Sledećih nekoliko godina "mogle bi da budu izuzetno tople“

Mala je verovatnoća da će biti hladnijih perioda, pokazuje najnovije istraživanje.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 21.08.2018.

08:18

Sledećih nekoliko godina
Naèini za rashlaðivanje su postali glavna briga ovog leta./Getty Images

Prema najnovijem istraživanju, sledećih nekoliko godina bi mogle da budu "nesvakidašnje tople".

Istraživači su razvili matematički model koji predviđa koliko će prosečna globalna temparatura površinskog vazduha varirati tokom sledećih nekoliko godina.

Rezultati pokazuju da u periodu od 2018. do 2022. godine možemo doživeti porast ekstremnih temperatura.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Prirodne komunikacije.

Zagrevanje uzrokovano oslobađanjem gasova poput ugljen-dioksida se ne povećava potpuno stabilnom brzinom.

Na početku 21. veka, naučnici su istakli da postoji pauza u zagrevanju. Ali nekoliko analiza je pokazalo da je pet najtoplijih godina usledilo nakon 2010. godine.

Ovo variranje iz godine u godinu ne utiče na dugotrajni trend povećanja temperatura.

Sada, novi metod predviđanja globalnih temperatura ukazuje da će narednih nekoliko godina biti toplije nego što se očekivalo.

Umesto da koriste uobičajene tehnike za simuliranje klime, Florijan Sevelek, iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Brestu, i Sibren S Drifout, sa Univerziteta u Sautemptonu, osmislili su statistički metod za pretragu kroz simulacije klimatskih uslova u 20. i 21. veku i tražili situacije slične današnjim.

Dalje mogućnosti

Tim je zatim koristio ove klimatske "analogije" kako bi predvideo mogućnosti koje donosi budućnost.

Konkretno, visoke temperature koje se predviđene u narednih nekoliko godina uslediće zbog male verovatnoće nastupanja izuzetno hladnih perioda.

Kada je algoritam "naučen" (proces traje nekoliko minuta), predviđanja se prave za nekoliko stotinki na laptopu. U poređenju s tim, superkompjuterima je potrebno nekoliko nedelja kada koriste tradicionalne metode simulacije klime.

Gabi Hegerl, profesorka nauke o klimatskom sistemu na Univerzitetu u Edinburgu, koja je nije učestvovala u istraživanju, kaže: "Autori su pokušali da predvide da li će varijabilnost klime planetu učiniti toplijom ili hladnijom u sledećih nekoliko godina, bez obzira na opšti trend zagrevanja. Oni su precizno koristili podatke od prethodnih godina kako bi izračunali verovatnoće za naredni period."

"Podaci pokazuju da je velika verovatnoća da ćemo narednih godina imati veće temperature nego što smo očekivali."

"Ali njihov metod je čisto statistički, stoga je bitno videti šta klimatski modeli predviđaju na osnovu svega što znamo o atmosferi i okeanima. Ta istraživanja su skuplja, ali koriste i više podataka."

"Ova predviđanja nisu dovoljno jaka da predvide regionalne trendove poput vrelog leta koje nas je zadesilo ove godine, ali mogu da predvide kolika je verovatnoća da ćemo imati toplu godinu u globalu."

Zasad ovaj metod ostaje u domenu globalnog godišnjeg proseka, ali naučnici bi voleli da ga prilagode tako da mogu da izvedu regionalna predviđanja i da pored temperature ubace i paremetre poput kiše i suše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: