Bregzit: "Izguraćemo do kraja", poručila premijerka Velike Britanije

Vlada je zvanično podržala dogovor sa EU, ali deo Konzervativne stranke koji podržava Bregzit, nije zadovoljan.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 15.11.2018.

09:36

Bregzit:
Reuters

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej odbacila je spekulacije da može biti smenjena sa mesta premijerke zbog dogovora o napuštanju Evropske unije i dodala da će "izgurati do kraja".

Obraćajući se novinarima u Londonu, nakon što je govorila pred predstavnicima donjeg doma parlamenta, rekla je da je sigurna da je Velika Britanija na pravom putu.

"Pravac u kome idemo je dobar za našu zemlju i naš narod", izjavila je ona.

Mej se obratila na konferenciji za novinare održanoj nakon što je nekoliko ministara u vladi Velike Britnije podnelo ostavku zbog postizanja dogovora sa Evropskom unijom u vezi sa Nacrtom ugovora o napuštanju ove zajednice.

Mej je odbacila spekulacije konzervativnih poslanika da je moguće izglasavanje nepoverenja premijerki.
Reuters
Ranije danas, ministar za Bregzit Dominik Rab podneo je ostavku, jer "mu savest ne dozovljava" da prihvati nacrt dogovora između Velike Britanije i Evropske unije.

Rab, koji je na poziciji sekretara za Bregzit zamenio Dejvida Dejvisa, nakon što je on dao ostavku nezadovoljan predlogom Tereze Mej za izlazak iz EU, nalazi se među ministrima koji ne podržavaju dogovor.

U pismu ostavke, Rab tvrdi da ne podržava predlog vezan za Severnu Irsku, jer on "predstavlja pretnju za integritet Velike Britanije".

Po njemu "bekstop" dogovor, kojim se sprečava uvođenje prave granice s Irskom će dovesti do toga da EU "dobije veto nad mogućnošću Britanije da stvarno napusti Uniju".

"Smatram da predlog ne odražava obećanja koja smo dali građanima na prethodim izborima", stoji u pismu upućenom premijerki Mej.
Premijerka Tereza Mej brani Bregzit dogovor pred poslanicima i protivnicima u svojoj partiji/Getty Images
Ostavke su podneli i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, državna ministarka u ministartsvu za bregzit Suela Braverman i ministar za Severnu Irsku Šalješ Vara.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin je rekao da ne veruje da je ovaj dogovor - predstavljen u dokumentu od 585 strana, u nacionalnom interesu.

Šta kaže Evropska Unija?

Mišel Barnije, glavni pregovaraè EU za Bregzit/EPA
Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je došlo do "odlučnog" napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU.

O dokumentu na 585 strana, koji je objavljen u sredu, Barnije kaže da predstavlja "ključni korak u zaključivanju ovih pregovora".

Sada lideri EU treba da odobre ovaj dogovor.

Barnije će se sastati s predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom u petak ujutru.

Očekuje se da će njih dvojica zakazati samit EU na kome lideri Unije treba da se izjasne o ovom dogovoru.

Zatim će Barnije otići u Strazbur kako bi objasnio detalje dogovora evropskim parlamentarcima.

Šta je dogovoreno?

BBC
Nacrt ugovora o povlačenju, koji je sastavljen uz izjavu o budućim odnosima sa EU, ima 585 stranica.

Dogovorom se garantuju prava stanovnika EU u Britaniji i Britanaca u EU, kojima se omogućava boravak, rad i obrazovanje.

Predložen je prelazni period od 21 mesec nakon izlaska Velike Britanije 29. marta 2019. godine i navedeni detalji o takozvanom "računu za raskid" od 39 milijardi funti.

Najproblematičniji deo dogovora je "bekstop" za Severnu Irsku, koji treba da garantuje da fizičke provere neće biti ponovo uvedene na granici sa Irskom Republikom, u slučaju da EU i Velika Britanija ne usaglase sporazum o budućim trgovinskim odnosima.

Ovo se pokazalo kao najsporniji deo pregovora o povlačenju, uz zabrinutost Konzervativne partije i DUP-a o tome kako će to funkcionisati.

Cilj "bekstopa" u okviru dogovorenog nacrta jeste da izbegne povratak na "tešku granicu" sa Republikom Irskom, zadržavajući Britaniju u celosti usklađenu sa carinskom unijom EU tokom ograničenog vremenskog perioda.

Međutim, neki pobornici Bregzita smatraju da će to zadržati Britaniju unutar trgovinskih pravila EU godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: