Ko se to tamo ženi u Rusiji: Kako su Nišlije dogovarale biznis, ali i dejt

Kako je put Rusije krenuo jedan autobus iz Niša, u kojem su se našle neženje iz srpskih sela u potrazi za ruskom ljubavlju, političari iz lokalnih komunalnih preduzeća i vernici.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 19.10.2018.

14:37

Ko se to tamo ženi u Rusiji: Kako su Nišlije dogovarale biznis, ali i dejt
Mešovito - privrednici, politièari, neženje koje su se uputile za Belgorod/IKS

Ljubiša Janković radi u javno - komunalnom preduzeću "Mediana" u Nišu.

Početkom oktobra preduzeće ga je poslalo na put autobusom u Rusiju, da učestvuje u privrednoj poseti gradu Belgorodu, koji je grad - pobratim Niša.

Ipak, kada se vratio, ceo Niš ga je pitao - "jesi našao neku žensku, kakve su Ruskinje?"

"Ja sam čovek oženjen, imam dvoje dece.

"Pojela me sramota."

Ono što je Ljubiša saznao tek kada je ušao u autobus, bilo je da je sa njim put Rusije, pored 18 političara i predstavnika javnih preduzeća, krenulo i nekoliko vernika. Ali i čak 30 momaka iz okolnih sela, koji su išli - za ruskom ljubavlju.

"To su momci iz ruralnih naselja koji teško dolaze do druženja", kaže za BBC Dragoša Martinović, sveštenik u penziji koji je vodio delegaciju neženja.

"Mi nismo znali kako ćemo sa njima, pa se došlo na simpatičnu ideju da i oni krenu sa ovom poslovnom delegacijom. Svi su to podržali, i opština i crkva".

Ipak, iz niške eparhije su za BBC rekli da oni nisu imali nikakve veze sa pohodom na ženidbu u Rusiju, dok organizatorka putovanja Mirjana Todorović, funcionerka u opštini Medijana, kaže da je mislila da "momci idu u Rusiju na pokloničko putovanje, da obilaze crkve." Ipak, dodaje:

"Ne mogu ja da odredim ko će sa kim tamo možda i da se upozna. Niko ne beži od toga. Dođe i do zbližavanja."

Postavlja se pitanje i ko je platio ovu poslovno - ljubavnu posetu Belgorodu, a tu već svi tvrde drugačije.

Ko je sve bio u autobusu

Belgorod u srcu - iako grad ima manje stanovnika od Niša, sveštenik Dragiša tvrdi da je idealno mesto za upoznavanje/Anton Vergun
Političari i radnici državnih preduzeća, vernici, ali i neženje iz južnih krajeva Srbije, objašnjavaju putnici.

Kada je novinar "Južnih vesti" objavio priču da su neženje iz Niša iz javnih preduzeća išle u ruski Belgorod da traže ljubav, tek sveže vraćena delegacija utrkivala se da dokaže da su oni prešli dug put zbog privrednih, a ne ljubavnih sastanaka.

Miljan Mladenković, odbornik opštine Medijana, koji je medijima poznat već po tome što nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da je bio na funkciji, kaže za BBC da nije ni shvatio ko sve sa njim putuje.

"Mislio sam da su u tom drugom i trećem delu autobusa isto opštinari.

"Onda sam shvatio da su krenuli sa sveštenikom i on mi je sve objasnio."

Mladenković kaže da su u Belgorodu bili na "toj zajedničkoj večeri za upoznavanje".

"Bilo je simpatično, jedan momak iz Kuršumlije je upoznao neku curu i razmenili su telefone.

"Ali mi što nismo bili deo te priče, smo izašli."

Njegovi saputnici su bili i političari i radnici javnih - komunalnih preduzeća u Nišu. Dragoslav Pavlović, direktor JKP Mediana za BBC kaže:

"Dobio sam dopis od opštine, da se oragnizuje to poslovno putovanje i ja sam poslao čoveka, šefa zimske službe, da vidi kako oni tamo rade.

"Ispostavilo se da se pomešala privredna poseta - sa crkvenim protežiranjem."

Put je zvanično organizovala opština Medijana u saradnji sa nevladinom organizacijom "IKS" iz Niša.

https://www.facebook.com/iksinicijativa/posts/2130761947254330

Mirjana Todorović, koja radi u opštini kao predsednica Komisije za rad sa savetima građana, kaže za BBC da je ona član udruženja "IKS", koje se bavi rusko - srpskim prijateljstvom.

"Došli smo na ideju da krenemo u Belgorod kao privredna i politička delegacija, išli smo u njihove institucije i sastajali se sa privrednicima.

"U sklopu pokloničkog putovanja krenulo je još oko pet žena koje su obilazile crkve i sve što nas vezuje za pravoslavlje. Tako smo i mi iskoristili priliku da i mi obiđemo te verske znamenitosti.

"A sad svi pričaju o tim momcima što su išli sa nama. Kao što smo i mi stvarali kontakte, tako su valjda i oni."

Iz udruženja "IKS" kažu da je njih opština samo unajmila da organizuju put i da je njima rečeno da će u Rusiju ići "obični ljudi koji rade u firmama, ali i u poljoprivredi".

Gde je Belgorod?

  • Grad se nalazi u zapadnom delu Rusije, svega 40 kilometara od granice sa Ukrajinom, a 700 kilometara je udaljen od Moskve
  • U njemu živi oko 350.000 stanovnika
  • Na ruskom Belgorod znači "Beli grad", ali naziv nije dobio po belim zgradama, već belom krečnjačkom predelu u okolini
  • U junu 2014. godine Niš i Belgorod postali su gradovi - pobratimi. Oblasti u kojima sarađuju su mahom stambeno - komunalne usluge, i lokalni ekonomski razovj, turizam, sport. Na sajtu grada Niša ne pominju se - delatnosti provodadžisanja
Veæ je dogovoreno da devojke iz Belgoroda doðu u novembru ili na proleæe u Srbiju, tvrdi sveštenik u penziji/Anton Vergun

Ko je sveštenik - provodadžija

U eparhiji niškoj su redakciji BBC rekli da nisu imali ništa sa organizacijom puta za Belgorod, kao i da je to vodio sveštenik u penziji Dragiša Martinović.

On sam kaže:

"Cilj nam je bio da to bude u trendu. Da napravimo nešto novo, što je moderno. "

Vodio je, kaže, te momke da bi pokušali da nađu način da se i oni zaljube.

Sveštenik u penziji kaže da misli da nije dobra ideja da neženje koje su išle u Rusiju govore za medije.

"Oni su svi stidljivi i nije im prijatno."

"Ali, već se dogovaramo da neke Ruskinje u novembru ili na proleće uzvrate posetu. Kad vidimo ko je došao, biće i prilike da pričamo."

Ko je sve to platio

Vladimir Putin posetio je 2017. godine Belgorod, koji je poznat po tehnièkom fakultetu Šuhov. Sa kojim i naši studenti imaju saradnju, preko niške NGO Iks/Mikhail Svetlov
Novinar Stefan Marković iz Južnih vesti kaže za BBC da je čitav ovaj "lov na ženska srca" u ruski grad Belgorod je krajnje bizaran.

"Od toga da je u javnim preduzećima provodadžisanje podvođeno kao 'sport i rekreacija', do toga da je u Opštini Medijana, koja je formalni organizator, opisano kao 'jačanje pravoslavlja'.

"Pored toga, diskriminisane su neženje koje ne rade u javnom sektoru, jer su bili pozvani samo službenici i funkcioneri iz državnih preduzeća i ustanova.

"I ono što najviše pogađa Nišlije je to što je ova ludorija od ljubavnog putovanja plaćena našim parama."

Putin u pozorištu

Vek od ubistva Romanovih: Zašto Srbija slavi cara Nikolaja Drugog

Ko je zaista i platio da ova specifična poslovno - versko - ljubavna tura krene put Rusije?

Svako tvrdi drugačije u izjavama za BBC.

Direktori javnih preduzeća Mediana i Tržnica kažu da su platili samo za svoje zaposlene, a da je sve bilo povoljnije jer su išli autobusom i u velikoj grupi. Mesto u autobusu stajalo je 18.000 dinara po putniku.

Istu svotu pominje i organizatorka Mirjana Todorović, koja kaže da joj je opština pokrila taj iznos.

Odbornik Miljan Mladenković drugačije se pogodio. On tvrdi da je sam platio prevoz, ali da mu je opština dala dnevnice "za tamo". Dodaje i da su ostalima put platili sindikati.

A ko je platio neženjama?

Sveštenik Dragiša kaže da su oni sami sebi platili put, ali da "su svi pomogli za one koji nisu imali", a to potvđuje i organizatorka Mirjana Todorović.

"Onima koji nisu imali, malo su platila i preduzeća."

Ljubiša Janković kaže da je, nakon nekoliko dana, uspeo da se opravda šta je radio u Rusiji. Barem najbližima.

"Ono što mi je krivo jeste što su poslali te momke gore da se zbližavaju, a sad svi trube o tome kako su se pokazali.

"Jadni oni, ne bio im u koži." Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: