Zašto ne možete da pričate o Džonu Oliveru u Kini

Najveća društvena mreža u Kini zabranjuje britanskog komičara.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 22.06.2018.

13:06

Zašto ne možete da pričate o Džonu Oliveru u Kini
Džon Oliver je poslednja meta kineskih cenzora/Getty Images

Ako želite da objavite nešto o Džonu Oliveru na kineskim društvenim mrežama ove nedelje, verovatno nećete moći.

Televizijski voditelj iz Velike Britanije cenzurisan je na najvećoj društvenoj mreži u Kini, samo nekoliko dana nakon što je kritikovao kinsekog predsednika Si Đinpinga u svojoj populanroj emisiji Last Week Tonight.

U poslednjoj epizodi Oliver ističe najveće političke, ekonomske i probleme sa ljudskim pravima sa kojima se Kina součava, i upućuje snažne kritike kineskoj vladi.

Pokušaji BBC-ja da objavi status na Veibu - najvećoj društvenoj mreži u Kini - sa rečima "Džon Oliver" bili su blokirani.

Pretraga imena njegove emisije na mandarinskom jeziku takođe ne daje rezultate.

Kim u poseti Kini posle susreta sa Trampom

Šta je tačno Džon Oliver rekao o Kini?

Liu je za mnoge bio heroj, ali za sopstvenu vladu je bio zloèinac/Getty Images
U dvadesetominutnoj epizodi, voditelj se dotakao tema koje su u Kini kontroverzne.

Pominje to što je Kina ukinula ograničenje broja predsedničkih mandata, što je predsedniku Siju omogućilo da do kraja života bude na vlasti, dodajući da se Đinping "veoma potrudio da stvori kult ličnosti".

Ukidanje predsedničkih mandata kritikovano je sa svih strana, pa su onlajn cenzori požurili da blokiraju diskusiju na tu temu.

Oliver takođe pominje i način na koji se Kina ophodi prema Uighurima, muslimanskoj manjini koja živi u regionu Šindžang, i ističe da se suočavaju sa diskriminacijom.

Kineska vlada za krvave sukobe krivi islamske militante i separatiste. Poslednjih godina Kina je uvela nove restrikcije narodu Uighura.

Voditelj je pomenuo i Liu Siaobo, jednog od najprominentnijih aktivista za ljudska prava u Kini i dobitnika Nobelove nagrade.

Liu, koji je umro 2017. godine u 61. godini života, služio je kaznu od 11 godina zatvora zbog subverzije, a vlasti su ga označile kao kriminalca.

Objave na društvenim mrežama u vezi sa Liuom su cenzurisane na Veibu na sličan način, a Oliver je i sam rekao: "Kineski mediji ne dopuštaju pominjanje (njegovog) imena."

Njegova supruga, Liu Sia, i dalje je u kućnom pritvoru koji su odredile kineske vlasti, a veruje se da pati od depresije zbog toga što godinama živi pod jakom prismotrom.

"Sijev udar na ljudska prava je izgleda najveći još od trga Tiananmen", kaže Oliver u emisiji.

SAD povukle zvaničnike iz Kine zbog misteriozne bolesti

SAD napustile "pristrasni“ Savet UN za ljudska prava

"On je upadljivo pritegao svaki oblik protivljenja njegovoj vlasti."

Nije neobično da se cele fraze ili termini cenzurišu na kineskim društvenim mrežama.

Kao što Oliver ističe u emisiji, kinesko ime za medveda Vini Pua i slike ovog lika blokirane su na Veibu kada su blogeri počeli da ga upoređuju sa kineskom predsednikom.

Kina upošljava milione ljudi da nadgledaju i cenzurišu aktivnosti na internetu, a objave za koje procene da nisu politički korektne se rutinski brišu.

Emisija Last Week Tonightzvanično nije dostupna na kineskoj televiziji a Jutjub je tamo i dalje blokiran, mada je isečke emisije moguće pronaći na video platformama u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: