Bregzit: "Niska očekivanja" od susreta između Mej i EU zvaničnika

Pošto su pregovori došli u ćorsokak, lideri Evropske unije smatraju da Tereza Mej mora da napravi ustupke,a ona tvrdi je to treba da uradi EU.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

11:14

Bregzit:
U procepu: Tereza Mej/Reuters

Tereza Mej će na samitu koji se danas održava u Briselu pokušati da ubedi lidere EU da popuste po pitanju granice s Irskom.

Pregovori o Bregzitu su trenutno zaustavljeni zbog pitanja granice, a zvaničnici EU tvrde da Velika Britanija treba da donese nove predloge za pregovarački sto.

Dopisnik BBC, Ian Votson kaže da će Mej pokušati da nametne optimistički ton povodom napretka koji je postignut.

Ali je dodao daće u pregovorima doći do ozbiljnog napretka veoma niska.

Mej traži podršku za plan o Bregzitu

Soros protiv Bregzita: EU "u krizi”
Tereza Mej i lideri EU na samitu u Salcburgu/Reuters
Premijerka će se večeras obratiti svojim kolegama, ali neće pristustvovati večeri na kojoj će se odlučivati šta dalje.

Postojala je nada da će doći do dogovora o specijalnom samitu o Bregzitu sledećeg meseca, na kome će biti precizirani detalji izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, ali zbog dubokog jaza koji vlada po pitanju irske granice, sada izgleda da se to neće desiti.

Kada Velika Britanija izađe iz Evropske unije 29. maja 2018. godine, granica između Severne Irske i Republike Irske postaće granica EU i Velike Britanije.

Obe strane žele da izbegnu da ta granica postane "tvrda" - da ima kontrolne punktove i fizičku infrastrukturu koja će sprovoditi provere robe koja se unosi - ali ne mogu da dogovore kako da se to izvede.

Glavna prepreka je takozvana "sigurnosna mreža" - situacija u kojoj dogovor o Bregzitu nije postignut - postavlja se pitanje koliko dugo će to stanje da traje i kom obliku će funkcionisati.

Pre sastanka u Briselu, predsednik Evropskog saveta je izjavio da "ne postoji osnova za optimizam" da će dve strane uspeti da prevaziđu razlike, ali je pozvao pregovarače da pokažu "dobru volju i odlučnost" kako bi postigli dogovor.

Međutim, ne očekuje se da će Mej dati nove predloge rešenja za granicu.

Tri scenarija

Politička urednica BBC Lora Kunsberg

Najgori scenario za britansku vladu je da evropskim liderima "prekipi" zbog stava Velike Britanije i to jest onoga što se njima čini kao nemogućnost suočavanja s realnošću, da sazovu samit u novembru na kome će biti formalno saopšteno da nije postignut dogovor.

Time bi se upostavio pravac u procesu Bregzita od koga bi se posle teško odustalo.

Izvor iz Evropske unije izrazio je nevericu u vezi sa idejom da Tereza Mej može da se pojavi na sastanku bez ijedne nove ideje. Njima se čini potpuno suludim predlog da EU treba da napravi ustupke.

Najbolji scenario, koji za sada deluje neverovatno, jeste da EU kaže da postoji dogovor i da će on biti potpisan sledećeg meseca.

Najverovatnije deluje da neće biti dramatičnih promena. EU lideri će nagovestiti da žele da nastave s pregovorima.

Jedan izvor iz Brisela kaže da iako deluje "da je krajnje vreme da se naprave neke odluke", a premijerki će time biti dato vremena i prostora da obezbedi parlamentarnu većinu za postizanje dogovora.
Džon Mejdžor/Getty Images
Pred samit sa Evropskom unijom, bivši premijer Velike Britanije i lider Konzervativne stranke Džon Mejdžor napao je zagovornike Bregzita. rekavši da "oni koji su obećali ono što ne mogu da ostvare moraju da odgovaraju za to".

"Ubedili su prevareno stanovništvo da glasaju za odluku koja će ih učiniti još slabijim i siromašnijim. To nikada neće biti zaboravljeno, a ni oprošteno."

Mejdžor je u grupi političara, među kojima su Toni Bler, bivši zamenici premijera Lord Hezeltin i Nik Kleg, koji zahtevaju novi referendum.

Oni su napisali seriju članaka koji su objavljeni u evropskim novinama u kojim podržavaju takozvani Glas naroda, to jest mogućnost ostanka u EU.

Njegove primedbe su naišle na kritike mnogih zagovornika Bregzita, između ostalog Džejkoba Riz Muga koji tvrdi da je Mejdžor ugrozio suverenitet Velike Britanije kada je potpisao Mastihtski ugovor početkom devedesetih, a da za to nije tražio mišljenje naroda.

https://twitter.com/Jacob_Rees_Mogg/status/1052273088421875712

Iako su poslanici Konzervativne stranke upozorili Mej da ne plaća ništa Evropskoj uniji dok se ne postigne dogovor, ministar finansija Filip Hemond, koji je glasao za ostanak, navodno je rekao kabinetu da će Velika Britanija imati ogromne gubitke, bez obzira da li je dogovor postignut ili ne.

Prema pisanju Dejli telegrafa taj iznos može da dosegne 36 milijardi funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: