Tramp-Kim samit: Severna Koreja obećava razoružanje

Državni mediji pišu o ustupcima koje će Amerika da napravi i nameri predsednika Trampa da ukine sankcija.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 13.06.2018.

10:43

Tramp-Kim samit: Severna Koreja obećava razoružanje
Rodong Sinmun

Severnokorejski mediji proslavili su samit Trampa i Kima i nazvali ga pobedom veka i javljaju da SAD nameravaju da ukinu sankcije toj zemlji.

Dva lidera u utorak su potpisali kratku deklaraciju o nuklearnom razoružanju i smanjenju tenzija.

Predsednik Donald Trump izjavio je nakon toga da će sankcije za sada ostati na snazi, ali da će biti ukinute kada "nuklearne jedinice više ne budu faktor".

Takođe je najavio prekid zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Taj potez, koji je Pjongjang dugo očekivao, zapravo je najveći ustupak Severnoj Koreji i čini se da je ostavio potpuno zatečenim saveznike SAD-a.

Od tada Pentagon pokušava da ubedi svoje saveznike u "čvrstinu" prethodno postignutih dogovora.

"Sastanak veka"

Analitièari kažu da dogovor obeæava, ali da zabrinjava nedostatak detalja/Handout
Mediji u Severnoj Koreji, su inače pod strogom kontrolom države i isključivo pozitivno izveštavaju o državnim poslovima, a veoma retko u realnom vremenu pišu o aktivnostima njihovog lidera Kim Džong-una.

Međutim jučerašnji sastanak u Singapuru danas je na naslovnim stranama sa velikim brojem slika Kima i Trampa sa sastanka.

Državni list Rodong Sinmun nazvao je samit "sastankom veka" na naslovnoj strani, a državna medijska agencija KCNA objavila je entuzijastičan članak na engleskom, hvaleći razgovore koje je proglasila "odmakom od prošlosti".

KCNA je citirala i Trampa i Kima u svom izveštaju sa sastanka, a navela je i Kimove reči da je neophodno "hitno doneti odluku o zaustavljanju uznemirujućih i neprijateljskih akcija jednih protiv drugih" .

Šta piše u deklaraciji?

Državna agencija takođe prenosi da su lideri pristali da posete jedan drugog u Severnoj Koreji i SAD.

Potpisana deklaracija obavezuje SAD i Severnu Koreju da rade na uspostavljanju novih odnosa, SAD mora da pruži garancije za sigurnost Severene Koreje, a Pjongjang se za uzvrat obavezuje na potpuno nuklearno razoružavanje poluostrva.

Severnokorejska kriza u 300 reči

Zapadni analitičari ocenjuju da ovaj dogovor znači velike ustupke Severnoj Koreji, a da za uzvrat nema detalja o tome kako bi se razoružavanje poluostrva moglo i postići.

Šta kažu u Pentagonu?

Amerièka vojska održava vojne vežbe sa snagama Japana i Južne Koreje/Reuters
Američki sekretar odbrane Džim Matis ranije je medijima rekao da ne veruje da će vojna pitanja biti na agendi sastanka. Upitan tada da li bi on bio obavešten da je to tema samita, odgovorio je: "Da, naravno da bih bio".

Kasnije je Pentagon negirao da je Matis bio neobavešten. "Na vreme je bio obavešten", izjavila je portparolka Bele kuće Dejna Vajt.

Ona je za BBC rekla: "Naš savez ostaje na snazi i obezbeđuje mir i stabilnost u regionu".

SAD ima oko 30000 vojnika u Južnoj Koreji i jednom godišnje im se iz baze u Guamu pridružuju ostali kako bi učestvovali u velikim vojnim vežbama.

Severna Koreja ove vežbe smatra pripremama za invaziju, ali vlada u Seulu tvrdi da vežbe imaju odbrambeni karakter.

Tramp je rekao da će ukidanje ovih vežbi doneti veliku uštedu novca, ali nije isključio mogućnost njihovog obnavljanja ako Severna Koreja prekine saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: