Severnokorejska kriza u 300 reči

Pjongjang je predložio direktne razgovore sa SAD - ponuda koju je predsednik Tramp prihvatio.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2018.

13:14

Severnokorejska kriza u 300 reči
Prethodni pokušaji pregovora po principu "pomoæ-za-razoružanje" nisu uspeli/Reuters

Sukob sa Severnom Korejom je kriza koja, u najgorem slučaju, preti nuklearnim ratom. Iznenadne najave o direktnim razgovorima sa SAD znače da postoji šansa za mir, ali je situacija složena. Hajdemo nekoliko koraka unazad.

Zašto Severna Koreja želi nuklerano oružje?

Korejsko poluostrvo podeljeno je posle Drugog svetskog rata, a komunistički sever razvio se u staljinistički autoritarni sistem.

Izolovana sa globalne pozornice, Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno oružje jedina sila u borbi protiv spoljnog sveta koji želi da je uništi.

Mogu li izvesti nuklearni napad?

Severnokorejski lider Kim Džong Un sa saradnicima/Reuters
Moguće, ali verovatno da neće.

Severna Koreja je izvela šest nuklearnih testova. Jedan je, kažu, bio test hidrogenske bombe.

Tvrde i to - mada nikada nije potvrđeno - da su razvili nuklearnu bombu toliko malu da može stati na raketu dugog dometa.

Takođe imaju i balističke rakete za koje stručnjaci tvrde da mogu da stignu do SAD, glavnog neprijatelja Pjongjanga.

Ujedinjene nacije, SAD i EU odgovorile su strogim sankcijama.

Zašto se Kim ne može smeniti?

Sever ima rakete uperene ka Južnoj Koreji i Japanu. Preventivni udar na Pjongjang može da izazove veliku odmazdu, koja bi bila smrtonosna za veliki broj stanovnika Severne Koreje.

Kina je, kao najveća azijska sila, zabrinuta da bi pad režima i korejsko ujedinjenje dovelo snage SAD - trenutno stacionirane u Južnoj Koreji - direktno na njene granice.

Preokret bez presedana?

Prethodni pokušaji pregovora po principu "pomoć-za-razoružanje" nisu uspeli.

Severna Koreja je, međutim, u januaru započela direktne razgovore za Seulom, a kasnije je njena delegacija prisustvovala Zimskoj Olimpijadi u Južnoj Koreji.

Pjongjang je potom predložio direktne razgovore sa SAD - ponuda koju je predsednik Tramp prihvatio - i izjavio da je posvećen denuklearizaciji.

Razgovori između gospodina Kima i Trampa bili bi bez presedana, ali detalji, dnevni red i vreme susreta još nisu potvrđeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: