Slavlje sa 'dvoglavim orlom' isprovociralo Srbiju

Oba gola za pobedu Švajcarske dali Albanci poreklom sa Kosova.

BBC

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

18:13

Slavlje sa 'dvoglavim orlom' isprovociralo Srbiju
Džaka i Šaðiri su slavili uz nacionalistièke pokrete/EPA

Srbija je protestovala zbog "provokativnog" slavlja dvojice golgetera, Albanaca poreklom sa Kosova, gestom dvoglavog orla, na Svetskom prvenstvu.

Granit Džaka i Đerdan Šaćiri su postigli golove za Švajcarsku pobedivši Srbiju 2-1.

Njihov gest je nacionalistički simbol koji predstavlja dvoglavog orla na albanskoj zastavi. Kritičari kažu da ovaj potez može da podstakne napetost između Srba i Albanaca.

Albanski lideri su pozdravili golgeterski par. Provladin srpski dnevnik piše da su "ponizili" Švajcarsku.

Ovaj događaj je izveo političke napetosti na Balkanu na pozornicu Svetskog prvenstva.
  • Provladin dnevnik Informer koristi pogrdni naziv za Albance, pišući da je albanski "klan u timu 'sajdžija' slao otrovne strele već nedeljama, tako da utakmica nije mogla da prođe bez provokacija."
  • I neki švajcarski dnevnici su opisali gest kao provokaciju koja pokazuje nedostatak političke senzibilnosti.
  • Srpski navijači su tokom utakmice zviždali obojici igrača.


https://twitter.com/BoalsGoals/status/1010251349731225600
Albanci u Prištini slave Šaæirijev pobedonosni gol/AFP/Getty
Šaćiri je kasnije pokušao da ublaži gest rekavši: "To su samo emocije. Veoma sam srećan što sam postigao taj gol. Ništa više. Mislim da ne moramo sada da pričamo o tome."

Porodice Džake i Šaćirija su poreklom sa Kosova. Džakin otac je proveo tri i po godine u zatvoru zbog podrške nezavisnosti Kosova. Šaćiri je rođen na Kosovu a njegova porodica je izbegla u Švajcarsku.

Kosovski Albanci su proglasili nezavisnost 2008. godine, ali Srbija, kao i pet zemalja članica Evropske unije, Rusija i Kina, između ostalih, ne priznaju tu odluku.

I pre utakmice je bilo napetosti između navijača Srbije i Albanaca koji žive u Švajcarskoj.

Šaćiri nosi kopačke sa švajcarskom zastavom na jednoj, a kosovskom na drugoj - a fudbaler Srbije Aleksandar Mitrović postavlja pitanje: "Ako toliko voli Kosovo i razmeće se zastavom, zašto je odbio priliku da igra za njihovu reprezentaciju?"

Kada je spiker najavio napadača Švajcarske, navijači Srbije su uzvratili zvižducima.

https://twitter.com/goal/status/1010221412357844992 Posle utakmice je selektor Švajcarske Vladimir Petković, rođen u Bosni, rekao: "Nikad ne treba mešati fudbal i politiku". Selektor Srbije Mladen Krstajić, takođe poreklom iz Bosne, odbio je da komentariše.

Predsedik Kosova Hašim Tači rekao je da je "ponosan" na igrače, dodavši: "Kosovo vas voli".

https://twitter.com/HashimThaciRKS/status/1010250096150306816 Albanski premijer Edi Rama podelio je fotografiju na svojoj Fejsbuk strani.

https://www.facebook.com/edirama.al/photos/a.10151850199621523.1073742154.138734771522/10155903514361523/?type=3&theater Većina srpskih medija piše da je slavlje povodom gola bila provokacija, ali su neki bili umereniji u kritikama.
  • Popularni internet portal B92 piše da je utakmica bila "politički napeta".
  • Visokotiražni Blic piše o Šaćiriju: "Prvo nas je rastužio, a onda posle utakmice objasnio na srpskom zašto je provocirao."
  • Internet sajt Srbin.info piše: "Brutalna provokacija: Džaka pokazuje albanskog orla pošto je postigao gol i razbesneo sve Srbe."


Dnevnici Večernje novosti, Politika i državna televizija RTS su se, međutim, pozabavili žalbom koju je podneo Fudbalski savez Srbije zbog penala koji sudija nije dosudio kada su dvojica švajcarskih igrača oborila Mitrovića.

Fudbalski savez Srbije takođe je podneo žalbu zbog Šaćirijevih kopački, slavlja posle gola i albanskih zastava na tribinama, pišu ovi mediji.

Ovo nije prvi put da fudbal rasplamsava napetosti između Srbije i Albanije.

Utakmica između Srbije i Albanije 2014. godine je prekinuta kada se nad terenom pojavio dron noseći albansku zastavu, što je izazvalo nerede na stadionu. Albanskim navijačima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju utakmici. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: