Test: BMW 420d xDrive – paralelni univerzum

Auto koji je izazvao toliko reakcija je delo vrhunskih inženjera. BMW Serije 4 Coupe skoro da i nema konkurenciju, a namenjen je čistom uživanju u vožnji.

Podeli
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4768/1852/1390 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2851 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4768/1852/1390 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2851 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Jedno je auto gledati na fotografijama, a drugo provozati ga. To smo po ko zna koji put potvrdili vozeći BMW modele.

Serija 4 Coupe posebno izaziva kontroverze. Čini se, najveći kritičari su oni koji zapravo uopšte nisu potencijalni kupci.

Ovo je automobil koji je jednostavno namenjen vrhunskom užitku u vožnji; naravno, u skladu sa klasom kojoj pripada. I tu nema previše konkurenata. Mnogo je i prstiju na jednoj ruci da se nabroje.

BMW 420d xDrive: zapremina 1995 ccm; snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-2500 o/min
BMW 420d xDrive: zapremina 1995 ccm; snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 400 Nm pri 1750-2500 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Elegantni kupe kao da poziva da se krene na put. Put na kom ćete sve brige ostaviti za sobom.

Opet, ne pričamo o vizuelnom utisku. Pričamo o njegovom ponašanju u vožnji, o neverovatnom osećaju bezbednosti koji uliva putnicima…

"Četvorka" je, naravno, konstruisana na mehaničkoj platformi koju deli sa Serijom 3. Ima idealnu raspodelu mase u odnosu 50:50.

Sve predispozicije za najkvalitetnije vozne karakteristike su tu.

Kao i svaki premijum, zahteva pakovanje opreme po ukusu kupca. Kad već kupujete ovakav auto, "M sport" paket se nameće kao prirodan izbor.

Naravno, ima tu nivoa i nivoa. Primerak koji testiramo je poručen sa crnim "devetnaesticama". Ovde su "osamnaestice" zbog zimskih guma.

Na repu je suptilni spojler. Završeci izduva su standardno udvojeni.

Unutra, prvo upadaju u oči "M" sedišta. Presvučena su kombinacijom eko-kože i alkantare. Najvažnije od svega je kakva podešavanja nude.

Pre svega, imaju vrlo izraženu bočnu podršku kako bi telo bilo stabilno u krivinama. Sastavni deo toga je podešavanje širine naslona, zatim podešavanje nagiba donjeg dela, pa onda i podešavanje dužine.

Nedostaje samo dugme za lumbalnu podršku, koje se posebno doplaćuje. I bez njega, ona je vrlo izražena.

Zatim, tu su aluminijumske nožne komande, kao i "M" volan. Možda se vizuelno manje razlikuje u odnosu na standardni kada sve poredimo sa prethodnom generacijom, ali je sigurno da ima dosta bolju ergonomiju i podršku za palčeve.

Kupac bira i estetiku lajsni, pa je to stvar ukusa.

Otprilike, tu se završavaju specifičnosti test primerka.

Digitalni instrumenti su, manje-više univerzalni i to je jedna od zaista retkih zamerki na aktuelnu BMW gamu.

Minimalno se razlikuje grafika brzinomera i obrtomera u "komfort" i "sport" modu. Prvi ima izraženije podeoke, pa možete preciznije da odredite, na primer, obrtaje.

Generalno, komandna tabla je skoro identična kao u ekvivalentno opremljenoj Seriji 3.

Krećemo sa razlikama. Priznajemo, malo nam je trebalo da shvatimo gde je ručica za obaranje naslona sedišta. Mora da se zavuče ruka preko naslona i da se napipa.

Pozadi je prostor za dve osobe. Lako se ulazi, a putnik prosečne visine sedi knap. Mesta za kolena ima dovoljno, ali je za glavu vrlo tesno.

Kada sedite opušteno ne žuljate glavu o "nebo", ali kada pokušate malo da se uspravite, tu je kraj.

Sa druge strane, tačno je da je "četvorka" zamišljena kao auto za uživanje u paru, tako da su zadnja sedišta skoro pa pomoćna.

Zato je prtljažnik ogroman; bez problema možete da se spakujete i za duža putovanja. Upravo ona su nešto što poželite kada sednete u BMW Serije 4…

Gama motora je preuzeta iz Serije 3. Pokriva sve ukuse, od onih koji su za štedljivu ali žustru vožnju pa do ljubitelja uživanja na stazi i ekstremnih performansi.

Oznaka 420d xDrive nam govori da je pod haubom dvolitarski dizelaš od 190 "konja", dok je pogon na sva četiri točka.

Osmostepeni automatski menjač je standard, bez obzira na verziju.

Novina u odnosu na prethodnu generaciju je to što su dizelaši postali laki hibridi. Sada jedan uređaj vrši ulogu anlasera i alternatora – starter-generator.

Ima 11 KS i zadatak da, između ostalog, pomaže dizelašu prilikom ubrzanja na niskim obrtajima.

Njegova uloga se i te kako oseti, posebno u gradskoj vožnji.

Menjač je tradicionalno programiran tako da brzine menja vrlo rano. Umereni pritisak na papučicu gasa neće izazvati šaltanje naniže, već će motor trenutno odreagovati na komandu i povući, bez obzira na niske obrtaje.

Koliko se tehnologija u auto-industriji brzo menja govori i činjenica da je do skoro bila aktuelna "coasting" funkcija, gde se menjač prebacivao u prazan hod ako bi vozač pustio gas, a radarski senzor proceni da ispred nema nikoga.

Sve ovo nije bilo u funkciji ni koju godinu, a već stiže laki hibrid, koji omogućava potpuno isključivanje motora u istoj situaciji!

Primetili smo da se to dešava već pri brzinama manjim od 50 km/h. Za to vreme potrošače napaja posebna baterija smeštena u motorskom prostoru.

Čim vozač pritisne kočnicu, pali se motor koji pomaže u kočenju, uz istovremeno punjene baterije.

Ista je situacija ako se približite vozilu ispred, "četvorka" će kočiti motorom čak i ako niste pritisli kočnicu.

Za razliku od nekih lakih hibrida, BMW-ovi pale motor uz pomoć starter-generatora ne samo u start-stop režimu, već i prilikom prvog paljenja. Dakle, klasičnog anlasera više nema.

Prtljažnik: 440 l
Prtljažnik: 440 l

Dvolitarski dizelaš omogućava relaksirajuću ali i žustru vožnju. Izuzetno je tih čak i kada stojite pored auta, a kamoli u vožnji.

Ume da bude vrlo štedljiv ako ga vozite uobičajeno. Na primer, po gradu teško prelazi osam litara čak i u velikoj gužvi.

Pri 130 km/h putni računar pokazuje oko 5,8 l/100 km, sa kazaljkom obrtomera na tek nešto više od 1800 obrtaja. Ali, kada ga nagazite, ume ozbiljno da iznenadi.

Šta sve može dizel od 190 "konja", najbolje se oseti u "sport" modu. Obrtaji porastu za hiljadu, a mapa ubrizgavanja se promeni tako da papučica gasa postane izuzetno osetljiva.

Da BMW modeli budu drugačiji od svih, zaslužna je i ručica menjača. Gurnete je ulevo, a obrtaji porastu za još hiljadu.

Menjač je i ovde apsolutno tačan sa promenama brzina, po ugledu na iskusne trkače… Sada ste već spremni da izvučete maksimum iz motora, koji lako može da iznenadi i uplaši manje iskusne vozače.

Kada smo već kod toga, ne brinite, stabilnost neće biti ugrožena s obzirom na strogoću sistema za kontrolu stabilnosti.

Ne dozvoljava proklizavanja, čak i kada radite polukružno a preterate s gasom. Ni vlažan kolovoz nije nikakav problem.

Auto-put? Nema vibracija, nema buke. Do vas dopire samo kvalitetan zvuk sa Harman-Kardon ozvučenja.

Neravnine? Trenutno umirivanje karoserije uz izuzetnu udobnost. Stabilnost? Bez i najmanjeg poskakivanja ili bežanja sa pravca.

Kao da vozite 30 a ne 130 km/h. Osećaja za brzinu nema. Laganiji pritisak na gas i shvatate da ste debelo prekoračili ograničenje.

Ne možete a da ne poželite vožnju do neke udaljene destinacije…

Treća zona "klime"

BMW Serije 4 je zvanično četvorosed. Iako pozadi nema previše mesta, vožnja na kraćim relacijama ne predstavlja nikakav problem za osobe prosečne visine.

Mislilo se i na njihov komfor, pa je standardni deo opreme trozonska "klima".

Glasovne komande

Istina je, da biste isključili kompresor "klime" ili da sinhronizujete temperaturu morate da uđete u meni. Ipak, postoji i lakši način.

Sve ovo možete da obavite i komandom glasa, koja se aktivira rečima "Hej, BMW!", ili pritiskom na taster sa simbolom mikrofona na volanu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Specifikacije

Motor: zapremina 1995 ccm, snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4768/1852/1390, međuos. rastojanje 2851 mm, klirens 126 mm, prtljažnik 440 l, rezervoar 59 l, masa 1670 kg, pneumatici 225/45 R18

Performanse: maks. brzina 238 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,4 s, potrošnja 5,2/4,2/4,6 l/100 km, emisija CO2 121 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu