Svet u narednih sedam dana: Ovo je pet najbitnijih priča ove nedelje

Vaš brifing ponedeljkom o najbitnijim pričama koje očekujemo u narednih sedam dana.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 22.10.2018.

14:05

Svet u narednih sedam dana: Ovo je pet najbitnijih priča ove nedelje

Danas je ponedeljak, početak nove nedelje i nećemo se pretvarati da znamo apsolutno sve što će se dogoditi u narednih sedam dana. Ipak, imamo osećaj šta bi moglo da bude bitno.

Evo vašeg brifinga o nekim od najvažnijih i najinteresantnijih priča koje očekujemo.

1) Štrajk za jednakost

Zaposlene u državnoj upravi biæe na štrajku u Glazgovu/PA
Šta se dešava?

Oko 8.000 žena u Glazgovu u utorak i sredu počinje štrajk za jednake plate.

Zašto je to važno?

Izraelske atlete koje su osvojile medalje na turniru u Abu Dabiju prošlog oktobra slušale su generièku himnu, a ne svoju/Getty Images
Nakon deset meseci razgovora između sindikata i Gradskog veća Glazgova, nije postignut dogovor. Hiljade radnica koje rade u zdravstvu, školskih čistačica i ugostiteljki je najavilo da će dati otkaz.

Sindikat Unison je saopštio da je to najveća industrijska akcija u Velikoj Britaniji u poslednjih 40 godina, od štrajka Ford mašinista, koji je prikazan u filmu Made In Dagenham.

Gradsko veće kritikovalo je štrajkače i reklo da je rok koji je sindikat dao za sporazum - nerealan.

Ako želite da saznate više o ovom događaju, objašnjenja su na ovom linku.

2) Izrael - Emirati

Šta se dešava?

Od subote, izraelskim sportistima će biti dozvoljeno da učestvuju na džudo turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod izgraelskom zastavom i himnom.

Zašto je to važno?

Ova odluka nije samo bitna džudistima.

Reč je o zemlji koja ne priznaje Izrael i nema diplomatske veze sa njom, tako da je ovo veliki ustupak.

Izraelske atlete koje su osvojile medalje na turniru u Abu Dabiju prošlog oktobra slušale su generičku himnu, a ne svoju. Tada je jedan sportista iz UAE odbio da se rukuje sa izraelskim takmičarem.

A onda, prošlog meseca, Međunarodna džudo federacija otkazala je događaj u Abu Dabiju koji je zakazan za ovu sedmicu, jer izraelske zastave nisu bile dozvoljene.

Sada, UAE je poništila tu odluku, a turnir će se nastaviti. To je mali, ali značajan događaj u regionu u kojem Izrael ima nekoliko saveznika.

3) Zaista dugo putovanje

Ovaj most æe pomoæi da se ovaj deo Kine transformiše i postane postane bitna ekonomska destinacija/Getty Images

Šta se dešava?

Najduži most na svetu biće otvoren u utorak - dug je 55 kilometara i povezuje gradove Hong Kong i Makao, kao i kopneni grad Džuhaj.

Zašto je to važno?

To nije samo veliki inženjerski podvig - šest godina planiranja, osam godina rada, tunel od 6,7 kilometara kako bi brodovi mogli da prođu, veštačko ostrvo od 625 metara - čak iako je to samo po sebi impresivno.

Ovaj most će pomoći da se ovaj deo Kine transformiše i postane bitna ekonomska destinacija.

To će smanjiti vreme putovanja između gradova, što će olakšati transport robe u kontinentalnu Kinu sa aerodroma u Hong Kongu, najprometnijeg aerodroma na svetu.

Ali postoji i zabrinutosti da bi most mogao biti drugi način da Kina umanji autonomiju Hong Konga.

4) Brazil odlučuje

Žair Bolsonaro (levo) i Fernando Hadad (desno)/Reuters
Šta se dešava?

Peta najnaseljenija zemlja će glasati za svog sledećeg predsednika u drugom krugu izbora u nedelju.

Zašto je to važno?

Veliki je ulog biti predsednik zemlje sa više od 200 miliona ljudi.

Prednjači kandidat Žair Bolsonaro. On je bivši vojni kapetan i poznat je kao seksista (jednom je rekao da ne bi zaposlio ženu za istu platu ako zna da će ona da zatrudni) i homofob (rekao je da ne bi mogao da voli svog sina ako bi saznao da je on gej).

Ali, njegov stav prema zločinima u Brazilu je privlačan mnogima. Predsednik levičarske radničke partije Fernando Hadad, bivši gradonačelnik Sao Paola, najvećeg grada u Brazilu, je njegov protivnik.

5) Promena vremena

Šta se dešava?

Satovi se pomeraju za sat vremena u Evropskoj uniji u nedelju u jedan ujutru. U većini zemalja će se lokalno vreme promeniti na - dva ujutru. Ipak, U Velikoj Britaniji i Portugalu postaje 01:00.

Zašto je to važno?

Ukoliko ne želite da odete sat vremena ranije za sastanke u narednih šest meseci, to bi verovatno trebalo da vam bude važno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: