BBC na srpskom - B92

U 63. godini sam saznao da sam sin šampiona Formule 1 i nasledio sam milione

Argentinac Ruben Huan Vaskez radio je u hotelu kada je jedan gost rekao da veoma liči na šamiona Formule 1 Fanđa i da bi trebalo da proveri da možda nisu zaista u srodstvu

Izvor: BBC
Podeli
Ruben Fanđo je proveo 13 godina na sudu kako bi dokazao da je sin vozača Formule 1/German Garcia Adrasti/Clarín
Ruben Fanđo je proveo 13 godina na sudu kako bi dokazao da je sin vozača Formule 1/German Garcia Adrasti/Clarín

Ruben Huan Vaksez je u 57. godini radio u hotelu na primorju kod Buenos Ajresa kada mu je gost prišao i rekao mu da je "pljunuti" bivši šampion formule 1 Huan Manuel Fanđo.

Gost mu je rekao i da bi Fanđo - koji je umro 1995. - mogao da ima dete otprilike Rubenovih godina i da bi trebalo da proveri da li je on zaista njegov sin.

Taj razgovor dogodio se nekoliko godina nakon smrti vozača kojeg mnogi i dalje smatraju za najboljeg svih vremena.

Fanđo je pet puta bio šampion Formule 1, što je rekord koji je decenijama kasnije oborio samo Mihael Šumaher.

Međutim, Rubenov život u Pinamaru, oko 350 kilometara jugoistočno od Buenos Ajresa, nije bio ni blizu glamuraoznog. Nakon što je tokom devedesetih izgubio posao u železnici, Ruben je počeo je da radi u hotelu na primorju.

Kao čovek skromnog porekla nije mnogo nade polagao u to da mu je Fanđo zaista otac, ali je majku Katalinu Basili pitao šta misli o tome.

Argentina korak bliže legalizaciji abortusa

Šta se dešava sa Mesijem

Njena prva reakcija je bila - negiranje.

Ipak, pet godina kasnije, kao udovica od skoro 90 godina pozvala je sina da mu kaže istinu - on je bio plod zabranjene ljubavi, čovek koji ga je odgajio zapravo nije bio njegov otac.

Katalina Basili i Fanđo su imali aferu tokom četrdesetih godina prošlog veka - u trenutku kada je njen odnos sa mužem na neko vreme zahladneo - i ostala je trudna.

Nakon tog saznanja, Ruben je potražio savet advokata, dok je Katalina Basili odlučila da pomogne sinu i zvanično ga upisala kao Fanđovog sina.

Pravna bitka je počela, a ona ju je pomno pratila sve do smrti 2012. kada je imala 103 godine.

"Jedina stvar zbog koje žalim jeste što nikada nisam živeo sa njim", kaže Ruben, "ali osim toga, jednostavno sam ponosan i oduševljen".

Huan Manuel Fanđo je imao dva sina/Arquivo Clarín
Huan Manuel Fanđo je imao dva sina/Arquivo Clarín

Pravna bitka

Kao čovek iz skromne sredine, Ruben ne voli da priča o tome da je nasledio bogatstvo./German Garcia Adrasti/ Clarín
Kao čovek iz skromne sredine, Ruben ne voli da priča o tome da je nasledio bogatstvo./German Garcia Adrasti/ Clarín

Kao dete, Ruben je pomišljao da ga nešto povezuje sa Fađom. Poput svog heroja iz sveta trka, i on je rođen i odrastao u Balkarceu, gradu u blizini Buenos Ajresa.

Kao tinejdžer, čak ga je pitao za posao.

"Kada je ušao u moju kancelariju i rekao da je Fanđov sin, nisam uopšte posumnjao", kaže Rubenov advokat Migel Anhel Pieri.

"Jednostavno su bili isti".

U tom trenutku Ruben je imao 63 godine i ušao je u pravnu bitku koja je trajala narednih trinaest.

Prvi korak je bio dobijanje DNK dokaza, kao i odobravanje ekshumacije Fanđovog tela - proces je počeo 2015. godine.

Dve godine su bile potrebne za dokazivanje očinstva, a kada je DNK dokaz potvrdio poklapanje Ruben je promenio ime u Ruben Huan Fanđo.

Tokom istrage ispitano je apsolutno sve - stručnjaci iz SAD analizirali su čak i Rubenov glas i upoređivali ga sa Fanđovim.

"Čak im i glasovi zvuče slično", navode Rubenovi advokati.

Poslednja prepreka bila je osigurati Rubenova prava kao naslednika Fanđovog bogatstva.

Fanđovo bogatstvo procenjuje se na preko 50 miliona dolara, navode advokati koji su radili popis zemlje, nekretnina i vozila koja su nekada pripadali slavnom vozaču.

Treba uzeti u obzir i "brend Fanđo" - koliko se prihoda prikupi širom sveta iz korišćenja imena slavnog vozača u raznim prizvodima.

Prema presudi, novi naslednik ima pravo na sve prihode od reklamiranja ili oglašavanja u kojima se koristi ime njegovog oca.

"Bila je ovo duga trka, duga bitka", kaže Ruben, "ali kada sam shvatio da sam Fanđov sin, nisam oklevao, niti imao bilo kakve sumnje (o očinstvu)".

"Bio sam oduševljen što je moj pravi identitet priznat", naveo je on za BBC Brazil, "naravno, i što sam sin trkačke legende, čoveka koji je pet puta bio šampion Formule 1".

Ruben sada ima 76 godina, oženjen je u penziji, otac je troje dece i deda sedmoro. Kaže, nije mu bitno da ga nazivaju milionerom.

"Ne volim da se priča o tim stvarima, ali mogu da vam kažem ovo - sve što se dogodilo mi znači. Dobio sam svoj identitet i zadovoljan sam što je sve urađeno kako treba".

Dobio brata sa 70 godina

Gledajući fotorafije Rubena Fanđa, njegova sličnost sa ocem je neverovatna.

Fanđo je van staza - barem zvanično - vodio diskretan život i nikada nije imao dece. Međutim, DNK testovi potvrdili su da Ruben zapravo ima četiri godine starijeg polubrata Oskara "Kača" Fanđa.

Kačo je u mladosti bio vozač Formule 3. Zapravo, on i njegova majka živeli su sa trkačkim šampionom.

Iako je on ranije na stazama imao nadimak "Fanđo", tek je sada zvanično promenio ime.

"Fanđo i Oskarova majka su živeli zajedno", kaže Oskarov advokat Skarcela. "Postoje pisma, fotografije i snimci njih dvoje na trkama u Nemačkoj i na drugim mestima u Evropi".

Oskar i Ruben danas jedan drugog nazivaju bratom, iako su upoznali kada su obojica već prešli sedamdesetu.

Njih dvojica trenutno putuju kroz Evropu - obilaze Španiju i Englesku u koju ih je pozvala grupa britanskih vozača koji su dugogodišnji Fanđovi fanovi.

"Putujem sa bratom i srećni smo. Uživamo", kaže Ruben.

Prema rečima njihovih advokata, Ruben i Oskar su jedini zvanično priznati Fanđovi naslednici.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 96 idi na stranu