Poverenik: MUP nezakonito prikupljao lične podatatke Šaćirija i Behramija

Krštenice dvojice fudbalera završile u tabloidima, zbog čega je poverenik podneo krivičnu prijavu protiv MUP-a.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 17.08.2018.

17:39

Poverenik: MUP nezakonito prikupljao lične podatatke Šaćirija i Behramija
Valon Behrami i Džerdan Šaæiri/AFP

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv MUP-a zbog sumnje na nezakonito prikupljanje ličnih podataka fudbalera Džerdana Šaćirija i Valjona Behramija.

"Ma kakvi Albanci, to su Srbi". "Šaćiri i Behrami su Srbi!"

Tako su glasili neki od naslova tekstova u srpskim tabloidima u kojima su objavljeni izvodi iz matične knjige rođenih dvojice fudbalera reprezentacije Švajcarske albanskog porekla.

Dokumenti - koji su objavljeni pred utakmicu reprezentacija Srbije i Švajcarske - izdale su matične službe gradova Vranja i Kraljeva. U njima, pored ostalih podataka, stoji da Šaćiri i Behrami imaju državljanstvo Srbije. Obojica su rođeni na području Kosova pre rata u bivšoj Jugoslaviji.

Zbog toga Poverenik, kako navodi, osnovano sumnja da su NN zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova prekršili član 146. Krivičnog zakonika i nezakonito prikupili lične podatke.

Za ovo delo je službenom licu u vršenju službe zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Srbija nespremna za zaštitu podataka na internetu

Kviz: Koliko znate o primeni Opšte uredbe u Srbiji

Šta je u ovom slučaju protivzakonito?

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti naveo je i da su dokumenti datirani na isti datum kada su tekstovi objavljeni - 21. juna 2018. godine.

Zakon o državljanstvu republike Srbije nalaže da se potvrda o državljanstvu izdaje samo na lični zahtev.

Zakon o matičnim knjigama propisuje da se izvodi iz matičnih knjiga i uverenja izdaju na zahtev lica na koje se ti podaci odnose, člana uže porodice ili staratelju, a drugim licima na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i zakonom koji uređuje prava na pristup informacijama od javnog značaja.

To znači da svako prikupljanje ličnih podataka - koje nije rezultat ličnog zahteva ili zahteva člana porodice - mora imati zakonski osnov i obrazloženje.

Obrada ličnih podataka: nova pravila igre

Poštuju li se u Srbiji digitalna prava građana

Kakav je bio osnov u ovom slučaju?

To pokušava da utvrdi i služba Poverenika.

Dokumenti koji su objavljeni izdale su matična služba grada Kraljeva i matična služba Grada Vranja.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, u postupku nadzora ove dve gradske uprave, utvrđeno je da su navedena dokumenta izdata Policijskoj upravi za Gnjilane i Kosovsku Mitrovicu - koje su izmeštene u Vranje i Kraljevo - na osnovu njihovih službenih zahteva.

To znači da je zahtev za podacima stigao iz izmeštenih Policijskih uprava za ove dve opštine sa severa Kosova.

Poverenik je tim povodom tražio izjašnjenje MUP-a o tome da li su tabloidima dostavljena navedena dokumenta, i po kom osnovu je vršena obrada podataka o ličnosti u ovom slučaju.

Kada je rok je istekao, a Poverenik nije dobio odgovor, usledila je krivična prijava.

Iz kancelarije Poverenika objašnjavaju da je - i bez odgovora MUP-a na pitanje da li je i kakav osnov za obradu podataka postojao - izvesno da se "redistribucija tih podataka radi obezbeđenja 'pikantnih' tema tabloidnim medijima nikako ne može dovesti u sklad sa zakonom".

"Sve navedene okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da u radnjama jednog ili više NN službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka (čl. 146 KZ-a)", navodi Poverenik.

Za ovo delo je službenom licu u vršenju službe zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: