Skot Morison postaje australijski premijer

Preuzeće posao od Malkolma Turnbula, nakon nedelju dana političke drame.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 24.08.2018.

09:25

Skot Morison postaje australijski premijer
Malkolm Turnbul (levo) biæe zamenjen Skotom Morisonom/AFP

Skot Morison će biti novi premijer Australije, nakon što su partijski rivali prisilili Malkolma Turnbula da se povuče u tesnom liderskom okršaju.

Turnbul je bio pod pritiskom zbog loših rezultata anketa, kao i od kada ga je jedan konzervativni poslanik opisao kao "pobunjenika".

Morison je dobio na internom glasanju 45 glasova, dok je 40 glasova dobio bivši ministar unutrašnjih poslova Petr Duton - koji je bio najveća pretnja Turnbulu.

Turnbul je četvrti australijski premijer u poslednjih deset godina, koji je napustio pozicije zbog internog okršaja.

"Bila je takva privilegija da budem lider ove velike nacije, volim Australiju, volim Australijance", rekao je u petak.

Zašto je Turnbul prisiljen da se povuče?

Posle izbora, narodni poslanici su bili nervozni zbog lošeg istraživanja javnog mnjenja i nedavnih dodatnih izbornih poraza.

Prošle nedelje, došlo je do tenzije između Turnbula, umerenog konzervativca, i izrazito konzervativnog krila njegove partije.

Duton, konzervativac, izazvao je Turnbula u utorak, ali je poražen na izborima u stranci.

Morison je zatim ušao u trku, nakon što je Turnbul izgubio ključne pristalice. Nakon što ga je većina poslanika prozvala zbog rasipanja rukovodstva, Turbul se složio da odstupi.

Ko je Morison?

Morison, bivši zvaničnik Turističke agencije Australije, ušao je u parlament 2007. godine i od tada je držao tri ključna ministarska mesta. On je:
  • Socijalni konzervativac koji poziva na umerenost u Liberalnoj stranci
  • Izgradio je reputaciju kao snažan lider u sprovođenju tvrde politike
  • Kritikovali su ga zbog kontroverzne politike prema azilantima
  • Smatra se da je pragmatičan, ambiciozan političar, koji je već dugo u tom poslu
  • One je 50-godišnji otac dvoje dece i religiozni konzervativac. Prošle godine se suprotstavio politici istopolnih brakova.


Kakve su bile rakcije?

Mešavina nerazumevanja, ljutnje i čiste frustracije: mnogi su prethodnu nedelju opisali kao jednu od najhaotičnijih u australijskoj političkoj istoriji.

Tokom poslednjeg brifinga za novinare, Turnbul je rekao da je ova nedelja bila - ludilo. Zahvalio se kolegama za izboru Morisona, umesto Dutona.

"Još puno toga treba da uradimo. Moramo da budemo ponosni na to dokle smo došli i da to negujemo", rekao je.

Duton je rekao: "Sa moje pozicije, mogu da pružim apsolutnu podršku Skotu Morisonu i pobrinem se da pobedimo na izborima".

Ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop takođe je bila u bici za rukovodstvo, ali nije uspela da dođe do finalnog kruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: