopu odvojenog sudskog slučaja.

Asanž je 2012. godine pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao optužbe za seksualno nasilje, koje su protiv njega potignute u Švedskoj. Asanž tvrdi da bi slučaj u Švedskoj mogao da posluži kao izgovor za izručenje Sjedinjenim Državama.

Nije poznato šta piše u američkoj optižnici protiv osnivača Vikiliksa.

Međutim, aktuelna istraga u Americi o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine, nagovestila je da je ruska obaveštajna služba koristila Vikiliks za distribuciju hakovanog materijala.

Američke špijunske agencije saopštile su da je Rusija navodno pomogla Donaldu Trampu da pobedi na izborima. Rusija odbacuje ove navode.

Vikiliks je, tokom predsedničke trke između Trama i Hilari Klinton, objavio hiljade hakovanih mejlova Demokratske stranke.

Odvojeni sudski slučaj, u kojem je greškom podneta optužnica protiv Asanža, vodi se protiv izvesnog Sejtua Sulejmana Kokaja, koji se tereti za prinudu i mamljenje maloletnika.

Podnošenje prijave po predmetu učinio je tužilac u okružnom sudu u istočnoj Virdžiniji, pomoćnik američkog advokata Kelena Dvajera.

Dvajer je u podensku naveo da dokument mora da ostane zapečaćen, zato što "zbog sofisticiranosti okrivljenog i publiciteta u vezi s predmetom, nijedan drugi postupak ne može zadržati poverljivost činjenice da je Asanž optužen".

Dokument "treba da ostane zapečaćeni dok se Asanž ne uhapsi u vezi sa optužbama u krivičnoj prijavi i stoga ne može više da izbegava hapšenje i izručenje po ovom pitanju", naveo je Dvajer.

Nije jasno da li je optužnica protiv Asanža zvanično podneta. Ministarstvo pravde je saopštilo da je podnošenje prijave bilo greška, bez navođenja razloga zašto, dok Vikiliks veruje da je u pitanju "kopi-pejst" greška.

https://twitter.com/wikileaks/status/1063269063676358656 Jedan od Asanžovih advokata rekao je za britanski list Gardijan da je optuživanje nekoga za objavljivanje tačnih informacija "opasan put za sprovođenje demokratije".

"Vest da je krivična prijava protiv Asanža očigledno podignuta, zabrinjava daleko više od haotičnog načina na koji je procurela u javnost", rekao je novinarima advokat Beri Polak.

Američki mediji izveštavaju da su američki zvaničnici sve više uvereni da će Asanž biti uhapšen kako bi se suočio sa optužbama u SAD.

Ranije ove godine britanska vlada je rekla da pregovara sa Ekvadorom o sudbini Asanža.

Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno rekao je da nikada nije "podržavao" aktivnosti Asanža i opisao ga kao "kamen u cipeli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: