Test: Toyota Corolla 1.5 Valvematic Sol – stara škola za novo vreme

Krstarica, a ne sportista. Provereno, a ne po poslednjoj modi.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2022.

12:37

Test: Toyota Corolla 1.5 Valvematic Sol – stara škola za novo vreme
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4630/1780/1435 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm

• Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Pre nekoliko godina, japanska kompanija napravila je nekoliko oštrih rezova u koncepciji svog popisa modela (donje) srednje klase.

Najpre je hečbeku i karavanu vraćeno ime Corolla, koje je nepotrebno preimenovano u Auris 2006. godine, zatim je sa spiska izbrisan Avensis, a u Evropi ponovo dodat Camry.
Toyota Corolla 1.5: zapremina 1490 ccm; snaga 92 kW (125 KS) pri 6600 o/min
Tako je klasična limuzina srednje klase nestala iz Toyotine ponude, pa tu prazninu pomalo popunjava Corolla Sedan, a delimično reinkarnirani Camry.

Iako je širom sveta, pa i kod nas, prodaja takvih automobila sve manja, još postoje kupci koji vole klasičan izgled skladnog automobila sa repom.

I, eto nas kod razloga zašto se Corolla i dalje nudi u sedan varijanti.
Istini za volju, Corolla Sedan (zvanično Corolla SD) nema široku paletu verzija, motora i pogona.

Automobil sa našeg testa ima novi, ili preciznije rečeno prilagođeni motor zapremine 1.490 kubika, poreklom iz Yarisa, dok je druga opcija hibridni pogon sa benzinskim motorom od 1.8 litara.

Obe verzije imaju manje-više istu snagu, oko 123 KS, ali su im koncepcije, naravno, drugačije.
Za razliku od hečbeka, sedan ima nešto duže međuosovinsko rastojanje, samim tim i više prostora u kabini; drugačijie su i prednji i zadnji svetlosni blokovi, pa automobil izgleda i nešto šire.

Nos je spušten, što omogućava bolji pregled, a uz mogućnost podešavanja sedišta daju vozaču dobru poziciju i ulivaju mu samopouzdanje u vožnji.
Unutrašnjost je na nivou standardnog kvaliteta Toyotinih modela. Prednja tabla je celom širinom (ne i celom površinom) presvučena kožom, baš kao i volan i ručica menjača, sa elegantnim štepovima i urednim detaljima.

Sedišta su pravilnog, odličnog ergonomskog dizajna, sa dobrom potporom i mogućnošću elektro podešavanja.

Tapacirana su izdržljivom tkaninom, koja je našla mesto i na osloncu laktova na vratima, kao i na preklopnoj kaseti smeštenoj između prednjih sedišta, a srednji naslon za ruke obezbeđen je i za zadnju klupu.
Instrument tabla je postavljena na isti način kao u hečbek verziji.

Iza volana je manji digitalni displej koji prikazuje osnovne parametre vožnje i podatke o potrošnji, spoljnoj temperaturi, tu je još i čitač saobraćajnih znakova, ali i brojne kontrole bezbednosti do kojih se dolazi prolaskom kroz stranice menija.
Desno od vozača, na vrhu srednje konzole, smešten je veliki multimedijalni ekran osetljiv na dodir, dijagonale 20,3 centimetra, koji je centar za povezivanje, o čemu Toyota posebno vodi računa.

Od mapa i navigacije, do povezivanje telefona, audio-sistema i glavnog menija za podešavanje funkcija vozila, vozač se lako snalazi u brojnim mogućnostima.
Jedna od značajnijih prednosti limuzine od hečbeka jeste veći prtljažnik: u sedanu on ima kapacitet od preko 470 litara, pravilnog je oblika, upotrebljiv i zgodan za uredno slaganje dosta stvari.

Ispod poda smešten je rezervni točak, kao i komplet alata, pa je gepek onaj tas na vagi koji će prevagnuti kod nekih kupaca.
Paket opreme pod imenom „sol“ zaista je više nego dovoljan čak i za one koji uvek žele više.

Aluminijumski naplaci od 17 inča, samopreklopivi retrovizori, pametan ulazak u vozilo, prednji i zadnji parking senzori, elektro podešavanje podrške za leđa, samo su neke od opcija koje ima ova verzija.
Naravno, ne smemo zaboraviti ni ceo skup bezbednosnih funkcija koje su upakovane u sistem pod imenom Toyota Safety Sense.

Praktično, to je inteligentna, kompjuterizovana pomoć vozaču u raznim situacijama, od prepoznavanja i upozorenja na pešake i bicikliste, automatskog kočenja u slučaju neizbežnog sudara, do adaptivnog tempomata i kontrole održavanja putanje u kolovoznoj traci.

Bezbednost je, uz ekologiju, jedan od prioriteta japanskog proizvođača, i najveći broj osvojenih tehnologija je i primenjen u Corolli.
Toyota Corolla Sedan je do skoro bila dostupna sa 1.6 atmosferskim benzincem koji je predstavljao osnovnu ponudu najprodavanijeg automobila na svetu.

Umesto njega, sada je stigao novi, takođe atmosferski motor. Ima tri cilindra i radnu zapreminu od 1.5 litara. U odnosu na 1.6 motor, ima nižu potrošnju i emisiju ugljen-dioksida.
Zašto je došlo do ove promene? Proizvođačima automobila je važan svaki gram koji uštede na emisiji CO2 i ostalim izduvnim gasovima.

Tako je došlo do razvoja trocilindarskih motora koji, između ostalog, imaju manje pokretnih delova. Samim tim, manje je gubitaka koji nastaju trenjem, a motor je efikasniji.

Otuda i strategija da se u Corollu Sedan ugrađuju atmosferski motori, kod kojih ne samo da nema šta da se pokvari, već su i manje osetljivi na vrućinu, prašinu, lošije gorivo i ulje… Na svu sreću!
Performanse ove limuzine nisu za potcenjivanje. Ne očekujte energična ubrzanja i brze prolaske kroz krivine, ali budite sigurni da ćete dobiti udobnu vožnju, dovoljno snage i bezbedan automobil koji neće morati na benzinsku pumpu svakog časa.

Mi smo zabeležili prosečnu potrošnju od oko 6,5 litara, nešto veću od deklarisane, ali imajte u vidu da je poslednji deo pređene kilometraže zabeležen u beogradskom saobraćajnom haosu.
Na otvorenom, pri brzini od oko 80 km/h, potrošnja je pri konstantnoj brzini bila oko 4,5 litara, na auto-putu, u tempu po propisima, do oko 5,5 litara.

Trocilindarski motor je već poznata, prihvaćena i osvojena tehnologija, i od toga nemojte zazirati. Automobil ide lako, precizno i mirno, stvoren je za opuštenu vožnju, bez žurbe, trke i forsiranja.
Prtljažnik: 471 l
Dakle, krstarica, a ne sportista, provereno, a ne po poslednjoj modi.

Stara škola, u kojoj bi i novokomponovani kupci mogli nešto da nauče. I iznenade se...

Toyota Corolla 1.5 Sol - specifikacije

Motor: 3 cilinda, zapremina 1490 ccm, snaga 92 kW (125 KS) pri 6600 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4630/1780/1435 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, klirens 130 mm, prtljažnik 471 l, rezervoar 50 l, masa 1335 kg, pneumatici 225/45 R17

Performanse: maks. brzina 190 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,1 s, prosečna potrošnja (WLTP) 6,0 l/100 km, emisija CO2 136 g/km

Aktuelni popusti

U ponudi su tri paketa opreme. Svi oni su na akciji. Najniži paket košta 19.990, dok najviši može da se nabavi za 3.500 evra više.

Inače, svaka Corolla, pa i najjeftinija, standardno ima većinu modernih bezbednosnih sistema, među kojima su automatsko kočenje, adaptivni tempomat, automatska korekcija upravljačem u slučaju nenamernog napuštanja saobraćajne trake…

Atmosferski ili hibridni motor?

Toyota nije štedela na Corolli Sedan, koja je konstruisana na identičnoj mehaničkoj platformi sa hečbekom i karavanom. Ipak, limuzina nema neke od motora koje imaju ova dva oblika karoserije: nema novog dvolitarskoh hibrida, a nema ni 1.2 turbo-benzinca.

Ovo je inače prva generacija Corolle Sedan koja je dobila hibridnu tehnologiju, pa osim atmosferskog benzinca, kupci mogu da se odluče i za poslednju reč tehnike u vidu hibrida koji čine benzinac zapremine 1.8 litara i elektromotor, ukupne snage sistema 122 KS.

Ovaj motor odlikuje vrlo niska potrošnja, ali i viša cena u odnosu na klasični atmosferski motor kakav je u test primerku.

Dakle, ako ne prelazite veliku kilometražu, ili često vozite auto na otvorenom, gde hibrid nema maksimalnu efikasnost kao što je ima po gradu, novi 1.5 benzinac je za preporuku.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: