Tramp na samitu NATO: Nemačku kontrolišu Rusi

Američki predsednik tvrdi da Rusija kontroliše Nemačku preko energetskog sektora

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 11.07.2018.

11:12

Tramp na samitu NATO: Nemačku kontrolišu Rusi
"Šta ti imaš s Putinom?" - Angela Merkel i Donald Tramp/AFP

Predsednik SAD Donald Tramp je danas na samitu NATO u Briselu izjavio da Rusija "potpuno kontroliše Nemačku" i time podriva NATO.

"Rusija potpuno kontroliše Nemačku jer od Rusije dobijaju skoro 70 odsto prirodnog gasa, a sad imaju i novi gasovod, a vi tvrdite da je to u redu", rekao je nakon radnog doručka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom uoči današnjeg samita u Briselu.

"E, ja mislim da to nije u redu i da je jako loše za NATO", dodao je on.

Tramp je uoči sastanka oštro kritikovao EU zbog trgovine, a NATO saveznike da ne troše dovoljno na odbranu.
"Draga Ameriko.." Predsednik Saveta EU Donald Tusk/Getty Images
Dobio je podjednako oštar odgovor od predsednika Saveta EU Donalda Tuska, koji je prozvao Trampa što "skoro svakodnevno" kritikuje Evropu.

"Draga Ameriko, čuvaj saveznike, na kraju krajeva nemaš ih mnogo", poručio jer on.

Dodao je da EU troši na odbranu više nego Rusija, i skoro isto onoliko kao Kina.

Rekao je i da SAD nemaju i neće imati boljeg saveznika od EU i podsetio da su se vojnici iz EU borili i ginulu u Avganistanu posle napada na SAD 11.septembra 2001.

Tramp je najavio da bi moglo da se desi da će razgovori sa NATO liderima biti teži nego susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, s kim treba da se sretne sledećeg ponedeljka u Helsinkiju.

Dogovoren prvi susret Trampa i Putina

Crna Gora i NATO - godina prva

U čemu je problem oko troškova odbrane?
"Odsad ništa za džabe" - Tramp sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom/Getty Images
Tramp je rekao da NATO saveznici "iskorišćavaju" SAD, jer većina ne ulaže dogovorenih dva odsto budžeta u odbranu, što po planu treba da urade do 2024.

SAD trenutno odvajaju oko 3,5 odsto svog BDP na odbranu i pokrivaju nešto više od petine tekućih troškova NATO, ali evropski zvaničnici kažu da SAD troše samo 15 odsto budžeta za odbranu na NATO i evropske operacije.

Šta brine NATO članice?

I Trampovi prethodnici na čelu SAD su pritiskali evropske saveznike da troše više na vojsku, ali neke članice NATO su zabrinuteda bi Trampovi grubi zahtevi mogli da podriju moral, što bi išlo u prilog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koga optužuju da želi da destabiliziuje Zapad.

Neki se pitaju ima li NATO uopšte budućnost, a nemačka kancelarka Angela Merkel je ukazala da Evropa ubuduće možda neće moći da računa na SAD kao saveznika.

Uprkos svemu nabrojanom, američki zvaničnici su u rekli za agenciju Rojters da se očekuje da će predsednik potvrditi podršku SAD članu 5 NATO, kojim se napad na bilo koju članicu definiše kao napad na sve.
"Najlakše je s Putinom", kaže Donald Tramp/Getty Images
Nakon samita u sredu, Tramp će provesti četiri dana u državnoj poseti Velikoj Britaniji, a zatim će se u Helsinkiju sresti sa Putinom.

"Dakle, imam NATO, imam Britaniju koja je trenutno u nekom previranju i imam Putina", rekao je Tramp novinarima uoči leta za Brisel. "Da budem iskren, sa Putinom će mi možda biti lakše nego sa svima njima. Ko bi to rekao?".

Predsednik Saveta EU Tusk je u vezi sa tim sastankom rekao da je "uvek važno znati ko vam je strateški prijatelj, a ko strateški problem".

Kakve veze ima spor unutar NATO sa EU?

Tramp je povezao pitanje troškova za odbranu sa trgovinskim deficitom koji SAD ima sa EU žaleći se da "američki radnici, farmeri i kompanije praktično ne mogu da posluju u Evropi, a Evropljani još traže od nas da ih branimo kroz NATO".

EU je na prvom mestu kao meta američkog izvoza, čija je vrednost 2016. (po poslednjim dostupnim finansijskim izveštajima) dostigla 501 milijardu dolara u robi i uslugama.

Istovremeno je, prema zvaničnim podacima, EU izvoz u SAD je "težak" 592 milijarde, što ostavlja deficit u iznosu od 91 milijarde dolara.

SAD su prošlog meseca uvele carine na aluminijum i čelik iz EU, Meksika, Kanade i drugih savezničkih zemalja. EU je uzvratila carinama na američke motocikle i sok od pomorandže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: