BBC na srpskom - B92

NASA: lovac na zvezde traga za novim planetama

Teleskop Tes će istraživati čitavo nebo u potrazi za hiljadama novih svetova.

Izvor: BBC
Podeli
Teleskop će skupljati informacije o zvezdama i planetama u potrazi za tragovima života/NASA
Teleskop će skupljati informacije o zvezdama i planetama u potrazi za tragovima života/NASA

Američka svemirska agencija će lansirati teleskop koji traga za planetama van našeg Sunčevog sistema.

Teleskop Tes (Tranzitni satelit za ekstrasolarne planete) biće lansiran na raketi Falkon iz Kejp Kanaverala na Floridi.

Cilj je da se tokom dve godine promatra nebo i pronađu nove planete.

Teleskop će skupljati informacije o zvezdama i planetama koje će potom da prate drugi teleskopi, dovoljno moćni da analiziraju atmosferu novootkrivenih svetova u potrazi za gasovima koji bi mogli da ukažu na znake života.

"Postoji veliko zanimanje za ono što je na Zemlji dokaz života, gasove poput metana, ugljen dioksida i kiseonika", kaže Pol Herc, direktor Nasinog odeljenja za astrofiziku.

Tes ide tragovima Keplera, revolucionarnog svemirskog teleskopa koji je lansiran 2009. godine sa ciljem da se pronađu planete van Sunčevog sistema.

Kepler je, međutim, osmatrao samo mali deo neba. Otkrića koja je detektovao u velikom broju slučajeva bila su suviše daleko i nedovoljno vidljiva za druge teleskope.

Strategija kada je u pitanju Tes je drugačija. Reč je o istraživanju širokog polja. Teleskop ima četiri kamere koje će mapirati nebo u segmentima, zadržavajući se na svakom 27 dana.

Za 24 meseca satelit bi trebalo da mapira 85 odsto neba, sa oko 500 000 zvezda, među kojima su i one najbliže Zemlji.

"Očekujemo da pronađemo između dve i tri hiljade planeta manjih od Jupitera i Neptuna, planeta koje imaju potencijal da budu zemaljske jer su kamenite", kaže Dženifer Bart sa Masačusetskog tehnološkog instituta koji predvodi misiju.

Naučnici žele da pronađu planete koje su dovoljno daleko od zvezde u njihovom sistemu da je moguće postojanje vode, što je preduslov za život.

Za većinu zvezda koje osmatra Tes ova razdaljina je kratka jer su manje i hladnije od našeg Sunca, pa je potrebno da su bliže planetama kako bi voda na njima mogla da bude u tečnom stanju.

Sistem od četiri kamere koje će snimati 85 odsto svemirskog svoda/Artwork: Tess
Sistem od četiri kamere koje će snimati 85 odsto svemirskog svoda/Artwork: Tess

Misiju koja će slediti Tes predvodi Evropska svemirska agencija, a projekat je nazvan "Keops". Do kraja godine će u svemir biti poslat teleskop koji će se oslanjati na Nasinu misiju.

"Tesa će nam pokazati gde i kada da usmerimo teleskop", kaže Ket Isak, naučnik zadužen za ovaj program.

Novi teleskopi omogućavaju da se ustanove svojstva zvezda, kolika je njihova veličina, koliko su stare, ali i šta se nalazi u njihovoj unutrašnjosti.

"To znači da možemo da ih skeniramo", objašnjava Bil Čaplin, astrofizičar sa univerziteta u Birmingemu.

Predviđeno je da ova misija traje nekoliko decenija ili dok Nasa procenjuje da je korisna za prikupljanje naučnih podataka.

Veliki broj novih planeta nalazi se relartivno blizu, nekoliko desetina svetlosnih godina od Zemlje.

To je i dalje suviše daleko da bi se na njih poslali astronauti, ali je Džordž Riker zadužen za misiju Tes sa Masačusetskog tehnološkog instituta uveren da će tehnologija toliko napredovati u našem veku da će omogućiti da roboti stignu do nekih od ovih planeta u razumnom vremenskom roku.

"Možemo da zamislimo armadu nano-satelita koja kreće sa Zemlje kako bi slala informacije iz svemira", kaže Riker. "To će biti nasleđe ove misije".

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 32 idi na stranu