Filip Rot: Autor "Američke pastorale" umro u 85. godini

Nagrađivani američki pisac, autor "Američke pastorale" i "Portnojeve boljke" umro je u 85. godini

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 23.05.2018.

16:14

Filip Rot: Autor
Filip Rot je odlikovan Nacionalnom medaljom za humanistièke nauke tokom mandata Baraka Obame/AFP

Jedan od najvažnijih američkih pisaca, Filip Rot umro je u 85. godini.

Dobitnik Pulicerove nagrade, Nacionalne nagrade za književnost i Bukerove međunarodne nagrade inspiraciju je crpeo iz tema kao što su porodični život Jevreja u Americi, seks i politički idealizam.

Među njegovim romanima poznati su naslovi poput "Američke pastorale", "Udala sam se za komunistu" i "Portnojeva boljka".

Bliski prijatelj pisca izjavio je za Njujork tajms da je Rot preminuo od srčanog udara.

Rot se proslavio kratkim romanom "Zbogom Kolumbo" koji je objavljen 1959. godine.

Ali je deset godina kasnije postao ozloglašen u književnim krugovima seksualno eksplicitnim romanom "Portnojeva boljka".

U poznoj fazi stvaralaštva napisao je cenjene istorijske romane, između ostalog i "Američku pastoralu" za koju je dobio Pulicerovu nagradu.

Mnogo je pisao tokom života i do 2009. godine kada se povukao iz javnosti objavio je više od 30 knjiga.

Kraj jedne ere

Džejms Nohti, BBC urednik za književnost

Rotovo poreklo ima veoma važno mesto u njegovim knjigama, ali to je nešto sa čim se on borio celog života. Pitanje identiteta predstavlja pitanje sa kojim svaki ozbiljan pisac mora da se uhvati u koštac, pogotovu u Americi koja predstavlja veliku mešavinu nacionalnosti i religija.

Odakle dolaziš? Šta radiš? Kakav si bio kao dete dok si odrastao u Nju Džersiju? To su opsesivne teme u njegovim romanima.

Ali ipak moramo da se podsetimo da je on bio čovek koji je pisao predivnu prozu. To je ono što ostaje. Njegova smrt obeležava kraj jedne ere u američkoj književnosti. Rot je izjavio za BBC 2014. godine da više neće nastupati u javnosti. "Garantujem vam da je ovo moje poslednje pojavljivanje na televiziji... poslednji nastup u javnosti."

Scenarista Dejvid Sajmnon, autor serije "Žica", izjavio je da je Rot bio "najveći američki posleratni pisac".

On trenutno radi na adaptaciji za televiziju romana "Zavera protiv Amerike", u kome je avijatičar i desničar Čarls Lindberg postao predsednik Amerike umesto Frenklina Ruzvelta.

https://twitter.com/AoDespair/status/999147319793717249 I drugi pisci su se osvrnuli na Rotovo stvaralaštvo na Tviteru:

https://twitter.com/lenadunham/status/999174663690272768 https://twitter.com/PamelaPaulNYT/status/999124982771978243

Rot je umro nedelju dana posle Toma Volfa, autora romana "Vatromet taštine".

Zašto su mnogi čitaoci voleli Rota

Rot je napisao više od 30 romana/AFP
(A zašto neki nisu)

"Ako neko u svojim šezdesetim stvara tako značajna dela, puna ljubavi i bola, to je pravi život za umetnika", rekao je muzičar Brus Springstin, o svom zemljaku iz Nju Džersija.

"Koji čitalac, a da sebe smatra inteligentnim i radoznalim, ne uživa u Rotovim dugim, kompleksnim rečenicama, punim života", napisao je novinar magazina Spektejtor posle njegove smrti.

Međutim, njegov karakteristični stil i likovi se nekima nisu dopadali.

"Rot je ekstremista. On voli da šokira ljude, da ide preko granica prihvatljivog. Zato je duhovit, ali to nije za svakoga", napisao je autor Vilijem Skidelski u Gardijanu 2011. godine.

Bio je optužen za mizoginiju, zbog eksplicitnih seksualnih scena u knjigama.

Ipak, Atlantik magazin je upozorio čitaoce koji žele da se bave njegovim opusom: "Šta god da vam padne na pamet o ovom autoru, on je već sigurno o tome razmišljao, samo što se time pozabavio na inteligentniji način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: