Ko je odgovoran za bezbednost radnika na gradilištima

Ministarstvo za rad je saopštilo da je radnik radio na crno. Gradske vlasti najavljuju vanrednu inspekciju na gradilištima.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 29.08.2018.

14:13

Ko je odgovoran za bezbednost radnika na gradilištima
Mediji su prvo preneli da su zatrpana dva radnika, meðutim Hitna pomoæ je potvrdila da je reè samo o jednom/BBC

Radnik T. N. (58) poginuo je kada se na njega obrušio zid na gradilištu u Ulici kneza Miloša u Beogradu, potvrđeno je u Hitnoj pomoći za BBC na srpskom.

Reč je muškarcu koji je radio na gradilištu na mestu nekadašnje zgrade ambasade SAD, gde bi u budućnosti trebalo da bude poslovno-stambeni prostor.

Niko više nije povređen, a mediji prenose izjave očevidaca iz okolnih zgrada koji kažu da su u trenutku rušenja zida u neposrednoj blizini bila trojica radnika.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je na mestu nesreće da su se radovi obavljali uz sve dozvole i po propisima.

Tim Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda izašao je na mesto nesreće.

Ministarstvo: Radio je na crno

Vatrogasci i hitna pomoæ zadržali su se na mestu nesreæe nekoliko sati/BBC
Radnik koji je stradao radio je na crno, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako navode, inspekcija rada je utvrdila da on nije imao ugovor o radu, niti prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

"Poslodavac nastradalom radniku bila je firma Anker bau iz Boljevaca, čija je delatnost 'usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme', a koju je izvođač radova, Energo grupa, angažovao kao podizvođača", navodi se u saopštenju.

"Posle rušenja zgrade bivše ambasade SAD prethodnih godinu dana nije bilo radova, a inspekciji rada su 14, 15. i 24. avgusta ove godine prijave o početku radova dostavile firme KMG development, Energo grupa i Cantire grupa".

Ministarstvo je saopštilo i da je pokrenulo inspekcijski nadzor na gradilištu i apeluje na građane da prijave rad na crno kao i sve nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcijski nadzor

Poštovanje propisa jedina je zaštita/Getty Images
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je ranije da je gradska inspekcija kontrolisala gradilište i da je utvrđeno da su investitori radili po propisima.

Gradilište između ulica Kneza Miloša i Sarajevske, u centru Beograda, na mestu nekadašnje američke ambasade, u vlasništvu je izraelskih firmi, a rušenje je počelo prošle godine.

Predstavnik firmi u Srbiji je KMR Development iz Beograda.

Oni su u saopštenju, koje su preneli mediji, izjavili saučešće porodici preminulog radnika.

"Zajedno sa nadležnim organima radimo na utvrđivanju okolnosti koje su dovele do ove nesreće i zbog toga u ovom trenutku ne možemo da vam damo više preciznijih informacija", navodi se u saopštenju.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je vanrednu inspekciju na gradilištima u Beogradu.

Koje odgovoran za bezbednost radnika?

Prošle godine na radnom mestu u Srbiji poginulo je 39 ljudi/BBC
"Ukoliko bi se sprovodile sve mere koje su predviđene zakonima i podzakonskim aktima, na gradilištima bi sve trebalo da protiče kako treba", kaže za BBC Nebojša Miletić iz kompanije Job koja se bavi poslovima bezbednosti i zdravlja na radu.

Međutim, ističe da su gradilišta specifična - često nekoliko firmi izvode radove i angažuju veliki broja radnika.

"Svaki izvođač je dužan da ima ovlašćeno lice za bezbednost na radu koje sprovodi sve mere i kontroliše sprovođenje mera", kaže Miletić.

Sve mere sadržane su u Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, ali i podzakonskim aktima koji bliže definišu pravila na gradilištima.

"Uredba o bezbednosti i zdravlju na privremenim i pokretnim gradilištima uvela je koordinatore. Njihova dužnost je da se odrede prioriteti u radu i da kontrolišu sprovođenje bezbednosnih mera", kaže Miletić.

Dvoje preminulo u Narodnoj biblioteci

Voz je uvek brži

On objašnjava da se obrušavanja i rušenja dešavaju.

"Sve se to može predvideti, te je neophodno preduzeti mere da do nesreće ne bi došlo.

Opasnost uvek postoji. Za rušenje objekata neophodno je uraditi procenu rizika na osnovu koje se vidi koje procedure je neophodno poštovati".

Poštovanje propisa jedina je zaštita.

"Osim poslodavaca, bezbednosne mere dužni su da poštuju i radnici kako bi sve proteklo u najboljem redu".

Prošle godine u Srbiji je na radnom mestu poginulo 39 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: