BBC na srpskom - B92

Dolazak Jandeksa u Srbiju: Taksisti i dalje nezadovoljni

Korisnici taksi usluga neće osetiti znatne promene, osim ako ponovo ne dođe do protesta.

Izvor: BBC
Podeli
Ruski Jandeks Taksi se početkom 2018. spojio sa Uberom u Rusiji/Getty Images
Ruski Jandeks Taksi se početkom 2018. spojio sa Uberom u Rusiji/Getty Images

Dolazak ruskog tehnološkog giganta Jandeks čija aplikacija nudi naručivanje taksi vozila onlajn, samo mesec dana nakon protesta taksista u Beogradu, ne menja mnogo toga - taksisti su i dalje nezadovoljni.

Jandeks taksi aplikacija koja povezuje putnike sa taksi vozačima već registrovanih taksi udruženja dostupna je u Srbiji od početka juna.

Direktor za međunarodni razvoj kompanije Jandeks Mušeg Saakjan rekao je medijima u Srbiji da je dolazak na srpsko tržište, pored još 11 zamalja u kojima je taksi aplikacija dostupna, motivisan time što je "tržište već formirano i tarife su iste za sve".

BBC
BBC

Šta dobijamo dolaskom Jandeksa

U Beogradu je trenutno moguće naručiti jedno od 6,539 vozila registrovanih taksi kompanija, kažu podaci Sekretarijata za javni prevoz u Beogradu.

Pored taksija, tu je i kompanija Kar:Go, čiju su zabranu krajem aprila i početkom maja taksisti jednog od taksi udruženja tražili na ulicama blokirajući saobraćaj u centru Beograda.

Jandeks za sada sarađuje sa 600 registrovanim taksista, a plaćanje kešom je trenutno jedina opcija. Tri taksi kompanije navedene su kao partneri na aplikaciji koja je dostupna na srpskom jeziku.

Kar:Go aplikacija je u Beogradu dostupna od 2015. godine. Kompanija je nastala po uzoru na kontroverzni Uber i nudi plaćanje isključivo platnim karticama.

Jandeks i Kar:Go imaju nekoliko zajedničkih stvari i jednu suštinsku suprotnost.

Obe aplikacije nude precizne mape Beograda, mogućnost praćenja vozila koje ste naručili, uvid u cenu pre početka vožnje.

Za korišćenje obe aplikacije potreban je samo pristup internetu na mobilnom telefonu za razliku od poziva na brojeve taksi udruženja koji se naplaćuje po posebnim, višim tarifama operatera.

Međutim, na Jandeksu možete naručuti samo registrovana taksi vozila, dok Kar:Go ima svoje vozače.

Upravo je to razlog zbog kog su gotovo svi pozdravili dolazak Jandeksa.

Međutim, ruska kompanija korisnike u Srbije pozdravila je popustom od 30 odsto, a to se ne dopada baš svima.

"Jandeks može da posluje ako ukine popust"

Deo taksista kaže da su im &protestni kapaciteti sada mnogo veći&/BBC
Deo taksista kaže da su im "protestni kapaciteti sada mnogo veći"/BBC

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozdravilo je dolazak ruske kompanije i pohvalilo njihovu saradnju sa registrovanim taksi prevoznicima.

"Taksisti u Radnoj grupi za Nacrt zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju su svesni da moraju da menjaju uslove poslovanja. Vidite da Jandeks radi, a oni ne protestuju", kaže za BBC Saša Stojanović, zamenik ministarke za saobraćaj.

Ipak, taksisti su nezadovoljni popustom od 30 odsto.

Iz druge najveće taksi kompanije u Beogradu kažu da se među prvima započeli pregovore o saradnji sa Jandeksom.

Srbija nije spremna za internet taksi

Protest taksista u Beogradu

"Pregovori traju, ali se još ne zna šta će biti. Ugovori su im neprecizni u smislu da ne znamo koliki procenat ostaje taksistima", kaže Vladimir Mirić iz Naksis taksija.

Ova kompanija već nekoliko godina unazad nudi korisnicima naručivanje taksija putem aplikacije, ali i putem Tvitera, Vajbera, i besplatnog telefona.

Oštrije reaguju iz Ugovorne privredne taksi komore (UPTK) koja je krajem aprila i početkom maja zatvorila glavne ulice u centru Beogradu u znak protesta.

"Ukoliko ukine popust od 30 odsto koji je nelegalan, Jandeks može da posluje bez problema", kaže Boško Vukojević iz UPTK-a.

Prilikom aktivacije Jandeks promo koda koji donosi popust na vožnju od 30 odsto, korisnici dobijaju obaveštenje da važi do 7. jula ove godine.

Šta će biti sa Kar:Go aplikacijom?

BBC
BBC

Vukojević upozorava da su "protestni kapaciteti taksista sada mnogo veći" i da neće odustati dok se ne zabrani poslovanje kompanije Kar:Go.

Nakon višenedeljnog protesta taksista iz UPTK-a u Beogradu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pristalo je na zahteve ovog udruženja koje je tražilo da njihovi članovi učestvuju u radu Radne grupe koja radi na Nacrtu izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, ali i da se zabrani "nelojalna konkurencija", aplikacija Kar:Go.

"Mi smo nakon protesta dobili pismeno obećanje da kompanija Kar:Go neće moći da radi u Srbiji. Zakon je 101 odsto na našoj strani i nećemo odustati ni pedalj", kaže Vujović.

Ovo udruženje taksista krajem maja poslalo je prijavu protiv kompanije Kar:Go na adresu nekoliko ministarstava i inspekcija.

Oni koji su im odgovorili, kažu da nisu nadležni.

Uber: Patent za otkrivanje pijanih putnika

Parking u oblascima

Zabranu Kar:Go aplikacije traži i Naksis taksi.

"Mi smo protiv Kar:Goa jer voze ljudi koji nisu taksisti i voze bez osiguranja", kaže Mirić.

Izvršni direktor Kar:Go-a Aleksandar Vučić kaže da bi zabrana značila podršku monopolu na tržištu taksija.

"Nije više pitanje toga ugasiti Kar:Go, iako, ako pogledate, sav porez ostaje u Srbiji, poenta je što se i dalje štiti interesna grupa koja podržava monopol u gradu", kaže.

Jandeks, Uber i Kar:Go van Srbije

BBC
BBC

Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj je kompanija Kar:Go sarađivala sa taksi udruženjima u pilot fazi.

"To nije promenilo način poslovanja. Mi se bavimo organizacijom i realizacijom prevoza i nije nam presudno kako smo organizovani" kaže Vučić.

Da li će nastaviti saradnju sa taksistima u Podgorici za sada ne znaju.

Situacija je jasnija kada je poslovanje Ubera u Hrvatskoj u pitanju.

Nakon što je Ustavni sud u Zagrebu presudio početkom 2018. da je Uber poslovao nelegalno, bez taksi licence, označenih vozila i taksimetra, u Hrvatskoj je od juna na snazi novi Zakon o cestovnom prevozu koji je legalizovao Uber ali i promenio pravila.

"Naši vozači-partneri nisu zaposleni u Uberu, već imaju svoje firme ili su zaposleni kao vozači u drugim kompanijama", kažu za BBC u hrvatskom predstavništu Ubera.

Novi hrvatski Zakon, koji je Uber pozdravio jer je delatnost te firme njime legalizovana, propisuje sledeća pravila:

•Kompanije koje se bave organizacijom prevoza moraju da dobiju nacionalnu taksi licencu i osiguraju putnike

•Sva vozila moraju da imaju oznaku taksi i ne smeju biti starija od 7 godina

•Vozači moraju da budu stariji od 21. godine i prođu test vožnje

Nakon kontroverzi koji potresaju američku kompaniju Uber zbog kritika načina poslovanja zbog neplaćanja poreza u nekim američkim državama i optužbama za seksualno zlostavljanje, Evropski sud pravde je nakon žalbi taksista Barselone krajem 2017. presudio da Uber mora da ima taksi licencu i igra po istim pravilima kao taksi kompanije.

Uber danas širom sveta sarađuje sa lokalnim kompanijama koje pružaju slične usluge.

Februar 2018. obeležilo je spajanje Jandeksa i Ubera u Rusiji nakon što je Ruski federativni anitimonopolski servis odobrio spajanje.

Borba za mesto pod zakonskim suncem

Uber ljuti taksiste širom sveta - protest taksista u Berlinu, jun 2018./Getty Images
Uber ljuti taksiste širom sveta - protest taksista u Berlinu, jun 2018./Getty Images

"Nama poslovni model Ubera jeste bio uzor, oni su bili pioniri u svetu, ali danas su nama uzori kompanije sa istoka gde posluju Didi, Go Džek, Greb i Karib", kažu u domaćoj kompaniji Kar:Go.

Njihovi vozači su zaposleni u limo-servisima ili renta-kar kompanijama, moraju imati više od pet godina isustva kao i dodatno osiguranje putnika.

Delatnost limo-servisa definiše Zakon o turizmu - a to Radna grupa koja radi na Nacrtu zakona želi da promeni.

"Kar:Go može da posluje ukoliko ima ugovore sa udruženjima ili angažovane taksiste koji imaju odobrenje za taksi delatnost. Ne mogu da angažuju fizička lica ili kompanije koje su angažovane za limo servis, a da obavljaju taksi delatnost", kaže Stojanović.

Izvršni direktor Kar:Go-a Aleksandar Vučić kaže da ta će se ta kompanija boriti da za svoje mesto pod suncem.

"Mi prevozimo putnike od tačke A do tačke B. Da li ćemo se zvati limo servis ili deljenje vožnje, nije važno. Trenutne zakonske odredbe su previše striktne", kaže.

Kompanija je nekoliko puta kontaktirala Ministarstvo saobraćaja i zatražila da učestvuje u Radnoj grupi.

"Odgovor nismo dobili", kaže Vučić.

U Radnoj grupi učestvuju predstavnici ministarstva, inspekcija i predstavnici delatnosti koja se reguliše, uključujući najveća taksi udruženja i UKPT.

"Ne vidim razlog da bi Kar:Go ili bilo koja privatna kompanija učestvovala u radu Radne grupe. Kar:go se ne bavi taksi delatnošću", smatra Stanojević.

Čime se Kar:Go bavi, ostaje nejasno, kao ni to koliko će posvećenost "liberalizaciji taksi tržišta u Srbiji" donprineti boljem i jeftinijem prevozu.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 78 idi na stranu