Tramp: Naučnici koji proučavaju klimu "imaju političke ciljeve"

Američki predsednik kaže da je prihvatio da se klima menja, ali da ne želi da "bude izgubljeno više miliona poslova".

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 15.10.2018.

09:21

Tramp: Naučnici koji proučavaju klimu
Donald Tramp je rekao da ne misli više da su klimatske promene "prevara"/AFP

Američki predsednik Donald Tramp optužio je naučnike koji se bave istraživanjem klimatskih promena da imaju "političke ciljeve", kada je izrazio sumnju da su ljudi odgovorni za porast temperatura.

Ali takođe je rekao da ne veruje više da su klimatske promene prevara.

Ovi komentari, izneti tokom intervjua u emisiji "60 minuta" na mreži CBS, stižu nedelju dana nakon što su naučnici upozorili da je neophodno učiniti sve kako bi se sprečio rast temperature na zemlji.

Najznačajniji naučnici na svetu se slažu da je čovek izazvao klimatske promene.

Poslednji je trenutak za spas planete

Prošlonedeljni izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), najvažnijeg međunarodnog tela koje se bavi klimatskim promenama, upozorava da svet ide ka rastu prosečne temperature od tri stepena Celzijusa.

Naučnici tvrde da su prirodne fluktuacije temperature povećane zbog aktivnosti ljudi, zbog čega je došlo do povećanja temperature od jedan stepen Celzijusa u odnosu na preindustrijsko doba.

U izveštaju stoji da zaustavljanje temperature na rastu od jedan i po stepen Celzijusa u odnosu na preindustrijski period zahteva "brze, sveobuhvatne i neuporedive promene u svim aspektima društva".

Klimatske promene su samo jedna o tema kojih se Tramp dotakao u intervjuu, a između ostalog rekao je:
  • Tramp tvrdi da nedelju dana pre nego što je "preuzeo položaj" američkog predsednika, SAD su bile na ivici nuklearnog rata sa Severnom Korejom
  • Rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin "najverovatnije umešan u naručivanje ubistava", ali da "moramo da imamo odnose sa njima, te stvari se ne dešavaju u našoj zemlji"
  • Rekao je da se Rusija najverovatnije umešala u izbore 2016. godine, ali i da se "Kina takođe umešala"
  • Nije želeo da kaže da li će ponovo uspostaviti politiku odvajanja dece od roditelja imigranata, ali dodao je da će "postojati posledice za sve koji uđu u Ameriku ilegalno"
  • Rekao je da misli da se prema Kristini Blejsi Ford odnosio "s poštovanjem", nakon što ju je ismejavao na mitingu pred više hiljada posetilaca, dodavši "da nisam držao takav govor, ne bismo pobedili"

Šta je Tramp rekao o klimatskim promenama?

Tokom intervjua u nedelju, Tramp je izrazio sumnje da će doći do bilo kakvih promena, pošto naučnici "imaju jasne političke ciljeve".

"Ne mislim da je u pitanju prevara. Najverovatnije postoji razlika", rekao je novinarki Lesli Štal.

"Nisam siguran da je ove promene izazvao čovek. To mogu da kažem. Ne želim da dajem milijarde i milijarde dolara. Ne želim da više miliona poslova bude izgubljeno. Ne želim da budem u tom položaju."

Tramp je dodao da temperature "mogu da i da se vrate na staro", ali nije objasio kako to može da se desi.

Šta kažu naučnici?

U izveštaju objavljenom prošle nedelje stoji da se klimatske promene mogu zaustaviti, samo ako se svetski lideri obavežu na značajne i skupe promene.

To znači da globalne emisije ugljen dioksida do 2030. moraju da opadnu za 45 odsto u odnosu na nivo iz 2010, korišćenje uglja mora biti obustavljeno i sedam miliona kvadratnih kilometara moraju da budu iskorišćeni za gajenje useva žitarica koje su izvor energije.

Šta je rekao Tramp?

Tokom predsedničke kampanje, Tramp je tvrdio da su klimatske promene prevara, ali od kada je postao predsednik, nije se izjašnjavao na ovu temu.

Međutim, najavio je povlačenje iz Pariskog dogovora, u okviru koga se 187 zemalja obavezalo da smanji globalne temperature na manje od 2 stepena u odnosu na preindustrijski period.

Tramp je rekao da SAD žele "fer dogovor", kojim neće biti ugroženi američki radnici i vlasnici raznih firmi.

Mnogi su pomislili da bivši učesnik rijaliti programa i dalje ne veruje u klimatske promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: