Da li je moguće sprečiti štete od letnjih nepogoda

Jaka kiša i grad u Užicu prouzrokovale potop na ulicama.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 13.06.2018.

15:52

Da li je moguće sprečiti štete od letnjih nepogoda
Grad je izazvao veliku štetu u Užicu/Nikola Mitrovic FB profil

Posle jake kiše i grada koji su pogodili Užice i okolinu, mnogi se pitaju da li je moguće preduprediti posledice neočekivanih nepogoda.

Kad se očekuju grmljavinski oblaci i kad se radarima proceni da će biti nevremena rakete napunjene srebro jodidom se ispaljuju u oblak.

Njihov zadatak je da smanji mogućnost stavaranja većih komada leda u oblaku, objašnjava za BBC meteorolog Nedeljko Todorović.

Upozorenje može da se da na vreme, zato je i bio izdat narandžasti meteo alarm.

Da li je raketama moguće pobediti oblake

Biljke pod gradom/Fonet
Nije moguće znati gde će biti gradonosni oblak ni nekoliko sati unapred. U teoriji moguće je radarom proceniti putanju i jačinu oblaka na osnovu čega se daje komanda strelcima da ispale rakete.

Svetska meteorološka organizacija (SMO) ne preporučuje sprovođene protivgradne zaštite sem u naučne svrhe. Efikasnost razbijanja gradonosnih oblaka je 20 do 40 odsto, tvrdi on.

Daleko su veća očekivanja od realnih mogućnosti, zaključuje Todorović.

Željko Raičević, šef radarskog centra Užice, kaže za BBC da su protivgradne stanice blagovremeno dejstvovale i da su rakete ispaljivane u prvcu oblaka, ali da su oblaci bili ogromni.

"Štetu smo smanjili i bila bi veća da nismo dejstvovali", tvrdi Raičević.

Međutim, on nije hteo da odgovori na pitanje da li je bilo dovoljno protivgradnih raketa: "Ne smem to da vam kažem. Mogu samo da kažem da smo delovali i da bi bilo lakše da se oblak kretao područjem gde su stanice gušće raspređene. Ja sam zadovoljan kako smo odreagovali. "

Područja na kojima su ekipe protivgradne zaštite dejstvovale možete da vidite ovde.

Umesto gledanja u nebo, poljoprivrednici moraju da gledaju unapred

Seljaci mogu da spreče 90 odsto štete koju može da im prouzrokuje nevreme, kao ono što je juče zadesilo užički kraj, ako se na pravi način zaštite, tvrde stručnjaci.

Još nema podataka o tome koliku je štetu izazvalo jučerašnje nevreme u Užičkom kraju. Slike uništenih zasada kruže društvenim mrežama, a mediji spekulišu o milionskoj šteti na malinjacima i poljoprivrednim zasadima.

Stručnjaci kažu da postoje načini na koje poljoprivrednici mogu da se zaštite od velikih gubitaka u ovakvim situacijama.

Član radne grupe Ministrstva poljoprivrede za unapređenje proizvodnje malina u Srbiji i vlasnik preduzeća Floriva koje proizvodi sadnice, plodove i otkupljuje jagodasto voće od seljaka, Zoran Radovanović, kaže za BBC da poljoprivrednici previše očekuju od protivgradne zaštite, koja ne može u potpunosti da ih zaštiti u ovakvim situacijama. Postoje tri načina na koja mogu da spreče finansijske gubitke, kaže on:

"Uvek savetujem da se zasadi više različitih vrsta voća koje dospevaju u različito vreme, pa ako jedna strada i bude uništena nevremenom, mala je verovatnoća da će se to desiti i sa ostalima.

Mrežom protiv leda

Stanovnik Užica hoda potopljenom ulicom/Fonet
Drugi način je ulaganje u protivgradnu mrežu. Međutim, naši seljaci kada na kraju sezone uzmu novac, taj novac radije potroše, nego što misle unapred i ulože u ono što im može sačuvati rod i novac".

Treći, i ne manje efikasan način, koji preporučuje Radovanović je osiguravanje useva kod osiguravajućih kuća: "Danas je konkurencija velika, više se ne mora ići po kancelarijama kako bi se osigurao zasad, agenti izlaze na teren i moguće je efikasno i brzo dogovoriti se sa njima.

Ja recimo, hektar ribizli osiguravam tako što prvo platim samo porez od 5 odsto, a ostatak novca dam osiguravajućoj kući posle branja i prodaje voća. Država refundira čak 40 odsto ukupne sume koju plaćam. Naši seljaci na žalost još uvek misle "neće valjda mene" i nemaju naviku da razmišljaju o gubicima unapred". Užice pod ledom

Jaka kiša i grad na teritoriji Užica izazvale potop na nekim od glavnih gradskih ulica.

Na snimcima objavljenim na Fejsbuku vidi se Omladinska ulica po kojoj se automobili jedva kreću usled bujice vode koja se sliva niz put.

https://www.facebook.com/zuta.minuta.5/videos/vb.1005992075/10212974486209306/?type=2&video_source=user_video_tab

Na društvenim mrežama može se pročitati da je slično i u drugim delovima Užica.

"Nije bilo većih oštećenja objekata, ali lokali u prizemlju su pretpreli štetu jer je u njih odjednom ušla voda. Bujica je nosila kontejnere, voda je ulazila u automobile koji su se gasili. I koliko čujem, ljudima su uništeni zasadi malina", kaže za BBC novinar iz Užica Nikola Mitrović.
Grad je pogodio Užice/Nikola Mitroviæ FB profil
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) prethodno je upozorio da će u okolini Užica i Požege, kao i u delu istočne Srbije pasti jaki pljuskovi praćeni gradom.
Još uvek nema procene štete u Užicu/Nikola Mitroviæ FB profil
Voda je prodrla u Dom zdravlja, zgradu opštine, svi prizemni objekti u gradu su poplavljeni, izveštava Nikola Mitrović.

U okolnim selima uzgajivači malina su pretrpeli veliku štetu.
Beli pokrivaè u sred juna/Nikola Mitroviæ FB profil
Nevreme je takođe pogodilo Priboj, Topolu i Prijepolje.

RHMZ upozorava na moguće nepogode širom zemlje do kraja nedelje.

Očekuje se i osetan pad temperature i do deset stepeni celzijusa.

Ukoliko je vaše mesto takođe zahvatila oluja, ili imate podatke i fotografije o eventualnoj šteti, javite nam se preko naše Fejsbuk strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: