Gruzija: Crkva protestima sprečila usvajanje zakona o kanabisu

Masovni protesti prinudili vladu da povuče predlog zakona o uzgajanju kanabisa u medicionske svrhe.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

08:02

Gruzija: Crkva protestima sprečila usvajanje zakona o kanabisu
Propoved patrijarha Ilje Drugog pokrenula je proteste/Georgian Patriarchate

Gruzijska vlada odustala je od usvajanja zakona kojim bi se legalizovalo uzgajanje marihuane u medicinske svrhe nakon što je moćna pravoslavna crkva organizovala masovne proteste, javljaju gruzijski mediji.

Predsednik gruzijskog parlamenta Irakli Kobahidze je izjavio da vlasti neće preduzimati "ishitrene poteze" dok ne objasne javnosti o čemu je stvarno reč.

"Šire se lažne vesti, tako da moramo da posvetimo pažnju informisanju javnosti i da onda zajedno odlučimo", rekao je on i dodao da protivnici zakona šire "dezinformacije" da će biti ukinute sve restrikcije u vezi sa narkoticima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je početkom ovog meseca potvrdilo da traži da se uzgoj kanabisa legalizuje samo za potrebe izvoza u zemlje u kojima se marihuana koristi za medicinske svrhe, dok će prodaja unutar Gruzije ostati krivično delo, prema agenciji IPN.

Rasprava oko naizgled bezazlenog zakona je ovog leta prerasla u talas protesta nakon što je policija preduzela seriju racija na noćne klubove u Tbilisiju za koje aktivisti tvrde da primaju gej klijentelu.

Južna Afrika legalizovala upotrebu kanabisa

Kanada legalizovala marihuanu

Liberalna stranka Novi politički centar Gunči je na marginama protesta podnela tužbu ustavnom sudu, koji je odlučio da faktički legalizuje korišćenje kanabisa za lične potrebe.

"LGBT propaganda"

Vlada tvrdi da nema ništa protiv LGBT osoba, ali je za crkvu i njene saveznike pitanje liberalizacije korišćenja narkotika usko vezano za pitanje gej prava.

Sveštenik Andrija Džagmaidze, koji često zastupa stavove crkve u medijima, je za BBC izjavio da "LGBT propaganda promoviše drastičnu liberalizaciju zakona o drogama, što je protivno crkvenom učenju".

Vest da će uzgajanje marihuane biti legalizovano zabrinula je mnoge vladike, što je dostiglo vrhunac u propovedi gruzijskog patrijarha Ilje Drugog prošle nedelje.

"Vlasti ovoj stvari treba da priđu odgovorno, a ne da je prepuste privatnom sektoru. Ako se zakon usvoji, biće teško kontrolisati primenu i narkomani iz inostranstva će pohrliti u Gruziju da uživaju u slobodi", zagrmeo je on.

Stotine vernika su se potom okupili na Trgu slobode u centru Tbilisija i vlada je, u strahu da bi protesti mogli da se prošire, ustuknula i povukla predlog zakona.

"Izgubićemo decu"

Vlasti tvrde da su učinile upravo ono što je patrijarh tražio - da su preuzele odgovornost - ali vodu je pomutilo pitanje novca.

Ministarstvo finansija je saopštilo da bi Gruzija tokom sledeće dve do tri godine mogla da ostvari prihod od više od 380 miliona dolara od izvoza kanabisa. Ilja Drugi se direktno osvrnuo na ovo pitanje u svojoj propovedi, rečima "Šta nam vredi novac ako izgubimo decu".

Crkva je iznudila odlaganje, ali vlasti su rešene da što pre proguraju zakon. "Kobahidze je najavio da će parlament po hitnom postupku odlučivati o njemu već sledeća nedelje.

Na žalost po vladu, protesti će se po svemu sudeći nastaviti. Jedna od stvari u kojoj se i sveštenstvo i liberali slažu je da će zakon, ako prođe, biti stepenik ka legalnom uzgajanju i prodaji marihuane u zemlji.

"Kanabis je sad legalan, pa bi trebalo da može legalno da se kupi. Prodaja marihuane bi trebalo da bude posao kao svaki drugi", rekao je Zurab Džaparidze iz Novog političkog centra za portal civil.ge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: