Test: Audi A3 Sportback 35 TFSI S-tronic

Oštre linije i estetika detalja preuzeta sa Lamborghini modela očigledna je ne samo na karoseriji, već i u unutrašnjosti. Baš kako izgleda, tako se i vozi novi Audi A3 – oštro i precizno.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2022.

13:55

Test: Audi A3 Sportback 35 TFSI S-tronic
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4343/1816/1449 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2636 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Specifičan dizajn i imidž su nešto što Audi A3 razlikuje od svih ostalih konkurenata. Nova generacija izgleda "oštrije", pre svega zbog prepoznatljive estetike koju deli i sa Lamborghini modelima.

Naravno, radi se o detaljima i stilskim elementima a ne o kopiranju dizajna. Spoljašnjost je prepoznatljiva tako da odmah možete da znate o kom automobilu se radi, iako je u pitanju potpuno nov model.
Audi A3 Sportback 35 TFSI S-tronic: zapremina 1498 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 5000-6000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1500-3500 o/min
Slično je i u unutrašnjosti; kaskadna estetika komandne table je nasleđena sa drugih najnovijih Audija, dok nas ventilacioni otvori asociraju na one u Lamborghini modelima.

Ipak, čini se da su vozne karakteristike definitivno bile prioritet konstruktora Audija prilikom razvijanja novog A3.

Kada "stavimo na vagu" novitete vezane za izgled i vožnju, osećaj za volanom je prevagnuo.
Dok konkurenti, pa čak i oni koji zvanično ne pripadaju premijum grupi proizvođača unapređuju svoje modele u smislu sve većih površina pod tapacirungom i sve manje detalja od tvrde plastike, Audi tu nekako stagnira.

To se najviše vidi u tapacirungu vrata, mada zaista moramo da istaknemo tradicionalno visok nivo završne obrade, bez i najmanje greške.
Ergonomija je vrhunska, počev od novih ručica za otvaranje vrata, pa do položaja za volanom. Već ovde počinje sportski užitak; sedišta imaju izražene bočne profile, dok se donji deo produžava.

Čak i vrlo visoke osobe imaju podršku celom dužinom butine, što nije tako često.

Slično je i pozadi; sedi se zavaljeno, sa još desetak centimetara prostora iznad glave putnika prosečne visine, sa optimalnim osloncem za butine.
Zasečeni volan ima toliko dobro profilisanu podršku za palčeve da sa zadovoljstvom držite ruke na njemu u "školskoj" poziciji 9:15.

Novi displeji su veće rezolucije nego do sada. Digitalni instrumenti imaju nekoliko uobičajenih prikaza, uključujući i mapu navigacije preko celog ekrana.

Sva podešavanja se obavljaju preko multimedije, jednostavnim i intuitivnim kretanjem kroz meni.
Kao i svaki premijum, Audi A3 možete da napakujete opremom po sopstvenoj želji. Svakako, standard su digitalni instrumenti, LED farovi, alu-felne prečnika 17 inča, osvetljeni umeci u pragovima sa oznakom S-line, senzori za svetla i kišu, zadnji parking senzori i tempomat.

Na test primerku je bilo nekoliko doplata, među kojima je i sportsko ogibljenje. Nije baš ono sa adaptivnom kontrolom amortizera koje je takođe dostupno, ali je sasvim dovoljno da uživamo u brzim prolascima kroz krivine i stabilnosti prilikom naglih promena pravca.

Kupci su navikli na uživanje za volanom ne samo vrhunskih sportskih verzija S3 i RS3, već i manje-više standardnih, kakva je na testu redakcije Auto magazina.
Istina, test primerak nije sa početka ponude koju čini trocilindarski turbo-benzinac zapremine 999 kubika sa 110 konjskih snaga.

Slobodno možemo da kažemo da je ovo optimalna varijanta. Iza oznake 35 TFSI krije se četvorocilindarski 1.5 turbo-benzinac sa 150 konjskih snaga kombinovan sa sedmostepenim menjačem sa dve lamele.

Za atraktivan izgled pobrinuo se i S-line paket opreme. Sve ovo nabrojano diže cenu oko šest hiljada evra u odnosu na pomenutu osnovnu verziju, koja može da se nabavi za 27.327 evra.

Za ljubitelje dizelaša i dalje je u ponudi 2.0 TDI sa 150 konjskih snaga.
Da se vratimo na glavne razlike u odnosu na prethodnika. Osim dizajna, najveće unapređenje je u pogledu upravljivosti.

Suština je u smanjenom hodu sportskog oslanjanja, što znači da bezbedno možete da izbegnete prepreku na (auto)putu i pri velikim brzinama, bez ozbiljnijeg zanošenja i "plivanja" karoserije.

Ovako nešto ne biste mogli sa SUV modelima, pa je vožnja Audija A3 nešto u čemu zaista treba uživati.
Sa druge strane, ume da bude tvrd preko većih rupa, što je i razumljivo. Zato su sitne neravnine tek lagano primetne, taman toliko da osetite koliko je volan direktan.

Ne samo što sjajno prenosi informacije sa podloge, već je prilično težak.

Govorimo o "sport" režimu "Audi drajv selekt" menija, koji se odnosi na upravljački mehanizam i mapu ubrizgavanja goriva.

Možete i individualno da odredite podešavanje tako da volan bude "udobno", "sportski" ili "balansirano" tvrd, a reakcija na komandu gasa "efikasna", "balansirana" i "sportska".
Menjač je takođe obuhvaćen ovim podešavanjima, sa automatskim prelaskom u "sport" mod po aktiviranju "dinamik" režima.

Tada nešto kasnije menja brzine i obrtaje "drži" na oko hiljadu do hiljadu i po više u odnosu na standardni režim.

Inače, "sport" mod menjača može i nezavisno da se odabere, kao i kod ostalih modela VW grupacije; bira se još jednim kliktanjem ručice menjača unazad.

Primetili smo i da, za razliku od većine automobila, Audi A3 pamti "dinamik" režim čak i kada ugasite pa ponovo upalite motor, s tim što se podešavanja više ne odnose na menjač.
Prtljažnik: 380/1200 l
Inače, moramo da pohvalimo rad menjača u automatskom režimu. Slaže brzine kao najiskusniji vozač, i to uz vrlo ranu promenu.

Ima više nego dovoljno snage, pa mu nije problem da ubrza i kada ga iznenadite na nižim obrtajima.

Sa druge strane, u manuelnom režimu nije baš najbrži, pogotovo kada mu zadate "dupli klik" na komandama na volanu, na primer, kada želite da prebacite iz četvrte u drugu.
U ovom trenutku 1.5 TFSI motor od 150 konjskih snaga je najsnažniji u ponudi, ne računajući „S3“ verziju. Ima više nego dovoljno snage za žustru vožnju i bezbedna preticanja, ne samo po magistrali, već i na auto-putu.

Dovoljno je da stisnete gas pri 130 km/h i da sa lakoćom ubrza. Čak i pri velikim brzinama buka nije značajno povećana, s obzirom na brojna aerodinamička unapređenja karoserije.

Inače, pri 130 se "vrti" na oko 2350 obrtaja i tada troši šest od sedam litara, dok smo po gradu zabeležili 8,7 l/100 km sa prosečnih 22 km/h.
Zbog toga što ima tehnologiju lakog hibrida, ne plaæa se porez na upotrebu motornog vozila prilikom registracije. Ušteda je taèno 5.750 dinara
Turbo-benzinac sa 250 Nm može da se pohvali sa još nekoliko specifičnosti; ima deaktivaciju cilindara koja je potpuno neprimetna, a da vam auto radi na dva cilindra stavlja vam do znanja natpis na instrument tabli. Sve to se dešava kada ne zahtevate veliku snagu, odnosno pri konstantnoj brzini. Čim pritisnete gas malo jače, vraćaju se u pogon sva četiri cilindra.

Svaka ušteda u gorivu znači, pa je uvedeno ne samo izbacivanje menjača u ler kada se pusti gas, već i potpuno gašenje motora! Ovo je tehnologija na koju se definitivno treba navići, pa ako želite u potpunosti da iskoristite prednosti svega ovoga, gas morate da puštate dosta ranije, uz predviđanje situacije.

Kod nekih automobila menjač se prebacuje u ler tek kada radarski senzor prepozna da ispred nema drugog vozila, i da nesmetano možete da koristite kinetičku energiju. Ali, ne i kod Audija.
Vrlo brzo shvatite da sustižete auto ispred jer je otpor kotrljanja sa ugašenim motorom zaista nizak. U početku smo neminovno kočili, a kada smo se navikli, ranije smo puštali gas.

Za sve to je zaslužna tehnologija lakog hibrida. Baterija koja radi pod naponom od 48 volti omogućava napajanje potrošača čak i kada je motor ugašen i to pri dosta visokim brzinama, što nije slučaj kod većine automobila sa ovom tehnologijom.

Novi Audi A3 je zaista atraktivan auto koji se dobro vozi baš kako i izgleda. Osim hečbeka, odnosno "sportbek" verzije, kupcima je na raspolaganju i sedan, koji je oko 800 evra skuplji.

Nova ručica menjača

Sama ručica je takođe velika novina. Umesto klasične, koju hvatate celom šakom, ovde je smanjena. Sada je "P" taster izdvojen kao zaseban, potpuno nezavisan od same ručice.

Rezultat je čistija površina centralne konzole i lakši pristup pregradi za mobilni telefon.

Osim ručice menjača, nove su i komande ozvučenja; umesto klasičnog okruglog potenciometra, ovde je postavljen kapacitivni krug. Prstom vrtite za pojačavanje i utišavanje, dok prevlačenjem ulevo i udesno menjate stanice, odnosno numere.

Kao do sada, na dohvat je ruke vozaču ali i suvozaču.

Kaskadna estetika

Deo kaskadne, odnosno stepenaste estetike u dizajniranju komandne table su i dugmići klima-uređaja.

Na žalost, tasteri za promenu temperature nisu osvetljeni, pa ih noću tražite intuitivno.

Olakšavajuća okolnost je što su postavljeni neposredno ispod temperaturne vrednosti.

Dug spisak opcija

Spisak opcija je vrlo dug, pa u zavisnosti od afiniteta i potreba, kupci mogu da se opredele za otvaranje gepeka na struju, akustički izolovan vetrobran, kameru od 360 stepeni, digitalne instrumente sa većim displejem, Bang & Olufsen ozvučenje, hed-ap displej, automatsku "klimu" sa tri zone, matriks farove, panoramski krov i mnoge druge elemente.

Oni koji uživaju u voznim karakteristikama mogu da odaberu sportsko ogibljenje, ali i adaptivnu kontrolu šasije kao posebnu stavku, sa podešavanjem tvrdoće amortizera.

Prva varijanta košta svega 242 evra i nalazi se na spisku opcija test primerka.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Audi A3 Sportback 35 TFSI S-tronic: Specifikacije

Motor: zapremina 1498 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 5000-6000 o/min, maks. o. moment 250 Nm pri 1500-3500 o/min, menjač automatizovan, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4343/1816/1449 mm, međuos. rastojanje 2636 mm, prtljažnik 380/1200 l, rezervoar 50 l, masa 1320 kg, pneumatici 225/45 R17

Performanse: maks. brzina 224 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,4 s, potrošnja 6,1/4,4/5,0 l/100 km, emisija CO 2114 g/km

Cena: 33.494 evra sa PDV-om

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: