Test: Toyota Yaris 1.0 VVT-i Sol

Nismo mogli ni da sanjamo da će Yaris postati najupravljiviji auto u klasi. Čak i sa najslabijim motorom lako izlazi na kraj sa gradskim gužvama, uz nisku potrošnju i izuzetno bogatu bezbednosnu opremu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 30.07.2022.

09:52

Test: Toyota Yaris 1.0 VVT-i Sol
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3940/1745/1500 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2560 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nedavno smo testirali novi Yaris sa 1.5 benzincem. Reč je o potpuno novom, atmosferskom motoru, koji se u vožnji ponaša kao da ima turbo.

Oduševio nas je zaista sjajnim performansama kao i niskom potrošnjom. Naravno, u ponudi je i hibridna varijanta, koja je ubedljivo najprodavanija u Zapadnoj Evropi.

Ona je kombinacija već pomenutog 1.5 atmosferca i elektromotora, sa još nižom potrošnjom i velikim uštedama na taksama i porezima.
Toyota Yaris 1.0 VVT-i: zapremina 998 ccm; snaga 53 kW (72 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 93 Nm pri 4400 o/min
Subvencija ima i kod nas, ali su takve da je i dalje mnogo kupaca koji će radije potražiti za novčanik prihvatljivije rešenje, iako je i ono prilično skupo. Pogađate, to je Yaris sa 1.0 motorom.

Njegova cena kreće od 16.390 evra. Toliko košta osnovni, "luna" paket opreme.
Ne brinite, nije "klot". Možda nema aluminijumske felne, ali zato ima sistem za automatsko kočenje, prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake, čitanje saobraćajnih znakova, automatsku aktivaciju dugih svetala, adaptivni tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred…

Nema navigaciju ali zato ima multimediju dijagonale sedam inča sa Android Auto i Apple Car Play aplikacijama, tako da bez problema možete da koristite mape sa svog telefona.
Auto koji vam predstavljamo ima treći po redu paket opreme "sol". Na spisku standardne opreme su još alu felne, elektropodizači zadnjih prozora, dodatno zatamnjena zadnja stakla ali i veća multimedija, dijagonale osam inča.

Kamera za vožnju unazad se podrazumeva, kao i senzor za kišu i farove.

Zanimljivo je da je standard od drugog paketa opreme specijalno akustički izolovano vetrobransko staklo, što se itekako oseti na auto-putu.

Buka je zaista svedena na minimum pa je Yaris jedan od najtiših u klasi.
Međutim, 1.0 motor nije zamišljen za velike putne brzine. Maksimum postiže na 160 km/h, ali sve preko 130 je već napor, pogotovo što se pri toj brzini "vrti" na oko 4100 obrtaja, baš kao nekadašnji atmosferci.

Nije problem u tome što nema šestu brzinu, već jednostavno nema dovoljno snage, pa je za međuubrzanja pri brzinama većim od 100 km/h potrebno strpljenje.

Sa druge strane, to mu ne smeta da bude umeren potrošač. Putni računar pri 130 km/h pokazuje oko 6,5 l/100 km, što je identičan rezultat koji smo zabeležili u gradskoj vožnji.
Grad je već okruženje koje mu neuporedivo više prija. Motor je vrlo elastičan s obzirom da ima 72 konjske snage, tako da nema potrebe "vrteti" ga u visoke obrtaje za žustriju vožnju.

Jednostavno, sa njim se nećete osećati inferiorno u gradu, što je i suština Yarisa sa ovom mašinom.

Konstruktori su se potrudili da motor bude dobro uravnotežen u smislu da nema vibracija na leru i u vožnji. Štaviše, i zvuk je utišan.
Kada smo već kod komfora, Yaris zaista može da se pohvali udobnošću. Tu ne mislimo samo na ogibljenje koje meko upija sitne neravnine, već i na ergonomiju.

Napred se sedi poluzavaljeno, sasvim dovoljno da ne osećate umor od previše uspravljene kičme tokom dužeg sedenja za volanom, a opet, nije narušena preglednost.

Sve komande su veoma meke i precizne; ručica menjača je blizu, a volan je sjajno ergonomski profilisan. Čak i manje iskusni vozači će se za upravljačem Yarisa osećati sigurno, s obzirom da se auto vozi bez i najmanjeg napora.
U odnosu na Yaris 1.5 koji smo već testirali, ovde nema atraktivnih digitalnih instrumenata.

Klasika uopšte nije loša, a tu je i veliki displej između brzinomera i obrtomera preko koga može da se odradi i mnogo podešavanja, uključujući i bezbednosne sisteme.
Kao i tokom prošlog testa, i ovaj put Yaris je ostavio vrlo pozitivan utisak velikim brojem pregrada i polica na komandnoj tabli.

Na primer, telefon možete da odložite na nekoliko mesta, ispod i iznad komandi "klime".

U oba slučaja USB konektor je na podjednakom rastojanju, pa možete da koristite i neki od kratkih kablova za povezivanje sa automobilom.
Materijali za oblaganje kabine nisu kao kod Corolle, ali moramo da pohvalimo meku komandnu tablu i zanimljiv materijal u tapacirungu vrata.

Po svojoj teksturi i strukturi nas podseća na materijal koji se koristi za unutrašnju oblogu krova.
Dopalo nam se i ergonomski zanimljivo rešenje ručice za otvaranje vrata, koja je nekako uvučena u sam rukohvat.

Možda je na prvi pogled neobično postavljena, ali je apsolutno na pravom mestu, baš na dohvat ruke.

Specifična je i visoka pozicija dugmića podizača prozora, ali i oni su tačno tamo gde bi trebalo da budu - tačno pod prstima.
Prtljažnik: 286 l
Zadnja sedišta su posebna priča. Ubedljivo su najkomfornija u klasi, sa posebno profilisanim naslonom koji itekako odmara leđa, naročito ako ste na dužoj vožnji.

U odnosu na ostale konkurente B segmenta, Yaris nudi više nego pristojan komfor za noge i glavu. Osoba prosečne visine do "neba" ima još pet prstiju prostora.

Na žalost, u "sol" paket opreme nisu uključeni džepovi u naslonima sedišta, kao ni rezervni točak.
Ukoliko ozbiljno razmatrate kupovinu novog Yarisa, naša preporuka su verzije sa 1.5 motorom.

Cena je neznatno veća a razlika u performansama je zaista velika, pogotovo ako planirate vožnju van grada. Trenutno je na akciji Yaris sa "stela" (Stella) paketom opreme koji košta 16.990 evra sa PDV-om.

U odnosu na testirani "sol" nema alu felne, elektropodizače zadnjih prozora i ima manji multimedijalni displej, ali su zato svi bezbednosni sistemi na broju.
Za koju god opremu da se odlučite, neće pogrešiti. Svakako ćete dobiti jedan od tehnički i ergonomski najnaprednijih gradskih automobila kod koga su bezbednost i vozne karakteristike bile na prvom mestu.

A dizajn? Ni muški ni ženski. Ovo je auto koji je jednostavno dopadljiv svima.

Navigacija sa telefona

To što navigacija nije deo standardne opreme, nije nikakav problem. Uvek možete da povežete mobilni telefon preko Apple Car Play i Android Auto aplikacija i da koristite softver i mapu po svom izboru.

Istovremeno možete da slušate i neku od internet radio stanica, kao i da koristite druge servise.

Poluautonomna vožnja

Svaki, pa i najjeftiniji Yaris ima vrhunske sisteme bezbednosti. Osim automatskog kočenja sa prepoznavanjem pešaka danju i noću, biciklista po danu i reagovanja u raskrsnici prilikom skretanja, standard je i sistem poluautonomne vožnje.

Čine ga radarski tempomat i kamera, tako da osim održavanja odstojanja od vozila ispred, Yaris drži sredinu saobraćajne trake. Auto, praktično, sam upravlja, čak i u krivinama.

Na vozaču je samo da drži ruke na volanu jer je odgovoran za vožnju. Ukoliko posle nekoliko sekundi nedržanja volana ne vratite ruke na obruč, sistem održavanja sredine trake će se isključiti, uz svetlosno i zvučno upozorenje.

Ako baš želite, sisteme bezbednosti možete pojedinačno da isključite.

Tek nekoliko doplata

Spisak dodatne opreme je kod Toyote vrlo kratak. Osim boje, možete da doplatite za automatski (CVT) menjač, koji košta 1300 evra i dostupan je samo uz 1.5 motor, i naravno, hibrid.

Preostale dve doplate se odnose na panoramski krov i dodatne bezbednosne sisteme u vidu kontrole mrtvog ugla i hed-ap displeja.

Mogu da se poruče samo uz dva najviša paketa.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota Yaris 1.0 VVT-i Sol: Specifikacije

Motor: 3 cil., zapremina 998 ccm, snaga 53 kW (72 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 93 Nm pri 4400 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3940/1745/1500 mm, međuos. rastojanje 2560 mm, prtljažnik 286 l, rezervoar 42 l, masa 1040 kg, pneumatici 195/55 R16

Performanse: maks. brzina 160 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,6 s, potrošnja (WLTP) 4,8-6,6 l/100 km, emisija CO2 126 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: