Test: Toyota Yaris 1.5 VVT-iE Sport

Verovali ili ne, novi Yaris je postao najupravljiviji auto u klasi. I ne samo to, novi 1.5 benzinac je toliko sofisticiran da u vožnji imate utisak kao da vozite turbo mašinu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2022.

08:23

Test: Toyota Yaris 1.5 VVT-iE Sport
Toyota Yaris 1.5 VVT-iE Sport: zapremina 1490 ccm; snaga 92 kW (125 KS) pri 6600 o/min; maks. o. mom. 153 Nm pri 4800-5000 o/min

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Malo ko je verovao da će Toyota, od "dosadnih" automobila koji se ne kvare i koji prelaze stotine hiljada kilometara bez ikakvih problema, svojim modelima dodati još jednu, potpuno neočekivanu karakternu osobinu – sportske vozne karakteristike.

Pritom, pričamo o standardnim verzijama automobila a ne sportskim varijantama. Prva Toyota na kojoj je primenjena ova strategija je nova Corolla.

Osim što nas je iznenadila kvalitetom materijala i završne obrade po ugledu na Leksus, tradicionalno pouzdana mehanika čuvena i po niskoj potrošnji dobila je još jedan atribut – sportski.

Pre svega, auto je neverovatno stabilan u krivinama, po čemu je dospeo u sam vrh klase.

Po svoj prilici koncept se dopao mnogim kupcima, pa ga je Toyota primenila i na novom Yarisu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3940/1745/1500 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2560 mm
Nismo mogli da verujemo kako se nova mala Toyota ponaša u krivinama. Zapravo, uopšte nije mala, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Ono što nas je zaista fasciniralo na novom Yarisu je upravljivost. Volan je vrlo direktan, mada je servo asistencija dosta jaka.

Bez obzira na to, vozač lepo može da oseti podlogu na upravljaču. Kako su kilometri test vožnje prolazili, postajali smo sve smeliji prilikom skretanja.
Yaris se jednostavno ne naginje u krivinama, poslušno prati zadatu putanju i pri ozbiljno velikim brzinama na kojima bi većina konkurenata ispuštala zvuke škripe guma uz efekat preupravljanja.

Ne i Yaris. Auto se ponaša kao karting, skreće kao po šinama uz maksimalno predvidivo ponašanje i bez proklizavanja zadnjeg dela čak i kada se pretera.

Direktan volan je omogućio vozaču da ne skida ruke sa pozicije 9:15, u maniru sportskih automobila.

Sedi se dosta niže nego do sada, a primetna je i veća širina kabine.
Najlepše od svega je što auto uopšte nije pretvrd, već je sasvim dovoljno tvrd da ulije maksimalnu sigurnost vozaču prilikom naglih manevara bez ljuljanja karoserije; opet, dovoljno je mekan da efikasno neutrališe neravnine, pa je tvrdoća, što bi se reklo, baš kako treba.

Nismo mogli da odolimo da stabilnost isprobamo pri velikim putnim brzinama.

Yaris nas je i ovde iznenadio, toliko da smo pomislili da "sport" paket opreme ima drugačije ogibljenje u odnosu na ostale verzije. Zapravo, nema; svi su isti po tom pitanju.

Auto je toliko stabilan da i na auto-putu možete da izvedete nagli manevar bez ikakvog ugrožavanja bezbednosti, koji bi sa drugim automobilima bio izuzetno opasan.

U tom kontekstu, nameće se zaključak da je Yaris jedan od najupravljivijih automobila u B segmentu, ako ne i najbolji.
Ništa manje nas nije iznenadio novi 1.5 benzinac. Ima istu zapreminu kao i prethodni 1.5, ali više snage i potpuno drugačiju krivu obrtnog momenta.

Otprilike, to je novi Toyotin 2.0 atmosferac koji se ugrađuje u RAV4, ali i u hibridnoj kombinaciji u Corollu i C-HR.

"Odsečen" mu je jedan cilindar, ima još veću termalnu efikasnost i veoma dobre preduslove za veliku elastičnost s obzirom na dug hod klipa.

U Yarisu je dostupan kao hibrid ali i kao standardni atmosferac.
Vibracije su zaista svedene na minimum. Ako niste unapred upoznati sa tehničkim podacima, teško da biste primetili da mu "fali" cilindar.

Za one vrlo iskusne i osetljive petrolhede reći ćemo da vibrira kao sjajno izolovan moderan dizelaš.

I to samo na leru, kada je na oko 1000 obrtaja sa dostignutom radnom temperaturom.

Vožnja je već potpuno druga priča; motor ima vrlo sportski zvuk, pogotovo kada ga naterate u više obrtaje.
A oni su nešto po čemu je ova mašina specifična – maksimalnu snagu postiže pri 6600 o/min, što je prilično visoka vrednost.

Motor se toliko lako vrti, bez ikakve tromosti karakteristične za atmosferce, da smo sigurni da bi 99% vozača malolitražnih trubo-benzinaca pomislilo da i Yaris ima turbo.

Izuzetno je uglađen u radu i elastičan na niskim obrtajima. Na primer, vozite četvrtim stepenom prenosa nekih tridesetak na sat, motor se vrti na oko 1200 o/min, date gas i auto jednostavno ubrza kao da ste u drugoj.
Pri svemu tome potrošnja je iznenađujuće niska i kreće se od 6,5 do 7,4 l/100 km po gradu, u zavisnosti od gužve. Praktično identični su i fabrički deklarisani podaci po novim WLTP standardima.

Sa njim bez problema možete i na duže staze. Pri 130 km/h je na 3200 o/min, što je prilično nisko za atmosferce. Tada troši oko šest litara benzina.

Zaključak je da, ukoliko ste u mogućnosti, počastite sebe 1.5 benzincem. Verujte, nećete biti razočarani.
Osim što nas je Yaris potpuno iznenadio voznim karakteristikama, moramo da pohvalimo i dizajn.

Privukao je veliku pažnju gde god da smo se pojavili, kao malo koji auto. Posebno je atraktivan enterijer jer je drugačiji od svega do sada.

Primetna je "spratnost" komandne table u smislu pregrada za sitnice koje su raspoređene u nekoliko nivoa. U svakoj od njih može da stane veliki mobilni telefon.
Yaris je specifičan i po neobičnom izgledu digitalnih instrumenata. Zapravo, raspored im je standardan, levo je obrtomer a brzinomer desno.

Bord kompjuter je u sredini. Ipak, ono što je neobično je dizajn.

Nešto su manji ali veoma pregledni, pa nekako fascinira činjenica da su dizajneri uspeli da učine nesvakidašnjim i atraktivnijim instrumente sa generalno uobičajenim rasporedom.

Izuzetno dobro se vide i pri jakom suncu, dok noću ne zamaraju oči.
Prtljažnik: 286 l
Inače, sedi se nešto uspravnije u cilju bolje preglednosti, ali sa prilično ispruženim nogama, što do sada nije bio slučaj u Yarisu.

Zadnja sedišta su vrlo specifična. Može se reći da su najbolje profilisana u B segmentu. Na njima bismo bez problema mogli da krenemo i na duga putovanja.

Pre svega, deo na kom se sedi je dosta visok u odnosu na nivo patosa.

To znači da butine imaju dobar oslonac celom dužinom, bez onog osećaja kao da sedite na niskoj stoličici. Osim toga, naslon je profilisan tako da nekako utonete u sedište, u vrlo relaksiranom položaju.

Osobe prosečne visine imaju još više mesta za kolena zahvaljujući dužem međuosovinskom rastojanju ali i za glavu. Do "neba" ima još neka tri prsta prostora, praktično kao u Corolli hečbek.
Jedino prtljažnik nije povećan, mada za tim i nije bilo neke potrebe na gradskom automobilu.

Možda je mogla da bude dodata još neka zakačaljka za kese, ovako, postavljena je samo jedna i to sa desne strane.

Ispod poda je set za popravku pneumatika.
Nova Toyota Yaris može da se nabavi od 16.390 evra sa PDV-om.

Čak i osnovna verzija ima izuzetno bogatu bezbednosnu opremu. Za taj novac dobija se sistem za automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka danju i noću, biciklista, kao i za izbegavanje sudara sa vozilima iz suprotnog smera i pešaka prilikom skretanja u raskrsnici.

Svaki Yaris ima kameru za prepoznavanje saobraćajnih znakova i automatsko uključivanje i isključivanje dugih svetala. Osim toga, ako se približite liniji na putu volan će sam korigovati putanju. Standard je i adaptivni tempomat koji radi u kombinaciji sa kamerom za prepoznavanje znakova.

Naravno, kao i do sada, Yaris može da se kupi sa hibridnim pogonom i to sa motorima najnovije generacije razvijenim specijalno za ovaj model.

Za koju god varijantu da se odlučite, dobićete vrlo poseban auto. I da, beli krov je, za sada, dostupan samo u "sport" paketu opreme.

Automatska duga svetla

Svaki Yaris, pa i najjeftiniji, ima automatsku aktivaciju dugih svetala. Kamera iza unutrašnjeg retrovizora prepoznaje druga vozila ispred, pa u zavisnosti od toga da li ima nekoga ili ne, pali i gasi duga svetla.

Taster za aktivaciju automatike je na uobičajenom mestu kao i do sada, levo od volana.

Inače, farovi imaju punu LED tehnologiju, za dnevna, srednja i duga svetla.

Ozbiljno drugačiji

Dizajn novog Yarisa je ozbiljno drugačiji. Toyota je pokazala da svežih ideja uvek ima, a među njima je i dizajn tapacirunga vrata.

Obložen je materijalom sličnim za oblaganje "neba". I ne samo to, ručica za otvaranje je malo uvučena u rukohvat, dok su prekidači prozora postavljeni visoko.

Bezbednost na prvom mestu

Čak i osnovna verzija ima sve moguće bezbednosne sisteme. Tu je sistem za automatsko kočenje, kao i kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Svaki od ovih sistema može da se uključi i isključi u meniju preko displeja između instrumenata.

Standard je i adaptivni tempomat sa radarom za održavanje odstojanja od vozila ispred.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota Yaris 1.5 VVT-iE Sport – specifikacije

Motor: 3 cilindra, zapremina 1490 ccm, snaga 92 kW (125 KS) pri 6600 o/min, maks. o. moment 153 Nm pri 4800-5000 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3940/1745/1500 mm, međuos. rastojanje 2560 mm, prtljažnik 286 l, rezervoar 42 l, masa 1040 kg, pneumatici 195/55 R16

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,0 s, potrošnja (WLTP) 4,6-7,4 l/100 km, emisija CO2 125 g/km

Cena: 19.690 evra sa PDV-om

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: