Studenti prekrečili pesmu "Ako" Radjarda Kiplinga - "bio je rasista"

Jedna studentkinja je navela na Fejsbuku da su Kiplingovi "rasistički radovi" podržali ulogu britanske imperije

BBC

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

07:45

Studenti prekrečili pesmu
Fatima Abid je bila meðu studentskim liderima koji su odluèili da prekreèe Kiplingovu pesmu./SARA KHAN

Studenti u Mančesteru prekrečili su mural na kojem je bila pesma "Ako" Radjarda Kiplinga u protestu zbog njegovog "rasističkog rada".

Kiplingova pesma Ako iz 1895. bila je urađena na zidu Univerziteta u Mančesteru.

Međutim, studenti su prekrečili mural i zamenili ga pesmom pesnikinje Maje Anđelou, sa namerom da, kako navode, obrnu proces brisanja crnih i braon glasova iz istorije.

"Strašno sirovo"

Ridi Višvanatan, koja je u udruženju studenata zadužena za rasnu raznolikost, kaže da studentski predstavnici smatraju da Kipling "nije u skladu sa našim vrednostima".

Kao primer istakli su njegovu pesmu "Breme belog čoveka" (The White Man's Burden).

"Važno nam je da prestavljamo glasove crnih i braon studenata i zato smatramo da je pesma Radjarda Kiplinga poputno neprikladna", navodi ona.

Međutim, profesor književnosti na Univerzitetu u Kentu i autor knjige o Kiplingu iz 2007. Jan Montefiore, kaže da je "strašno sirovo i pojednostavljeno okarakterisati Kiplinga kao rasistu".

Intervju petkom: Liga izuzetnih žena

Intervju petkom: Prvi crnogorski lezbejski roman
Kipling je 1894. objavio "Knjigu o džungli", jednu od najpoznatijih prièa za decu./Getty Images
Pesma Ako naslikana je na zidu univerziteta tokom renoviranja dela zgrade koji je nazvan po južnoafričkom aktivisti protiv aparthejda Stivu Biku.

Mural je nakon toga 13. jula prekrečen belom bojom, da bi se tri dana kasnije na njegovom mestu našla pesma Maje Anđelou Still I Rise, koju je izabrao izvršni odbor udruženja studenata.

Sara Kan iz udruženja studenata napisala je na Fejsbuku da su Kiplingovi "rasistički radovi" podržali ulogu britanske imperije, dok je pesma Maje Anđelou izabrana kao "obnova istorije onih koji su ljudi poput Kiplinga vekovima ugnjetavali".

Radjard Kipling je 1865. rođen u Indiji. Radio kao novinar dok je pisao većinu svojih ranih radova, uključujući i Knjigu o džungli iz 1894. godine.

Tiago: "Ja sam svuda pomalo stranac"

Intervju petkom: Rokenrol pesnik na fudbalskom zadatku

Kipling je 1907. postao prvi pisac koji piše na engleskom jeziku, a koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost.

Profesor Montefiore dodaje: "Sigurno je njegova politika bila imperijalistička, ali to je samo polovina priče".

"Napisao je neke divne stvari i fantastično je pričao priče, ali nije uvek pisao motivišuće pesme".

Motefiore navodi da je Kipling pesmu Breme belog čoveka napisao 1899, apelujući na SAD da primene imperijalističke prakse na Filipinima i da su njegovi stavovi "potpuno neprihvatljivi sada, kao što su bili neprihvatljivi tada".

Portparol udruženja studenata, navodi: "Razumemo da smo napravili grešku u pristupu jer nismo uzeli u obzir stavove studenata o umetničkom delu pre početka novog projekta".

Kako kaže, udruženje će u narednih nekoliko meseci širom zgrade univerziteta predstaviti "relevante i značajne", a mural pesme Maje Anđelou predstavlja "genijalan način da se počne novi projekat".

Iz Univerziteta u Mančesteru navode da je udruženje studenata delovalo poptuno nezavisno i da oni nemaju ništa da dodaju o slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: