Test: Mercedes-Benz E220d 4MATIC

Od 1946.godine kada se prvi put pojavila, E-klasa je prodata u preko 14 miliona primeraka što je čini najznačajnijim predstavnikom ovog luksuznog brenda.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Milan Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

U svojoj desetoj generaciji predstavljenoj 2016. godine E-klasa se vratila svojim korenima, sa smirenijim stilskim linijama koje su decenijama obeležavale ovu limuzinu.

E-klasu je uvek krasilo i liderstvo na polju savremenih tehnologija vožnje i bezbednosti, što je posebno izraženo kod ove generacije, pa i ne čudi što je samo u poslednje četiri godine prodata u skoro 1,5 miliona primeraka.

Na našem testu ovoga puta našla se značajno osvežena, rekli bismo i potpuno nova E-klasa.

Ako se zagledamo u eksterijer, primetan je znatno elegantniji dizajn, iako je prednji deo agresivniji od prethodnika.

Redizajnirana su prednja svetla koja su sada u standardnoj opremi kao potpuni LED farovi, dok su opciono dostupna "multibim" LED prednja svetla (slično kao u S-klasi).

Obnovljena su i zadnja svetla, koja sada (konačno) ne liče na ona u manjoj C-klasi, već više na ona iz veće S-klase, tako da ćete Mercedes E-klase sada mnogo lakše raspoznavati na ulici.

Nova je i maska hladnjaka, kao i prednji branik.

Unapređena dinamičnost i poboljšanja E-klase odražavaju se u ponudi modela: sada već osnovni model dolazi sa "avangard" specifikacijom spoljašnjosti, što znači da po prvi put serijski uključuje centralno postavljenu prednju zvezdu na masci motora.

Kome nedostaje čuveni "nišan" na haubi svakako će se razočarati zbog ovoga.

Srećom, postoji i dalje mogućnost da čuvenu zvezdu na postolju ipak dobijete serijski ako se odlučite za "ekskluziv" liniju eksterijera.

Novi prednji deo vozila sa više hromiranih detalja igra važnu ulogu u osveženom izgledu: maska hladnjaka linije "avangard" inače je dizajnirana sa dve hromirane lajsne i vertikalnim crnim prečkama visokog sjaja.

Međutim, model koji smo mi imali na testu imao je opcioni "AMG lajn" paket spoljašnjosti koji uključuje takozvanu "dijamantsku" masku, točkove od lake legure prečnika 19 inča, kao i veće prednje otvore za vazduh i dve uzdužne "grbe" na poklopcu motora, po ugledu na prave AMG modele.

U unutrašnjosti prepoznajemo već dobro poznati Mercedes kokpit sa dva velika i spojena prednja displeja beskonačnih mogućnosti personalizacije.

Iako standardno dolaze kao dva displeja od 10,25 inča (što, odmah da vam kažemo, ne izgleda previše atraktivno), na našem vozilu su bila dva displeja od 12,3 inča koja sada izgledaju kao jedan ogroman ekran jer se prostor između njih faktički ne vidi.

Unutrašnje osvetljenje nudi gotovo neograničen spektar boja za individualno prilagođavanje. Zanimljiv detalj je i promena boje prilikom promene temperature na klima-uređaju, pa ako povećavate temperaturu ceo enterijer će zasvetleti crvenom bojom, a ako smanjujete temperaturu plavom bojom.

Ovo je samo trenutni prikaz kako biste lakše primetili koju ste komandu zapravo zadali, a nakon 2-3 sekunde boje se ponovo vraćaju na unapred zadatu postavku.

Sedišta kombinuju poznatu Mercedes-Benz prikladnost za duge vožnje sa avangardno-sportskim dizajnom. Prilagodljivo podešavanje sedišta vozača posebno je praktično: kada se visina vozača unese u sistem centralnog displeja ili pomoću "Mercedes Mi" aplikacije, sedište se automatski pomiče u uobičajeni prikladni položaj u koji vozač treba samo udobno da se smesti.

Naravno, i dalje su tu opcije finog podešavanja ukoliko vam je ono potrebno.

Dizajn prednjih sedišta ističe sportsku auru unutrašnjosti. Nude snažnu bočnu potporu.

Oblik sedišta prati istaknute bočne potpore i u zavisnosti od specifikacije, srednji deo ima sportski poprečni ili moderni uzdužni profil.

U našem, testiranom primerku centralni deo izrađen je od "prevrnute" kože dok su bokovi izrađeni od Artiko kože.

Preovladava crna boja koja je odlično uklopljena sa sivim intarzijama od drveta na vratima i prednjoj konzoli.

Treba istaći da su moguće razne kombinacije boja i presvlaka od tkanine do reljefne i "napa" kože sa dijamantskim vezom.

Ono što nam se posebno dopalo jeste potpuno novi i pre svega jedinstveni upravljač sa obručem obloženim napa kožom, koji svojom debljinom i preciznošću uliva sigurnost vozaču prilikom vožnje. Novi oblik doneo je neka nova rešenja od kojih su nam se neka dopala, ali neka baš i nisu.

Upravljač jeste multifunkcionalan (što je pozitivno) sa najvećim brojem komandi na sebi do sada (što je negativno jer je pomalo i konfuzno).

Iako su komande na upravljaču logički odlično smeštene, zaboravite na intuitivno pritiskanje dugmića jer njih jednostavno – nema.

Naime sve komande na upravljaču osetljive su na dodir, pa se menjanje funkcija zapravo obavlja samo prevlačenjem prsta preko površine što poprilično odvlači pažnju jer treba prvo pronaći traženu površinu, a potvrđivanje komande se obavlja pritiskom cele površine koja je zapravo taster.

U redakciji su vladala podeljena mišljenja jer neke kolege kažu da ovo i nije nedostatak već da vam treba samo vreme za prilagođavanje.

Prtljažnik ima ogromnu zapreminu od 540 litara, ali sama visina prtljažnika i otvor nisu baš preveliki tako da zaboravite odmah na smeštaj nekih kabastih stvari.

Rezervnog točka nema, a umesto njega tu je set za popravku pneumatika. Ipak, nekako smo uvereni da vlasnik ovakvog automobila svakako neće sam menjati točak na putu…

U prtljažniku se još nalazi i mreža za fiksiranje tereta, pa i praktična sklopiva plastična gajbica ako imate neke sitnice za koje ne želite da vam se kotrljaju po prtljažniku tokom vožnje.

U pogledu motorizacije, E-Klasa je najviše napretka donela u smislu elektrifikacije pogona.

Tako se sada nudi u čak sedam plug-in hibrid modela - limuzina i karavan, benzin i dizel, sa zadnjim pogonom ili pogonom na sva četiri točka.

Na našem testu je bio četvorocilindarski dizel motor (OM654) zapremine dva litra sa 194 KS i pogonom na svim točkovima.

Ovaj motor sa svojih 400 Nm obrtnog momenta sa lakoćom nudi izuzetno dobre performanse kada je to potrebno, ali pre svega ravnomernu vožnju sa izuzetno niskom potrošnjom goriva za šta je svakako najzaslužniji devetostepeni automatski menjač.

Ovako rasterećen motor ćete moći da vozite, na primer, na auto-putu konstantnom brzinom od 130 km/h, u devetom stepenu prenosa na 1.500 o/min uz fantastičnu trenutnu potrošnju od 3,0-3,2 l/100 km!

Podsećamo vas da govorimo o limuzini dužine gotovo pet metara, čija je masa gotovo dve tone.

Ono u čemu je Mercedes i dalje lider na tržištu jeste vrhunska izolacija, besprekorna tišina u kabini i uglađenost "agiliti kontrol" oslanjanja.

Ako vam ni to nije dovoljno, novu E-klasu možete poručiti i sa aktivnim vazdušnim oslanjanjem (Air Body Control) iz S-klase što ćete morati da doplatite oko 2.200 evra.

Vožnja novom E-klasom je upravo onakva kakvu je i očekujete od Mercedesovih limuzina. Uostalom, nije ni čudo što ovaj model nemačkog proizvođača nazivaju "srcem brenda".

Automobil prosto pliva drumovima nudeći putnicima izuzetnu tišinu i komfor, iako su na vozilo montirani veliki točkovi od 19“ i to na zimskim pneumaticima (trenutno).

Okretnost čak i ovako duge limuzine nikada se kod Mercedesa nije dovodila u pitanje zahvaljujući davno razvijenom sistemu zakretanja točkova pod nagibom.

Brojni sistemi asistencije, senzori i kamere su tu da vam olakšaju kretanje i parkiranje na uskim površinama, a nama je nedostajala samo prednja kamera kako bi prikaz na ekranu bio 360° (što je opciono, naravno, dostupno).

Pogon na svim točkovima brine da je automobil uvek sigurno prilepljen uz podlogu, ne ostavljajući mesta nikakvim rizičnim situacijama ili proklizavanju.

Uz pomoć tastera možete promeniti režim rada celog automobila, a na raspolaganju su vam opcije "komfor", "sport", "sport+", "eko" ili "individual".

Dizel motor OM654 koji smo vozili spada u red takozvanih "lakih/blagih" hibrida zato što poseduje i 48V bateriju koja nudi dodatnu snagu prilikom startovanja motora ili naglih ubrzanja, ali ne zbog boljih performansi već zbog nižih emisija štetnih gasova koji su najveći upravo u pomenutim situacijama.

Tradicionalno, za sam kraj teksta ostavili smo pitanje cene, ako je to uopšte pitanje.

Raspravljati o ceni ovog automobila čini nam se prosto - neumesnim. Vlasnici ovakvih limuzina svoju odluku o kupovini sigurno ne donose na osnovu cene, već na osnovu ličnih preferencija i lojalnosti određenom brendu.

Nova E-klasa u Srbiji, po cenovniku, startuje sa 51.408 evra, a model 220d 4MATIC košta od 55.728 evra. Međutim, ovakve osnovne modele apsolutno nikada nećete videti na putu jer se oni jednostavno tako ne poručuju.

Primera radi, popis serijske opreme i lista svih opcija dodatne opreme nove E-klase ima tačno 103 strane A5 formata!

Ako krenete od osnovnog modela, pa se malo zaigrate sa "pakovanjem" opcija, lako ćete prebaciti brojku od 70.000 evra, koliko košta testirani primerak, pa čak i znatno više.

Odmah da znate da vrlo slično koštaju i svi glavni konkurenti, pa je potpuno suvišno razgovarati na temu da li je ovo mnogo ili malo novca.

Tržište uvek daje zadnju reč, a kupaca očigledno ima. I to ne malo.

MBUX sistem

Mercedesov MBUX sistem sa virtuelnim asistentom poslednje generacije nudi vam dobar izbor komandi koje možete zadavati glasovnim putem, a ukoliko sistem povežete na internet i putem svog pametnog telefona, izbor zadataka i funkcija koje ovaj sistem obavlja višestruko se povećava.

Ceo meni može biti prikazan na srpskom jeziku, što je svakako za pohvalu.

Međutim moramo priznati da nam se rad navigacije, odnosno, da budemo precizni, srpski izgovor instrukcija za vožnju tokom navođenja nikako nije dopao, pa smo ga ubrzo vratili na engleski jezik gde su instrukcije mnogo jasnije.

Inače same mape, prikaz na širokom kolor displeju i preciznost navođenja su perfektni.

Novi sistemi asistencije

Nova generacija sistema pomoći u vožnji sada uključuje novu generaciju upravljača sa kapacitivnim senzorima dodira, Active Distance Assist Distronic sa regulacijom brzine na bazi rute, Active Stop-and-Go Assist, Active Steering Assist, Active Brake Assist.

U sklopu Driving Assistance paketa sada je funkcija manevra skretanja, Active Blind Spot Assist sa upozorenjem prilikom izlaska iz trake, kao i Parking Package u kombinaciji sa kamerom vidokruga 360 stepeni, potom novi, prošireni bočni pogled i po prvi put automatsko parkiranje ne samo u paralelna i poprečna parking mesta, već i u obeležena parking mesta.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehnički podaci

Motor OM654

Menjač 9G-tronic

Zapremina (cm3) 1950

Snaga (kW/KS) 143/194

Maks.o.moment (Nm) 400

Dimenzije D/Š/V (mm) 4935/1852/1460

Međous.rastojanje (mm) 2939

Prtljažnik (l) 540

Maks. brzina (km/h) 232

Ubrzanje 0-100 km/h (s) 7,6

Potrošnja komb.(l/100 km) 5,4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu